Обратно
9.5.2018

Какво да правим, ако свършим парите си преди заплата?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Парите никога не стигат и това често се оказва пречка при планирането на месечния бюджет. Колкото и добре да пресмятаме харчовете за всяко едно нещо – от джобните на децата, през разходите за храна и транспорт, до комуналните услуги – винаги може да изникне нещо непредвидено преди заплата. И така цялата старателно планирана разходна част на заплатата се срива. В подобен момент човек търси изход от ситуацията най-често чрез търсенето на заеми от приятели. Друга опция за получаване на необходимите средства са бързите кредити. Има и различни други възможности за намиране на пари, които да покрият формиралата се липса, докато дойде време за следващото месечно възнаграждение. Какво можем да направим, ако парите ни свършат преди заплата?

От каква сума имаме нужда и от кой да потърсим пари преди заплата?

Първото нещо, което трябва да бъде пресметнато, е каква сума ни е необходима. Много от компаниите изплащат възнагражденията на служителите си на точно определени дати или в даден период  – например между 1-во и 5-то число или пък на 20-то число от месеца. Когато предварително се знае кога ще бъдат получени следващите приходи може по-спокойно да се планира търсенето на заем, който да запълни празнината до тази дата. Има различни варианти за набавяне на необходимите суми. Ето няколко такива:

  • Проверете какво имате в мазето или на тавана и го продайте в сайтовете за употребявани вещи. Непотребни за вас вещи, които трупате с години, могат да свършат страхотна работа на някой друг. Тук има един много особен момент на несигурност обаче. Ако парите ви трябват веднага, няма гаранция, че ще продадете вещите в същия ден или в рамките на седмица. Да, това е много полезен начин да разкарате стари мебели, дрехи и други подобни. В същото време обаче не е особено добър вариант, ако ви трябват много спешно пари преди заплата.
  • Предаване на вторични суровини в специализирани пунктове. Ако имате купища стари вестници, списания и брошури, може да ги занесете в пунктовете за изкупуване на вторични суровини. Така със сигурност ще вземете пари веднага, но каква ще бъде сумата – зависи от количеството, което ще оставите и пазарните цени в момента. Да, вариантът е удачен при спешна нужда от пари. Дори сумата да не е достатъчна – поне ще бъде налична на момента и ще разполагате с нея.
  • Почасова работа. Ако има къде, може да попитате за почасова работа, при която надницата се заплаща веднага. Не е задължително да е постоянна – само нещо за ден-два, стига и вие да имате възможност да работите и да намерите къде.

Какво трябва да преценим, когато търсим заем?

Преди да се обърнете към приятел или фирма за бързи кредити, за да поискате пари преди заплата, е задължително да имате представа каква сума ви трябва. Ако сте взели решение да използвате един от най-често предлаганите от фирмите за бързи заеми продукти – кредит до заплата – и да не търсите пари от приятели, смятайте внимателно! Имате нужда от 200 лв., с които да разполагате, докато дойде време до заплата? Тогава искайте точно толкова. Как да разберете каква сума ви е необходима? Калкулирайте разходите на членовете от семейството. Това ще са например джобните на децата за дадения период, вашите разходи за пътуване и храна на работното място, пазаруване на хранителни продукти, други спешни плащания, които не могат да се отложат във времето. Теглете чертата и не се изкушавайте да вземате повече, защото после трябва да ги връщате.

Редовно ли получаваме възнаграждението си и то на фиксирана дата?

Ако се спрете на бързите заеми до заплата за намиране на липсващите средства, помислете много добре и сметнете каква сума ще искате и кога ще може да я възстановите. Тук основна роля играе датата на заплатата. Когато получавате парите си на определена дата, по-лесно ще пресметнете каква сума точно ви трябва преди заплата. Също е важно сами за себе си да сте на ясно дали има възможност преводът да закъснее и с колко. Ако искате да използвате услугите на фирмите за бързи заеми, задължително трябва да помните конкретните дати. Падежите на всеки един кредит са на точно определена дата, като след това следва оскъпяване. Ако не сте сигурни, дали ще получите възнаграждението си на точно определена дата, е добре да поискате кредит с падеж 30 дни, вместо 15. Така ще се подсигурите в случай, че заплатата ви закъснее.

Какво е кредит до заплата и защо е толкова удобен?

Кредитът до заплата е финансов продукт, който се предлага от всички фирми за бързи заеми. Размерът му обикновено може да бъде до 1000-1200 лв. Срокът на изплащане варира между 15 и 30 дни според предпочитанията на клиента. Спецификата при него е падежът – изплащането обикновено се извършва с една вноска в края на срока. При някои компании може да има удължаване на срока, но това оскъпява заема. Ако кандидатствате за такъв кредит, бъдете сигурни, че ще можете да се справите с връщането му в определения срок. Опитайте се да се възползвате от промоционални условия и безлихвени периоди, ако се предлагат такива. Така изтегленият преди заплата кредит би бил на по-добри за вас условия.

Кредитът до заплата е много удобен, защото може да получите и минимални суми като например 50 или 100 лв. Когато се чудите коя компания да изберете, най-добре проверете в мрежата или питайте приятели дали са ползвали такива услуги. Все пак мнението от първа ръка винаги е полезно и е добре дошло.

Теглене на кредит преди заплата от Vivus

При нужда от пари преди заплата ние, от Vivus, също сме насреща. Предлагаме на клиентите си именно бързи кредити до заплата. Срокът за връщане може да бъде между 5 и 30 дни – клиентът сам го избира при кандидатстването. Първият заем може да е за суми между 50 и 400 лв., като той е и безлихвен. Това означава, че всеки клиент, който изтегли първи заем от Vivus, връща толкова, колкото е изтеглил, в рамките на срока, който е избрал. За следващи заеми може да се достигне до максимална сума за кандидатстване от 1300 лв. Нямаме изискване за поръчители, нямаме изисквания за наличие на трудов договор и не се изисква доказване на доходите. Самото кандидатстване става лесно и удобно на уебстраницата ни, като се нуждаете единствено от личната си карта.

Кандидатствай сега

Още по темата