Обратно
21.8.2018

Бързи заеми – решения за краткосрочни финансови затруднения

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Бързи заеми – няма човек, който да не е чувал за тази финансова услуга. В момента на пазара подобни кредити се предлагат и от немалко банки освен от небанковите институции. Безспорен е фактът, че използването на такъв тип кредитиране спестява неприятното търсене на пари от приятели и познати. Друга положителна черта е възможността парите да дойдат в изключително кратък срок – от няколко минути само до час, а дори и в почивните дни. Така не ви се налага да се срамувате, когато видите приятел, на когото дължите пари или да правите липсата си на средства обществено достояние. Все пак много хора предпочитат да поддържат стандарт на живот, който не винаги отговаря на финансовите им възможности.

Защо често ползването на бързи заеми е решение за краткосрочни финансови затруднения, а не за дългосрочни? Отговорът е много лесен – лихвата и времето за изплащане. Не на последно място, разбира се, остават формалностите, които при бързите заеми почти напълно липсват. Въпреки всички плюсове на възможностите за теглене и използване на тези финансови продукти, винаги имайте едно на ум. Малко данни – към края на месец март тази година необслужваните бързи заеми са 342,8 млн. лева., а самият тип кредитиране към същия период отчита ръст от около 10% за една година. Ако искате да сте в графата на редовните платци, използвайте формулата бързи заеми = решение за краткосрочни финансови затруднения, само ако наистина имате такива и само ако можете да върнете парите навреме.

Защо тегленето на бързи заеми е по-добро решение само за краткосрочни затруднения?

Кредитите за покупка на ново обзавеждане, смяна на дограмата у дома, покупка на автомобил и т.н., които се вземат от банката и са за по-високи суми – например 5000 лв. – не са краткосрочни. Това са си потребителски заеми, които ви обвързват с банката за дълъг период – например 2, 3, 5 години. Върху изтеглената сума се трупат лихви на годишна база, които са предварително указани или е показано как се изчисляват. За да се получи подобен род заем, обикновено се изисква представянето на няколко документа – бележка от работодател, че ви изплаща месечното възнаграждение на/до дадена дата на посочена от вас банкова сметка, семеен статус, бележка за доходите и т.н. Всяка една банка си има своя система за изчисление на възможностите на дадения клиент да погасява или не своя заем. Именно затова банката може да ви предостави по-малка сума или да поиска поръчител в определени случаи.

Типичното за вече добре познатите бързи кредити е липсата на документация. Обикновено се кандидатства само с попълването на формуляр онлайн. Тук обаче идва моментът, че трябва да внимавате много с какво се съгласявате и с какво не. Едно тикче на мишката може да ви доведе до допълнително оскъпяване на заема.

Тегленето на бързи краткосрочни заеми е решение за краткосрочни затруднения. Отпускат се практически без нужда от излишни документи. В същото време е възможно да имат по-висока лихва, която често може поне да се види разбита на дневна база. Срокът за погасяване е кратък – от няколко дни до няколко месеца, много рядко е повече от година. Изхождайки от факта, че за подобен тип кредитиране обикновено не се изискват почти никакви обезпечения, то ползването на бързи заеми като решение за краткосрочни финансови затруднения е добро решение.

Лихвите при теглене на бързи заеми

Базирайки се на основния лихвен процент и сравнявайки с оскъпяването, предоставяно от фирмите за бързи заеми, всеки може да си направи извода, че от банка кредитът обикновено е по-евтин. Обаче банките в повечето случаи не отпускат дребни суми от 100 лв. например, които да ви стигнат за следващите два дни. Тоест в повечето случаи не отпускат заем до заплата. Банките имат минимална стойност на заема, която може да получите. Така че ако ви трябват тези 100 лв., за да закърпите бюджета – да си платите сметката, да отидете на работа, да купите лекарства, да покриете други спешно появили се разходи – с тегленето на бързи заеми парите хем ще дойдат много бързо, хем може дори да не излизате от дома си.

Лихвата обикновено е Х лева за периода, така че не забравяйте да си предвидите и нея. Искайте да знаете колко и кога точно трябва платите. Лихвите при банкови и бързи заеми са неособено съпоставими, защото първите се изчисляват и плащат на годишна база, а вторите – в повечето случаи на дневна.

Условията за теглене на бързи заеми

Е, няма как да пропуснем тази част. Да, банките обикновено искат обезпечение – работна заплата, пенсия, други плащания и регулярни доходи, които да послужат като гаранция. Също така много институции, особено при големи суми пари, искат кандидатът да осигури един или понякога двама надеждни поръчители, които да гарантират за него. При кандидатстването за бързи заеми това не е от значение. Дори без да имате редовен доход, можете да вземете парите. Със сигурност опциите за получаване на бързи заеми като решение за краткосрочни финансови затруднения са привлекателни. Винаги обаче се старайте да ги използвате по предназначение и да ги връщате навреме.

Бързи заеми от Vivus

Ние, от Vivus, също предлагаме възможност за теглене на бързи заеми до заплата. Нуждаете се единствено от своята лична карта, за да кандидатстване. Няма изисквания за поръчители, доказване на доходи и не се изисква висене по опашките. Процесът по кандидатстване е онлайн. Отнема броени минути, а всичко по него е максимално опростено.

Първият кредит е без оскъпяване. Клиентите връщат точно толкова, колкото са получили в рамките на избрания от тях период. Сумата за първи кредит може да е между 50 и 400 лв., а срокът – между 5 и 30 дни. При теглене на следващи бързи заеми от нас лесно с помощта на нашия калкулатор можете да проверите каква би била дължимата сума.

Кандидатствай сега

Още по темата