Обратно
7.5.2021

Заем до заплата – как можем да вземем такъв?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Денят на заплатата – времето, когато най-сетне получаваме възнаграждението си за положения през месеца труд. В много случаи заплатата вече е предварително разпределена – за сметки, за джобни, за кредита, спестяване за почивка, подаръци за празници, пазаруване за децата… Варианти за харчене на заплатата много. Но пък тя е само една и в много случаи не стига. Когато се стигне до ситуацията парите да са изчерпани, а следващата заплата да е на няколко дни разстояние, следва търсенето на резервни варианти. Случвало ли ви се е обаче да се чувствате безсилни пред това да намерите средствата, тъй като близък прител или роднина, от който сте потърсили заем, ви е отказал финансова помощ? Изпитвали ли сте чувството, че с този си акт те са потъпкали гордостта ви? Е, има вариант да не се налага да попадате в такава ситуация и това е тегленето на заем до заплата.

Заем до заплата – какво е това?

Накратко – заем до заплата е малка сума пари, която да вземете от финансова институция с уговорката, че ще я върнете, когато дойде уговорената падежна дата. Според условията на кредитора за получаването на сумата може да се изисква или не наличие на трудов договор. При някои от институциите за доход се признават и регулярни плащания на хонорари или други приходи, които клиентът получава. Много хора работят на свободни професии, което им предоставя достатъчно приходи, но от повече източници.

Тегленето на заем до заплата покрива липсата на средства за определен период от време, когато наличните финансови ресурси са свършили, а предстоящите приходи още не са дошли. Погасява се с една или няколко вноски, като това зависи от условията на компанията-кредитор. Погасяването е до предварително уточнена падежна дата и по договорен начин според предпочитанията на клиента – например по банков път или на каса на EasyPay.  Срокът варира и зависи от кредитора, но средно е от 15 до 30 дни. Някои компании, които предоставят подобен продукт, предлагат и вариант изплащането му да бъде удължено във времето. Това удължаване обаче струва определена допълнителна сума.

Обикновено можете да кандидатствате за суми до около 1000 лв., но е редно да знаете дали след това ще можете да ги платите. Ако ви се струва непосилно, но все пак изпитвате нужда от пари – използвайте друг продукт – например кредит, който се изплаща на вноски.

Откъде може да се получи заем до заплата?

Разбира се, на първо място кредит до заплата може да бъде изтеглен чрез интернет. Всички компании, опериращи на пазара на бързи кредити, имат интернет платформи, чрез които клиентът може да кандидатства директно за онлайн заем, като попълни минимално количество данни. След като заявката му бъде обработена от специалистите на компанията, той получава положителен или отрицателен отговор. При положителен такъв се задвижва процедурата по предоставяне на средствата. Начините за вземане на парите обикновено са: по банкова сметка, в офис на фирмата или на каса за комунални плащания (EasyPay). Различните начини на получаване предоставят изключителна гъвкавост и удобство за клиентите.

Когато кандидатствате точно за такъв тип заем – заем до заплата, е задължително да изберете именно него, преди да започнете да попълвате данните си в полетата на формата. Някои фирми предлагат заем до заплата наред с други свои продукти като кредит на вноски например. Проверете внимателно дали сте избрали именно тази опция и тогава кандидатствайте.

Какво трябва да знаете, преди да кандидатствате за заем до заплата?

За да кандидатствате за кредит до заплата, е необходимо първо да знаете няколко основни неща:

  • Колко пари точно ви трябват?

Не използвайте заем до заплата като допълнително средство за шопинг, погасяване на други кредити или задължения по кредитни карти, нито за покупка на нова техника, която в момента не ви е необходима. Ако се нуждаете от 100 лв., които да използвате за покриване на нуждите си в следващите няколко дни до получаването на заплата, недейте да теглите 200 лв. Пресметнете внимателно сумата, която ви е небходима, и едва тогава кандидатствайте.

Жена брои последните си стотинки и разбира, че ще ѝ е нужен заем до заплата
  • След колко време ще получите очакваните приходи?

Кредиторите на бързи кредити обикновено не начисляват такса за предсрочно връщане на заем до заплата. Така че ако ви дадат месечното възнаграждение, преди да е дошла падежната дата – изплатете си заема дори по-рано от нея. Компаниите за бързи заеми до заплата обикновено предоставят и безлихвени варианти и специални промоции за редовни клиенти. Когато сте редовен платец на онлайн бързи заеми, включително на кредит до заплата, впоследствие по-лесно бихте получите по-голям по размер кредит от която и да е институция.

  • Лихвата

Фирмите обикновено предоставят кредитен калкулатор, с помощта на който да видите какво би било оскъпяването за дадения период за взетата от вас сума по заем до заплата. Ако смятате, че ще върнете парите в 15-дневен срок, не си заслужава да искате 30 дни за погасяване. Така само ще плащате по-висока лихва. Но! Ако не сте напълно сигурни, че 15 дни са ви достатъчни – добавете още ден-два в резерв.

Когато сте наясно колко пари са ви необходими и в какъв срок ще ги върнете, следва само да попълните онлайн формуляра. И след това да го изпратите на съответната фирма. Отговорът обикновено идва изключително бързо и парите се получават още в същия ден, дори в същия час.

Какви са основните стъпки в процеса на кандидатстване за заем до заплата?

В днешно време достъпът до средства е толкова улеснен, че още щом видите празното си портмоне, може да кандидатствате за бърз заем до заплата. Дори от телефона, докато се возите в градския транспорт напът за вкъщи, вие можете да го направите. Така ще знаете дали ще закърпите бюджета до получаване на месечното ви възнаграждение, още преди да сте стигнали до вратата на дома си. Ето и 5-те стъпки, чието изпълнение обикновено се побира в рамките на минути.

1. Изберете доставчик на заем до заплата

Решете коя фирма за бързи кредити да ползвате:

  • като се допитате до приятел, който е ползвал услугите на дадена компания;
  • като потърсите в някой от агрегатните сайтове за сравнение на офертите от различни фирми;
  • или като сами отворите интернет, напишете „заем до заплата“ в търсачката и разгледате появилите се резултатите.

Изберете компанията, чиито условия са най-точни, ясни и прозрачни.

2. Попълнете данните си в заявката за онлайн заем до заплата

В зависимост от избраната компания имате възможност директно да кандидатствате онлайн за този продукт – кредит до заплата. В сайтовете на голяма част от кредиторите условията са описани така, че да се разберат веднага – вземате Х лева, дължите Y лева лихва или пък никаква, връщате общо Z лева за срок от 30 дни например.

При кандидатстването е необходимо да попълните задължителните полета със своите лични данни. Обикновено е необходима единствено лична информация, адрес и контакти. И номер на собствена банкова сметка, ако искате да получите парите си там. Ако се притеснявате за обработването на предоставените от вас данни, имайте предвид, че спазването на регламента за защита на личните данни в интернет е задължителен за всички компании.

Важно е да знаете, че регистрацията в сайт на фирма за бързи кредити не ви обвързва задължително с вземането на кредит.

3. Изчакайте одобрение или отказ

Когато компанията получи искането ви, тя ще прецени по подадените от вас данни дали отговаряте или не на изискванията й за получаване на съответния заем до заплата. Тук е редно да споменем, че човешкият фактор в оценяването обикновено е сведен до минимум. Повечето компании работят с разработен за тях софтуер, който обработва данните ви и дава оценка на база въведената информация.

Начините за уведомяване дали сте одобрени или не са различни според кредитора, към който се обръщате. Може да е с текстово съобщение, телефонен разговор или електронно съобщение в имейла ви.

4. Вземете парите си

Освен на ръка от офис на брокера, се предлагат и други опции за получаване на парите – по банков път или на каса на EasyPay. Ако използвате банков превод, напишете внимателно банковата си сметка. Проверете дали сте я попълнили правилно, за да не се окаже, че някой друг ще получи парите по изтегления от вас заем до заплата.

5. Върнете заетата сума в срок

Срокът обикновено е до 30 дни. Някои кредитори предлагат и разсрочено плащане на вноски. Това ви дава възможност да прецените дали ще ви е по-удобно да изплатите заема наведнъж или на вноски. Бъдете обективни в преценката си. Защото еднократното плащане значи да останете без средства за покриване на нуждите си за цял месец напред, ако не сте разчели правилно разходите си. Връщането става според избрания от вас начин.

Собствена отговорност

Едно от основните правила, с което следва да сте кристално запознати, е да не прибягвате към заем, ако не сте сигурни, че можете да го погасите в предварително очертаните срокове. Ние, от Vivus държим да запомните, че бързият заем е краткосрочно решение на проблемите. Преди да се възползвате от такъв, направете си кратка преценка на предстоящите финансови постъпления. И само ако те ще са достатъчни, изтеглете бърз кредит. Той наистина е добро решение, когато се нуждаете спешно от средства. И със сигурност би ви бил от полза. Но трябва да е взет след разумно обмисляне на цялостната ситуация.

Броене на монети от прасе касичка, за да се прецени какъв заем до заплата да бъде взет

Какви документи са необходими за кандидатстване за заем до заплата и нужен ли е поръчител?

Както всички бързи кредити и тук изискваните документи са наистина минимални като брой и обем. Заем до заплата е продукт, който се предоставя в малки суми на пълнолетни потребители. На първо място кандидатът трябва да има навършени поне 18 или 19 години. Следващото условие е да бъде гражданин на страната и да притежава валиден документ за самоличност – лична карта. Не винаги е задължително да имате трудов договор – зависи от кредитора и неговата политика по отпускане на заемите. Регулярните месечни приходи са в основата на доброто представяне пред всеки един кредитор – било то фирма за бързи заеми или банка. Нуждата от представяне на поръчител зависи от условията на фирмата кредитодател.

Заем до заплата от Vivus

От Vivus също може да теглите заеми до заплата. Няма да има нужда да предоставяте трудов договор. Не са ви нужни поръчители. Не е нужна никаква излишна документация. Нуждаете се само от своята лична карта, за да кандидатствате. Първият кредит е без лихви и без никакви такси – връщате, колкото сте получили, в рамките на избрания от вас срок. За първи кредит могат да бъдат взети между 50 и 400 лв. и може да се избере срок между 5 и 30 дни. За следващи заеми може да изтеглите до 1300 лв., срокът за връщане отново може да е между 5 и 30 дни. Самото кандидатстване става на уеб сайта и отнема броени минути. Затова, ако изпитвате временни финансови затруднения, не се колебайте да се възползвате.

Кандидатствай сега

Още по темата