Обратно
28.5.2021

Заем само с лична карта

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Заем само с лична карта? В днешно време това е напълно реално и възможно. Много хора са се сблъсквали с нуждата от пари и то точно в най-неподходящия момент. Немалко хора са изправени пред проблеми с посрещането на различни плащания или пък с бъдещо пътуване до мечтана дестинация. Но тогава се появява проблемът с парите. В единия случай комуналният доставчик може да ви изненада неприятно с неочаквано висока сметка. В другия – все да не успявате да заделите пари за море. Именно тук е мястото на бързите заеми, отпускани от банкови и небанкови организации. Тяхната главна цел е именно запълването на временната липса на средства. Много често се дават пари назаем срещу лична карта – да, срещу предоставяне единствено и само на лична карта. Какви са особеностите на този вид финансови продукти, важните моменти и нещата, на които задължително да се обърне внимание?

Какво значи онлайн теглене на заем само с лична карта и какви са неговите предимства?

В последно време, опитвайки се да разширят предлаганите услуги и да привлекат повече потребители, много банкови институции също започнаха да предлагат кредитиране срещу лична карта. Голяма част от потребителите възприемат банките като компании, отпускащи заеми на много висока стойност за дълъг период от време – ипотечни или жилищни например. Някои банки, обаче, подобно на компаниите за бързи кредити, предлагат и онлайн теглене на заем само с лична карта. Наличието на документ за самоличност е задължително при онлайн теглене на заеми. При заемите само с лична карта това е напълно достатъчно. Следващата стъпка е потвърждение на кандидатурата и изчакване на отговора от институцията. Кредитите само срещу документ за самоличност не са обвързани с предоставянето на допълнителни документи като например удостоверения от работодателя за доказване на доход.

Този тип заем е много удобен за клиентите, тъй като единственият залог, който се изисква, е наличието на определени условия като например навършени 18 или 19 години и добра кредитна история в Централния кредитен регистър. В случай че отговаряте на условията за кандидатстване и бъдете одобрени за онлайн кредитиране, ще имате на разположение цялата сума само до няколко минути.

Освен бързото кандидатстване и получаване на желаната сума, взимането на заем само с лична карта крие много други предимства. При него вие сами определяте вноските си и методите за погасяване, като нямате нужда от обезпечение или трудов договор. Всички условия за кандидатстване са напълно прозрачни, така че клиентът да прецени, точно каква ще бъде дължимата сума, на колко вноски ще бъде разделена и за какъв период от време ще бъде погасявана.

Защо от улеснената процедура по получаване на заем само с лична карта печелят и кредитор и клиент?

На практика липсата на изискване за предоставяне на куп документи прави услугата максимално достъпна за широк кръг потребители, което носи финансови печалби на съответните компании. От друга страна, клиентите също са много доволни, защото могат бързо да усвоят средствата, които са им спешно необходими.

Взимането на заем от фирма за бързи кредити е и отлична алтернатива на заложните къщи например. Заложните къщи са едно от решенията да получите бързо паричен заем, без излишни въпроси и формалности. Заложните къщи не изискват документ, доказващ постоянен доход и бизнес план, който да посочва за какво ще бъдат похарчени парите и това се харесва на масовия потребител. Това, което прави заложните къщи неподходящ кредитор обаче, са хитростите, с които те си служат, предлагайки много малка част от реалната стойност на заложените вещи.

Компаниите, отпускащи краткосрочни заеми, са отлична алтернатива на заложните къщи в това отношение, тъй като те предлагат същите изисквания за удостоверяване на самоличност, но в същото време осигуряват максимална прозрачност на условията, така че клиентът да прецени точно каква ще бъде дължимата сума, на колко вноски ще бъде разделена и за какъв период от време ще бъде погасявана.

Взимане на бърз заем само с лична карта

Къде може да се кандидатства за заем само с лична карта?

Кредитиране срещу лична карта е услуга, която се предлага от банкови и небанкови финансови институции. Формите за кандидатстване за заем само с лична карта се намират в уеб сайтовете на всяка една компания, която ги предлага. Присъстват както в платформите на фирмите за бързо кредитиране, така и на банките. Когато се кандидатства за такъв заем, е задължително да се проверят няколко основни неща:

Необходимо ли е посещение в офис на фирмата, за да се подпишат документите?

Някои банки предоставят подобни кредити. Като обаче се изисква клиентът да отиде в офис на институцията и там да се завърши кандидатстването. При фирмите за бързи заеми това обикновено се случва само и единствено по интернет и физическо присъствие не е необходимо.

Каква е минималната и максималната сума на заем само с лична карта?

В зависимост от конкретната компания и нейната лична политика сумата може да бъде от 50 лв. до 2500 лв.

Какво време е необходимо, за да се получат парите?

Това е времето след одобрението и нареждането на парите от страна на кредитора към сметката на искателя. Периодът зависи от това какви системи за превод се използват, но е добре да се провери и да се знае дали наистина сумата ще дойде до 10-15 минути или по-бавно. Ако финансовата институция работи с банката, в която е банковата ви сметка, можете да очаквате парите до минути. Ако изберете да ги получите на каса на EasyPay, също ще разполагате с тях до минути.

В какъв срок ще знаете дали сте одобрени за заем само с лична карта?

Това зависи от самата институция. При фирмите за бързи заеми обикновено срокът е няколко минути, докато при банките може да достигне до доста повече.

Какви са съответните условия за кандидатстване и присъстват ли те на платформата?

При кандидатстване за пари назаем срещу лична карта условията могат да се различават спрямо институцията. Фирмите за онлайн кредитиране обикновено имат на разположение в сайта си всички условия за кандидатстване, теглене и погасяване на взетите суми. При банките тегленето на бърз заем само с лична карта почти задължително е обвързано с посещение на клон на банката. Съответно там можете да се запознаете с всички условия.

Каква е лихвата?

Ето тук може да се получи разлика при различните институции. Докато небанковите финансови компании обикновено предлагат подобни условия на кредитиране за всички свои клиенти, то при банките не е така. Фирмите за бързи кредити обикновено имат стандартни промоции като липса на лихва за първи заем например, като към това се добавя и почти еднакъв лихвен процент. Самият процент може да се види в сайта на всяка една институция поотделно, но варира в много подобни параметри.

При банков заем само срещу лична карта лихвата може да се променя според индивидуалната кредитна оценка на всеки един потребител. В България все още няма единна система за съставяне на подобни оценки, но всяка една банка си има собствена такава.

Важно е да се знае, че според последните изисквания на българското законодателство, приети през 2014 г., общата сума на годишния процент разходи (ГПР) не може да надхвърля 50%.

Какви са сроковете и начините на погасяване на заема срещу лична карта?

В зависимост от типа на заема варира и периодът на връщане. Има заеми, които се отпускат с много кратък срок на връщане и са известни като „заем до заплата“, защото падежът на плащане е до 30 дни. По-високите суми се изплащат в по-продължителен период, като той може да достигне и до 18 месеца. Вноските за изплащане обикновено са фиксирани и тяхната стойност е известна още при усвояване на средствата.

Начините на плащане са различни, като се правят както на каси на EasyPay, така и по банков път. Още при сключване на договора става ясен начинът на плащане на вноските, точните дати и дали има оскъпяване и какво е то. Оскъпяването с лев или два на месечна база за преводни такси може да не изглежда много. Но ако вноските са в продължение на година, сумата съвсем не е за пренебрегване.

Нужен ли е трудов договор?

Друг важен момент е, че често не е задължително лицето да работи на трудов договор. Желателно е обаче да има някакви приходи – пенсия, социални плащания, доходи от наеми, работа по граждански договор, доходи от работа на свободна професия.

Каква е разликата между теглене на пари назаем срещу лична карта от банка и от небанкова институция?

Очертава се една основна разлика при тегленето на заем само с лична карта от компания за бързи кредити и от банка. При първите процедурата е изключително улеснена и всичко става за минути. Става дори без да се местите от собствения си удобен диван. При банковите заеми – дори и при тези само с лична карта – почти винаги се налага да се отиде в клон на банката и там да се направи заявката. Дори при опциите за онлайн подаване на искане и дистанционно потвърждение, то отново ще се наложи посещение на офис.

Някои недостатъци на кредитирането срещу лична карта

  • Понякога оскъпяването може да е по-голямо. Затова винаги трябва внимателно да проверявате условията, които са заложени в договорите.
  • Подходящ е за по-малки суми. Ако имате нужда от голяма сума пари, по-добрият вариант е банкова институция.
  • Възможно е да съществуват скрити такси и комисионни. Когато взимате бърз кредит, трябва много внимателно да проследите къде и какви такси се дължат, ако има допълнителни такива.

Пари назаем срещу лична карта от Vivus

Vivus също дава възможност за изтегляне на заем само с лична карта. Условията за тези заеми могат да бъдат намерени по всяко време на уеб страницата на компанията. Същевременно кол центърът е на разположение 7 дни в седмицата и 365 дни в годината, за да отговори на всеки един клиентски въпрос.

С помощта на удобен кредитен калкулатор на началната страница пък сами можете да видите каква би била сумата за връщане в зависимост от параметрите, които сте избрали.

Първият кредит е без лихви и такси. Това означава, че връщате, колкото сте получили, в срока, който сами сте избрали. Този първи кредит може да е за суми между 50 и 400 лв., а срокът за погасяване – между 5 и 30 дни. За следващи заеми можете да кандидатствате за суми до 1300 лв.

Кандидатствай сега

Още по темата