Обратно
29.2.2020

Всичко, което искате да знаете за лихвите по различните кредити

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Ако сте попаднали в ситуация, в която спешно са ви необходими пари, но не можете да се обърнете към приятел или роднина за помощ, тогава можете да се възползвате от услугите на банкови или небанкови кредитни институции. Повечето потребители предпочитат да избегнат сложните и тромави процедури по кандидатстване за банков кредит, затова избират кредитна компания, от която да изтеглят не толкова голяма сума за по-кратък период, което ще им даде възможност да посрещнат най-належащите си нужди. Почти всички небанкови кредитори предлагат първи безлихвен кредит, който трябва да върнете в рамките на месеца или на друг определен срок, за да не плащате никаква лихва. Нека обаче разгледаме какви са останалите възможности, предоставени от кредиторите и какви са лихвите по различните видове кредити.

Какво представляват лихвите?

Лихвата се нарежда сред най-важните елементи на кредита. Тя е възнаграждението, което кредиторът получава от парите, които ви предоставя. Различните кредитни продукти имат различен годишен лихвен процент, който се калкулира на база на периода на връщане на кредита, както и на цялата му стойност. Затова при връщането на месечните вноски, заедно с основната сума, ще внасяте и лихвите, които се добавят към останалата сума.

Как да пресметнете какъв е вашият годишен лихвен процент, за да разберете какви ще са лихвите ви?

Кредитният калкулатор ви дава възможност бързо и лесно да сметнете каква е стойността на кредита, след като добавите към него лихвите. Това ви дава оцпия по-добре да прецените каква сума бихте могли да изтеглите, без това да предизвика сериозни финансови затруднения.

Как се смятат лихвите?

За да изчислите лихвата си, попълнете в калкулатора желаната сума по кредита и срока, за който сте се решили, че имате възможност да изплатите кредита, а калкулаторът за лихви по заема автоматично ще изчисли вашия лихвен процент въз основа на тези две цифри. Кредитният калкулатор ще добави този процент към изтеглената сума, така че ще видите общо колко трябва да върнете на кредитора и каква е стойността на месечните вноски, които трябва да изплащате.

Преди да изтеглите кредит, е препоръчително да разгледате различните варианти и какво е оскъпяването при различните суми, които можете да изтеглите спрямо различните периоди за погасяване. Това ще ви даде възможност внимателно да изберете най-изгодния вариант за вас.

Какви са лихвите на различните видове кредити?

Потребителски кредит от банкова институция

Нека започнем с потребителския кредит и лихвите при него. Той е най-търсеният кредитен продукт от банковите институции, но условията, при които се издава, варират при различните банки. Можете да изтеглите потребителски кредит от някои банки с фиксирана лихва, която варира от 5 до 10%. Друг вариант е да намерите банка, която предлага плаващ лихвен процент, което означава, че той се променя постоянно въз основа на върнатата сума. Потребителският кредит, изтеглен от банката, ви позволява да изтеглите значително по-голяма сума, отколкото кредитните компании биха ви отпуснали, но в замяна на това трябва да отговаряте на редица условия и да приготвите значителен брой документи, които да уверят банката, че сте надежден кредитополучател. Съответно и процедурата по кандидатстване за такъв заем е по-бавна и одобрението идва след една-две седмици. Повечето банки поставят условието кандидатът да представи гарант, от който банката да изиска неизплатените задължения, ако се случи, че се появят такива.

Съществува обаче опция за кредит, с която да плащате дори още по-нисък лихвен процент. Става въпрос за ипотечните кредити, отпускани от банковите институции.

Ипотечен кредит от банкова институция

При този кредит ще получите между 3 и 7 % лихва, в замяна на което обаче трябва да ипотекирате имот, отговарящ на изтегления размер на кредита. Това помага на банката да се застрахова от риска за загубата на парите, без да се налага да търсите гарант. Също така за разлика от останалите видове кредити, ипотечните кредити дават по-голям срок за връщане – 30 и повече години.

Бързи кредити от небанкови кредитни институции

Бързите кредити представляват най-голямо удобство за потребителите от гледна точка на срокове, суми за теглене и бързо получаване на одобрение. Дори и да имате отказ от банката заради лош кредитен рейтинг или наличието на текущи кредити, кредитните фирми могат да ви отпуснат по-малки по размер кредити, но с по-висок лихвен процент, който обикновено е между 45 и 50%. Разликата с банките е огромна, но от друга страна кредиторите се застраховат срещу загуби и предоставят кредитните си продукти изключително бързо, което е голямо удобство за потребителите. Процесът на кандидатстване и одобрение е улеснен, така че с минимум усилия да можете да изтеглите необходимите пари. Лихвите, които понякога са малко по-високи, всъщност представляват един вид застраховка за кредитната компания, като я предпазва от фалит.

При това повечето кредитори предлагат безлихвен кредит за новите си клиенти, както и специални оферти за тези, които са лоялни потребители.

Какви такси трябва да плащате по кредита?

Банките могат да изискват от вас два вида такси – еднократни и периодични. Те влизат в изчисляването на гoдишния пpoцeнт нa paзxoдитe (ГΠP), заедно с лихвите.

Еднократни

Еднократните такси варират в зависимост от кредита и могат да са няколко вида. Например, ако изтеглите потребителски кредит, ще ви вземат такса за кандидатстване, както и такса кредитна оценка. Ако изтеглите ипотечен кредит обаче, ще трябва да заплатите още няколко такси, като такса за изготвяне на ипотека, такса за оценка на обезпечението, такса за юридическо обслужване и др. Ако желаете да разгледате стойността на всяка една от тези такси, можете да намерите ценоразписа на сайтовете на повечето банки. Друга такса, която банката може да изиска от вас, е такса ангажимент, а ако решите да предоговаряте кредита, е възможно да се наложи да платите и такса за промяна на условията.

Периодични

Периодичните такси са ежемесечни или ежегодни. Към тях са включени такса за обслужване на кредита, такса за застраховки, както и таксите при плащане за ползването на дебитна карта, заплащане на битови сметки и интернет банкиране.

Още по темата