Обратно
18.7.2018

Онлайн формуляр за кандидатстване за кредит

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Развитието на технологиите в последното десетилетие изпрати голяма част от хартиените документи и формуляри в историята. На тяхно място се появяват електронните и онлайн такива. Те се използват от много фирми за различни типове операции. Сред най-често прилаганите онлайн формуляри са тези, използвани при кандидатстване за кредит. Без значение от компанията, предоставяща услугата, тези формуляри изглеждат по еднотипен начин и имат еднакви основни характеристики. Такъв вид електронни документи могат да се намерят не само в сайтовете на фирмите за бързи кредити, а и в тези на банковите институции. Макар последващите действия на различните компании да бъдат също различни, началото на подаването на заявка за кредит започва в повечето случаи именно от попълването на онлайн формуляр за кандидатстване за кредит.

Какво представлява един онлайн формуляр за кандидатстване за кредит?

Онлайн формуляр за кандидатстване за кредит обикновено може да бъде намерен в сайта на компанията, която предоставя подобен род услуги. В най-общата си част това е електронен формуляр или документ, който след като бъде попълнен с изискваните данни, се изпраща към централната система на съответната фирма и бива обработван от служителите на фирмата. В основната си част всеки един онлайн формуляр за кандидатстване за кредит има основни реквизити, които следва да бъдат попълнени, преди той да бъде изпратен. Някои компании изискват преди това клиентът да зададе параметрите на искания от него заем в кредитния калкулатор. Тоест той трябва да нагласи желаните от него вноска, срок на погасяване и искана сума. Докато определя тези опции, клиентът обикновено вижда какви са лихвите и какво ще бъде общото оскъпяване на заема. След това се пристъпва към попълването на формуляра.

Какви данни се изисква да бъдат вписани в онлайн формуляр за кандидатстване за кредит?

Във всеки онлайн формуляр за кандидатстване за кредит се изисква вписването на основна лична информация. Най-общо казано това са личните данни за кандидата – три имена, адрес, ЕГН, телефон, електронна поща. Когато се попълва такъв документ онлайн, е задължително да се прочетат общите условия в сайта на фирмата. При окончателното подаване на заявката ще бъде необходимо да се съгласите с тези условия. Дори да не се изисква друга информация, по личните данни компанията ще направи проверка на искателя в различните бази данни като например Централен кредитен регистър, НАП, НОИ и т.н. – където е необходимо. Условията за използването на личните данни на искателя трябва да бъдат детайлно описани от компанията, за да бъде клиентът наясно.

За какво да внимаваме при попълване на данните?

Първото и най-важно нещо, когато се попълва онлайн формуляр за кандидатстване за кредит, е верността на данните. Всяко едно поле, в което трябва да се нанесат данни, задължително трябва да бъде проверено за грешки. Когато се изисква вписване на данни от личната карта е задължително всичко да съвпада с написаното в документа. Ако се направи някоя грешка случайно – например в телефонния номер – компанията ще позвъни на друг човек и няма да може да се получи исканият заем. Правописните грешки също трябва да бъдат избягвани, за да може компанията да направи коректно проучването на даденият клиент.

Отново е задължително да се прочетат всички параметри на договора и условията за ползване на кредита. При някои компании лихвеният процент и вноската не са обявени предварително. Така е когато в самия сайт липсва кредитен калкулатор, а компанията определя вноските за конкретния клиент на базата на неговия личен профил. Желателно е да бъдете напълно честни при попълването на данните. Ако сте поръчител по кредит, имате други заеми, използвате кредитна карта, изплащате стока или услуга – посочете го, ако има полета за това. Подобна информация фигурира в кредитния регистър. Дори самите вие да не декларирате тези данни, фирмата, от която искате заем, ще ги открие сама.

Банковата сметка е другата много важна част от често изискваните реквизити и задължителни полета за попълване. Често бързите заеми се изплащат по банковата сметка на кандидата. Изключително важно е да бъде подадена правилно написана сметка с цифри и букви. В противен случай сумата ще отиде при някой друг, а парите ви няма да дойдат, когато ги очаквате.

Какво е удобството на това да се попълва онлайн формуляр за кандидатстване за кредит?

На първо място е пестеното на хартия и време за отиване до офис на дадената институция. Използването на подобен вид електронни формуляри дава възможност клиентът да се откаже или да размисли, след като вече е подал своята заявка. Пестенето на време в днешни дни е от особена важност, защото отиването до офис на банка или на друга небанкова институция коства много. От друга страна онлайн формуляр за кандидатстване за кредит може да се подаде практически отвсякъде. Дори да си стоите у дома и да се чудите как да финансирате следващата си почивка, можете да се пресегнете и да вземете телефона си, а след това да пуснете заявка до компанията, която най-често използвате или пък да се доверите на някоя друга. Лесно и бързо може да разберете дали сте одобрени и да продължите да си правите планове за почивка, след като вече имате на разположение необходимите средства.

Ако имате трудности при попълването на апликацията или се нуждаете от допълнителна информация, винаги се опитайте да се свържете с компанията, от която искате средствата. Това е и особено ефикасен начин да проверите дали и как работи системата за обслужване на клиенти.

Онлайн формуляр за кандидатстване за кредит от Vivus

Vivus също има удобен за ползване онлайн формуляр за кандидатстване за кредит. След като с помощта на кредитния калкулатор се изберат исканите сума и срок, клиентите попълват своя формуляр. Необходими за попълване са единствено данни от личната карта и банкова сметка, ако клиентът иска да си получи парите по банков път. Има и опция те да бъдат получени и на каса на EasyPay, ако това е желанието на клиента. Разбира се, потребителите могат да се запознаят с условията за кредита, още преди да завършат заявката си.

Първият заем е без никакви лихви и такси. Клиентите връщат, колкото са взели, в рамките на избрания от тях период. Сумата, която могат да изберат за първи заем, е от 50 до 400 лв. Срокът може да бъде между 5 и 30 дни. За следващи заеми може да се стигне до максимална сума за теглене от 1300 лв.

Кандидатствай сега

Още по темата