Обратно
23.3.2018

Заеми без поръчители

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Небанковите финансови институции в България са известни с това, че предлагат бързи услуги. Причините за това са много. Те отпускат заеми на потребителите без много документация и изисквания към кандидатите. Можете да получите заеми, дори ако нямате трудов договор Можете и да получите заеми без поръчители. Удобствата, които фирмите за бързи кредити предлагат, са привлекателни и много хора предпочитат да работят с тях. Съществуват, разбира се, и много противоречиви мнения. Въпреки това, за изминалата година общият размер на отпуснатите кредити е нараствал за всяко ново тримесечие.

Какви са предимствата на тегленето на заеми без поръчители?

Банковият сектор е по-резервиран към кандидатите за кредит и респективно към кредитния риск. Изискването за наличие на поръчител понякога може да се окаже препъни-камък. Невинаги е удобно да помолиш приятелите си да поемат отговорността за евентуални финансови трудности. От друга страна бихте желали да запазите добрите си отношения със своите роднини, приятели и колеги. Друг път просто не можете да намерите човек, който да се съгласи да ви стане поръчител за кредит.

Съвремието ни подлага на различни видове стрес, един от които е финансовият. Динамиката на ежедневието може да ни донесе неочаквани обрати и нужди. Това прави бързите кредити с малки суми изпреварващ отрасъл във финансовия бизнес. По-улеснените процедури при кандидатстване за тези кредити дават възможност на повече хора в нужда да получат заем. По този начин мнозина временно ще задоволят възникналите си спешни нужди, без да изпадат в неловки ситуации.

Бързите кредити се отпускат на домакинствата. Обикновено хората, които теглят заеми без поръчители, теглят суми до 1000 лв. и за кратки срокове. Кратките периоди, от една страна, ви задължават да върнете сумата бързо, но от друга ви дават възможност да не натрупвате много лихви, каквито са характерни за по-дългите периоди.

От какво да се пазите при тегленето на заеми без поръчители?

Фирми, които по всяка вероятност не са регистрирани в регистъра на БНБ, упражняват кредитна дейност с лоши практики. Те могат да ви предложат платен поръчител, за да бъдете одобрени за  кредит. Това, обаче, може да ви струва много скъпо. По-добре е да не подписвате договор за кредит с такъв тип фирми.

Какво е необходимо, за да получите кредит без поръчител?

При кандидатстване за заеми без поръчители е важно да знаете следните неща:

  • Кандидатите трябва да са лица, навършили минимум 18 години. Някои компании имат изисквания кандидатите да са по-възрастни. Обикновено заеми могат да се отпускат само на български граждани, но е възможно и да се отпускат на чужденци, притежаващи съответните документи за пребиваване в България. На лица, поставени под запрещение, не се отпускат заеми.
  • Преди да кандидатствате за заеми без поръчители, можете да обсъдите лихвите, крайната дължима сума, срока за погасяване и да обсъдите допълнителни въпроси, които ви притесняват. Кредитните консултанти би трябвало да отговорят открито и изчерпателно на всичките ви въпроси. Това е тяхно задължение. След като сте вече наясно с всичко, можете да пуснете заявката си.
  • Вашата кредитна история в централния кредитен регистър не трябва да поражда съмнения в кредиторите. Те винаги проверяват как сте обслужвали предишните си задължения. Наличието на лоша кредитна история може да бъде непреодолима преграда за много кредитори.
  • Трябва да предоставите личните си данни на фирмата за бързи кредити, ако желаете да изтеглите кредит. За целта обикновено ви трябва единствено лична карта. Кредиторите могат да направят бърза справка, за да установят кредитното ви състояние. Времето за преценка от тяхна страна може да отнеме само 5 минути.
  • Ако сте одобрени, ще пристъпите към подписването на договора за кредит, ако сте кандидатствали в офис. Ако сте пуснали онлайн заявка за кредит, ще получите договора си на електронната ви поща. Не забравяйте, че е добре да прочетете всичко, което пише в договора. Ако има текстове със ситен шрифт, може би тази компания не е най-добрият избор за ваш финансов партньор.

Как да получите онлайн кредит без поръчител?

При кандидатстване за кредит без поръчител по интернет нещата стоят аналогично, както при кандидатстването в офис. Има само някои малки разлики. Тук се намирате в сайт на фирмата и връзката ви с консултантите на компанията може да се осъществи по телефона, по онлайн чат или чрез размяна на имейли. За да кандидатствате онлайн за заеми без поръчители, е необходимо:

  • да се регистрирате в сайта, да изберете сумата и срока за погасяване
  • да попълните онлайн формуляр, в който да запишете личните си данни и да завършите заявката си

След това заявката ви ще бъде разгледана. Възможно е да получите обаждания от кредитора, за да се направи проверка дали точно вие кандидатствате и дали няма някаква измама. Ако сте одобрени, ще получите парите си по банков път или на каса на EasyPay.

Възможно ли е предсрочното погасяване на заема?

Да. Можете да погасите взетия бърз заем по всяко време, включително и предсрочно. Компаниите кредитори обикновено гледат на такива кредитополучатели като на надеждни партньори. Затова би трябвало да могат да ви дадат и нов кредит без проблеми, ако отново имате нужда от пари. Заедно с това, в бъдеще бихте могли да получите и други предимства като преференциални лихви например.

Какво ще стане при закъсняване с погасяването на кредита?

Просрочването на сроковете, описани с договора, се счита за нарушаване на условията по договора. В резултат се начислява неустойка или наказателна лихва, заради които крайната сума, която трябва да върнете, нараства. В допълнение, в Централния кредитен регистър към БНБ просрочването се отбелязва, което ще се отрази негативно на кредитното ви досие. За да си спестите всички тези проблеми, върнете взетия заем без поръчител в определения срок. Ако смятате, че няма да можете да го върнете навреме, по-добре е да се въздържите да теглите такъв заем.

Каква вноска ще плащам?

Размерът на вашата месечна вноска зависи най-вече от размера на дохода ви. Вноската не бива нито да надвишава, нито да е равна на вашия доход, защото това би ви оставило без средства за живеене. Колкото по-голяма е сумата за вноска, толкова по-бързо ще успеете да погасите заема. И обратно, ако изберете по-малка сума заради ниския си доход, ще се наложи да обслужвате кредита си за по-дълъг период от време.

Ако кредитът ви е до заплата, то вие ще имате 30 дни срок, за да го върнете.

По какви причини може да не одобрят молбата ви за заем?

Когато подадете молба с необходимата в нея информация, кредитните инспектори в избраната от вас фирма за бързи заеми започват проверки на вашето кредитно състояние. Тяхната цел е да преценят дали с отпускането на заеми без поръчители на конкретни лица не поемат прекалено висок риск. Тъй като заемът се отпуска без поръчители, няма гарант, който да покрие сумата в случай на проблем.  В същото време трябва да се вземе бързо и адекватно решение по молбата ви. Ето защо понякога компаниите отказват заема на някой, когото преценяват за недостатъчно надежден. В случай на отказ, след време може да се кандидатства отново за същия кредит, след като кредитното състояние на желаещия е подобрено.

Заеми без поръчители от Vivus

Заеми без поръчители могат да бъдат получени и от Vivus. За първи заем може да се вземе сума между 50 и 400 лв. Заемите, които могат да се вземат, са до заплата, тоест срокът за връщане може да е максимум 30 дни. Първият кредит е без лихви и такси и клиентите връщат толкова, колкото са получили в избрания от тях срок (между 5 и 30 дни). Като компания за бързи кредити при нас процесът по кандидатстване е максимално улеснен. Без излишна документация и до 15 минути можете да разполагате с нужните ви допълнителни парични средства.

Кандидатствай сега

Още по темата