Обратно
28.2.2018

Компании за бързи кредити

Автор:
Kaloyan Stoyanov

През последните години кредитната дейност у нас се развива в положителна насока. Спрямо минали години равнището на добрите (погасените) кредити нарасна, а бързите кредити отбелязаха невиждан ръст. Според финансови източници необслужваните кредити намаляват вече три последователни години. Това от една страна означава, че икономическото състояние на българите се стабилизира. А от друга означава че доверието към повечето компании за бързи кредити и кредитни компании се повишава.

Според председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) – Димитър Маргаритов – в началото на 2018 г. в България има 50 регистрирани фирми за бързи кредити. Тази цифра е със 100 по-малко от информацията, която през лятото на 2017 г. бе дадена от БНБ. Друг въпрос е дали броят на компаниите, извършващи тази дейност, е по-висок от гореспоменатата. Всеки потребител може да проучи дали фирмата, с която ще работи, е регистрирана. Това може значително да намали риска от злоупотреби и възможността за скрити клаузи в договорите.

Възход на финансовия сектор у нас

Според КЗП повечето компании за бързи заеми се придържат към условията, поставени им от Комисията. Това е добра новина с оглед на липсата на доверие към много от институциите, каквато тенденция се наблюдава в страната ни след идването на демокрацията. През тази година финансовият сектор в България очаква да увеличи още повече своите активи. Очаква се и лихвените проценти по кредитите да нараснат. Банките са в много здравословно състояние след кризата с КТБ през 2014 г. и възникването на такъв прецедент не се усеща толкова силно.

Дори брутният вътрешен продукт (БВП) и паричният ресурс през последната година бележат ръст – нещо, което родната ни икономика от дълги години бленуваше. Това може би се дължи на факта, че лихвените проценти паднаха много под реалната им стойност и много често банките отпускат на фирмите кредити с 2% лихва.

Може ли да сключите договор за кредит от дома?

Говорейки за компании за бързи кредити, можем да кажем, че те не са ориентирани толкова към фирмения сектор, колкото към физическите лица. През изминалата година тези компании са обслужили българските домакинства със сумата от 2,157 млрд. лв., които са малко повече от 80% от техните потребители. Останалата малка част са фирми и бизнес.

Тегленето на онлайн кредит е често срещана практика в съвременната действителност. Както можете да плащате сметките си и да купувате стоки от далечния изток онлайн, така можете и да изтеглите пари на заем през интернет. Почти всички големи, а и не толкова известни кредитни компании и компании за бързи кредити, имат добре организирани сайтове в интернет. Там по много удобен и нагледен начин те представят параметрите, които потребителят предпочита. По мобилния телефон може да се доуточнят детайли по договора, след което се попълва онлайн форма и се завършва кандидатстването.

Когато възникне нещо неясно, можете за разяснение да се обърнете към представителите на кредитора. От фирмата би трябвало най-подробно да ви обяснят всичко относно кредита, което би ви интересувало. Уебсайтовете на различните компании за бързи кредити и кредитни компании предлагат и промоционални оферти за безлихвен заем. Преди да изберете такава опция, проверете какви ще бъдат условията при просрочване на дълга. Като цяло е важно да се информирате подробно по всички условия на договора.

Как технологиите се отразяват на кредитния бизнес?

Кредитният бизнес е много тясно свързан с развитието на технологиите и икономическия ръст. Той не подмина и небанковия сектор за кредитиране, който твърде интензивно навлезе в интернет маркетинга. Онлайн технологиите, уебсайтовете и комуникациите позволиха на фирмите да достигнат повече хора и нагледно да представят своите услуги пред монитора. Бързината на услугите се повишава и потребителите често получават парите в рамките на 15 минути след одобрение. След като попълните онлайн формуляр, заявката ви ще бъде прегледана от кредитните специалисти. Възможно е те да се свържат с вас, за да ви идентифицират и да се убедят, че няма някаква измама. След това ще бъдете уведомени по телефона и със sms за становището на заявката ви. Това спестява времето от разкарване по офиси както на потребителите, така и на кредиторите.

Удобството при работата с компании за бързи кредити е голямо, защото можете да получите пари дори и след края на работното време на банките или в почивните дни. Това може да стане, ако кандидатствате онлайн за бърз кредит. Ако бъдете одобрени в рамките на работното време на фирмата кредитор, можете да получите парите по банкова сметка и можете да ги изтеглите по всяко време от банкомат. Много от компаниите за бързи заеми предлагат и повече от удобно получаване на парите на каса на EasyPay.

Има ли хора, които не могат да получат кредит?

Да, има такива лица, които кредитни компании и компании за бързи кредити не биха одобрили. Това са малолетните лица и непълнолетните лица до 18 години, по обясними причини. Поради тези съображения на такива лица не им е позволено да получават пари на заем. Други, на които често пъти може да бъде отказано одобрение, са хората с лоша кредитна история. Намират се фирми, които дават заеми и на тях, но условията по заема не са особено благоприятни за потребителя. Препоръчително е да не прибягвате до такива услуги, тъй като те биха могли да ви донесат допълнително влошаване на финансовото ви състояние. Внимавайте да не натрупате лош кредитен рейтинг, защото това пък може да се окаже препъни-камък в много отношения.

Какви опасности може да очаквате?

Споменаваме този въпрос заради жалбите, които граждани отправят към КЗП за случаи, свързани с бързи кредити. Според Димитър Маргаритов, председател на КЗП, тези писма са едва 4% от всички, което говори, че пазарът не е толкова “замърсен”. Въпреки мониторинга, упражняван от контролните органи, недобросъвестни кредитори често нарушават етичните правила за работа с клиента. Проблеми се забелязват най-вече с фирми, които нямат утвърдено име на пазара и включват в  договорите си нерегламентирани клаузи с по-дребен шрифт. Други тактики са твърде високите такси за известие при просрочени дългове след падежа. В КЗП са получени данни за договор с празни полета, пратен по пощата на възрастна потребителка.

С оглед на подобни твърдения и сигнали, е добре всеки желаещ, преди да изтегли кредит, на първо място внимателно да прочете договора, който подписва. От друга страна можете да изберете по-известните и утвърдени фирми на пазара. Те вече са изградили добро име и можете да разчитате на тяхната лоялност. Опасност най-вече има при фирмите, нерегистрирани в БНБ, които нямат утвърдена практика в страната.

Разбира се, в случай че пропуснете да върнете парите навреме, може да очаквате оскъпяване на задължението ви, което ви съветваме да избягвате. За тази цел разчетете добре приходите, които очаквате, преди да се насочите към теглене на заеми от компании за бързи кредити. Когато работите с известна фирма, наясно сте с всичко по договора и сте лоялни във връщането на вноските, не се притеснявайте от проблеми с кредита.

Каква е оптималната сума за теглене от компании за бързи кредити?

Повечето компании за бързи кредити отпускат предимно малки суми. Най-добре е да теглите суми от порядъка до 1000 лева или малко над 1000 лева. Като отново това зависи от вашите собствени финансови възможности за месеца и какви парични постъпления очаквате. За по-големи заеми е по-добре да потърсите възможност за по-дълъг срок за погасяване, а това включва по-висок финансов риск. Няма да сгрешите, ако при възможност върнете сумата в по-кратък срок, но това не винаги е възможно. По този начин ще се намали дължимата от вас сума.

Още по темата