Обратно
9.11.2018

Какво влияние оказва тегленето на заеми върху хората?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Тегленето на заеми, оказва се, е неразделна част от житието и битието на повечето хора. Дали ще бъдат за автомобил, ремонт, закупуване на ново жилище, рефинансиране на стар кредит, бърз заем за спешни случаи – варианти има всякакви. С каква нагласа обаче подхождат хората? И защо често се стига до просрочване на задълженията, а понякога и до изключително неприятните, дълги и тромави процедури по вземания с частен съдебен изпълнител? Как изобщо кредитите се отразяват на хората и защо кредитното досие е толкова важно?

В някои страни, като например САЩ, всеки един човек може сам да оцени кредитното си състояние, като пресметне лесно кредитния си рейтинг. В България няма единна система за оценка на платежоспособността на потребителите, така че когато кандидатствате за какъвто и да било заем, съответно компанията кредитор сама, по своя си система, преценява къде се намира конкретният човек в нейната скала. И, разбира се, на тази база получавате отказ или одобрение. Дали ще получите положителен или отрицателен отговор зависи от това как институцията ви е преценила.

С каква нагласа теглите заеми?

При тегленето на заеми всичко опира до личната нагласа. Може да искате 1000 лв. бърз заем, за да си купите модерен телефон, който обаче след например година ще струва половината пари. Или може да теглите ипотечен кредит, за да си купите жилище, което обаче изисква редовна поддръжка и допълнителни инвестиции, но пък е в престижен квартал и е точно това, което винаги сте искали. А планирате ли дългосрочно как ще се отразят тези заеми върху цялостното ви финансово състояние? Наясно ли сте с всички подробности около начина на кредитиране – каква е главницата, каква е лихвата, какво ще стане, ако не успявате да плащате? Склонни ли сте да харчите парите си неразумно или имате ясен план какво първо ще направите? Питате ли се какво ще стане, ако не връщате заема?

Трябва да имате ясен план как ще върнете своя кредит

Когато търсите средства, за да финансирате дадено свое начинание, винаги трябва да имате план за връщане на заетото. И да сте напълно наясно какво вземате и какво трябва да върнете. Ако имате потребителски кредит, но ви се развали пералнята и ви се налага да купите нова, но естествено нямате и лев настрана, за да я вземете, какво следва? В най-честия случай хората прибягват до покупката на изплащане. Да, сигурно ще сте щастливи от факта, че ще си имате нова, модерна пералня. Но може и да сте нещастни от факта, че едни 50 или 100, а може и повече лева на месец ще отиват за покриването на тотално непланиран разход. В такъв случай е редно да прецените финансите си.

Преценявайте възможностите си, за да не изпадате в затруднения, когато теглите заеми

Имате ли възможност за висока вноска и кратък период на връщане? Не мислете в посоката на „Ей сега ще минат 6 месеца и ще изплатя пералнята, нищо, че вноската е висока“. Трябва да ви останат пари, за да живеете и да покривате текущите си разходи. Преценете реално дали ако вноската ви е висока и няма да ви остават пари за редовните плащания, няма да влезете в нови задължения. Много хора смятат, че животът на кредит е лесен. Или че няма да изплащат закупената стока. Или че няма да стигнат до печално известните ЧСИ-та, защото нямат нищо на тяхно име. Имате роднини, дали сте адрес, имате поръчители на заема. Ако не откриват вас, ще потърсят вашите близки, които сте оставили за контакт. Винаги знайте, че теглейки заеми, вие поемате отговорност по връщането им.

Как кредитите влияят върху хората?

Всичко зависи от конкретния човек и неговата финансова култура. Има хора, които изплащат кредитите си, без това да утежнява бюджета им. Те са си наложили ограничения и се справят с наличните средства. Има и такива, които работят на няколко места, борят се, за да се справят с финансовите трудности и искат да инвестират в бъдещето си. А има и такива, които първо вземат колкото искат, а след това започват да се чудят как да ги върнат. Ако сте от последните, помислете добре дали няма да се поставите в положението да не ви остават средства дори за джобни, ако всички заеми заедно с натрупаните лихви станат изискуеми по едно и също време.

Някои хора вземат заеми, за да се доближат до даден стандарт на живот , който иначе не биха могли да си позволят с нормалните средства, които получават. Това е все по-често срещано при младото поколение и особено при хората, работещи в големи компании с високи месечни възнаграждения. Желанието да се притежават скъпи вещи или да се правят пътувания до популярни, но не особено евтини дестинации и харченето без мисъл за утрешния ден много често вкарва хората в кошмарния кръг на дълговата спирала. Понякога дори много добре запознати с финансите хора попадат в подобни проблематични ситуации само поради поддаването на желанието за притежание.

Последиците от тегленето на заеми

Всеки един заем е свързан съответно с неговото връщане. Дотук всичко е ясно. Как точно заемът се отразява на бюджета ви обаче? Преди да посегнете към тегленето на поредния кредит, си дайте сметка дали ще се справите с връщането. Честа грешка на много хора е да вземат заеми – едновременно от банки и бързи кредити, за да покриват текущи нужди. Когато обаче за пореден път посягате към компютъра, за да търсите пари на заем, помислете какво зависи от вас – семейството, родителите ви? Кредитът е лесен начин за финансиране на онова, за което няма да успеете да спестите. Той обаче може да бъде и бърз път към падението и наистина здравото затъване в сериозни проблеми.

Преди да вземете заем, мислете за последиците и се придържайте към предварително направения си план за връщане. Ако стигнете до наистина задънена улица, потърсете финансов консултант. Не е трудно човек да изпадне в трудна ситуация, трудно е да се стегне и да продължи напред. Потърсете в интернет форумите. Там има стотици истории за кредитите и сблъсъка с финансовите и  небанкови институции. Ако заемът ви тежи, си съставете план как да го намалите или как по-бързо да го погасите. Не се срамувайте да търсите изход от ситуацията, дори да сте стигнали до последните фази като запор на заплата или описване на имущество. Изход винаги има.

Заеми – решение в случай на нужда

Възможността да се изпадне в затруднено положение след тегленето на заеми е реална. От друга страна обаче много често точно тези заеми могат да ни свършат чудесна работа. Ако се появят неотложни разходи заради наложително лечение или пък се развали колата, от която зависим в ежедневния си живот, то тегленето на кредити би било добре дошло, ако няма откъде да намерим парите. Да, със сигурност бюджетът ни ще бъде засегнат впоследствие. Но пък ще сме успели да си свършим работата, когато е било нужно.

Разбира се, най-важното е да успеем да си направим сметка и да използваме правилно получените средства. А след това да разчетем правилно и нуждите си, за да можем да изкараме месеца, без сериозни затруднения. И без да се налага да теглим нови и нови заеми. Всичко е в правилната преценка и разчета. Заемите могат да бъдат наш верен съюзник и помощник при нужда. Важното е да ги използваме разумно и с умисъл за бъдещето.

Още по темата