Обратно
3.11.2018

Коя е най-добрата опция, когато се нуждаем от пари на заем?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Нуждата от пари кара хората да търсят различни начини за намиране на финансиране. Е, ако искате да стартирате собствен бизнес или да си купите ново жилище, е логично да отидете в банка. Но ако не ви стигат малко пари за ремонта на колата, забавили са ви заплатата, трябва да купите спешно лекарства или да ползвате медицински услуги – разбира се, търсите и други варианти. Какви са най-добрите опции, когато се нуждаем от пари на заем?

Пари от банка

На българския пазар има множество банки, които предлагат различни кредитни продукти. За някои клиенти е добре, когато пред тях стои стабилна компания с дългогодишна история и доказано име. Банките обикновено изглеждат по-привлекателни, когато става дума за заемане на големи суми пари.

  • Защо да изберете банка?

Водещите банки обикновено дават много опции като специални условия за редовни клиенти, отстъпки и промоционални предложения. В допълнение, банките предлагат удобни функции като електронно банкиране,  онлайн плащане на сметки, обслужване на клиенти посредством готово телефонно меню.

  • Защо да пропуснете?

Популярното име не означава винаги качествено и навременно обслужване. Работата с големите банки, множеството менюта в автоматичното меню, изнервящото чакане за връзка с оператор могат да затруднят достъпа до истински човек по телефона, който да ви свърши работа. Или може да попаднете на неопитен банков чиновник и да чакате да ви предават от един служител на друг. А ако ви трябват спешно пари, в банките обикновено се изисква представяне на документи и процедурата е по-бавничка. Когато кандидатствате за голям заем обаче, това е най-правилният вариант.

Пари на заем чрез теглене на бързи кредити

Заем без дори да ставате от топлото легло? Може, разбира се! Няколко клика и парите са при вас. Така изглеждат услугите на фирмите за бързи кредити. Кандидатствате, проверяват ви и си получавате парите за нула време при одобрение. Въпреки това бързите заеми имат както много положителни, така и някои отрицателни черти. Повечето водещи компании оперират онлайн, така че имате достъп до всички необходими документи, без да излизате от дома си.

  • Защо да изберете?

Бързо, лесно и изключително достъпно. Въвеждате информацията и изчаквате одобрението. Това също е и някаква алтернатива, ако имате влошена кредитна история, но не винаги. Защо? Някои от компаниите са склонни да не погледнат с лошо око на старите ви прегрешения. Но повечето държат да имат добри взаимоотношения с клиентите си и на взаимната коректност, та едно лошо ЦКР може да ви спъне. Ако обаче сте с добро ЦКР и ви трябва малка сума, колкото да закърпите бюджета или да посрещнете спешна нужда, бързите кредити са лесен и достъпен начин за вземане на пари на заем.

  • Защо да пропуснете?

Лихвите са по-високи на годишна база, което може да оскъпи повече заема. Става за покриване на много спешни нужди и заемането на малки суми. За големи кредити и големи суми обаче е изключително неподходящ вариант. Просрочията винаги се таксуват и дори един ден закъснение ще ви добави още пари. Макар много хора да се опитват да не плащат вноски по такива заеми, а след това да се оплакват от огромните начисления – обикновено условията са посочени на сайта и достъпни за всеки. А след като сте се съгласили с тях, все едно сте се подписали, макар и онлайн.

Кредитна карта

Още един бърз начин за получаване на пари на заем е кредитната карта. Заем си е, да, откъдето и да го погледнете. Колкото и добра кредитна карта да имате, с какъвто и гратисен период да е и независимо, че има безлихвени опции за плащане или покупки, парите трябва да се върнат. Е, ако имате карта, е добре да я използвате разумно, но вариантът да вземете пари от нея е първо да разполагате с такава.

  • Защо да изберете?

Това е ефективен начин да получите спешни пари, когато това е единственото нещо, което ви трябва. Независимо дали трябва да платите в брой, съответно теглейки сумата от банкомат или да платите онлайн покупка – средствата са налични. Особено ако не ползвате често картата и си покривате редовно задълженията по нея, то те винаги са ви под ръка.

  • Защо да пропуснете?

В повечето случаи тегленето и плащанията имат безлихвен период, в който да покриете взетата сума. След това обаче лихвата се трупа и тя обикновено е доста висока. Някои карти имат допълнителни такси, ако теглите пари в брой. Както при всеки кредит, и тук планирайте връщането, ако посегнете към този резерв за спешни нужди.

Родители и приятели, които да ви дадат пари на заем

Може да се опитвате да държите далеч мама и татко или да не искате да обременявате приятелите си със своите финансови проблеми, но може да се наложи да стигнете и дотам. Ако няма друг начин, хората прибягват и до този вариант, особено при спешни случаи.

  • Защо да изберете?

Най-добрите заеми са от някой, когото познавате. Заемите от приятели или роднини обикновено се дават на честна дума. Не се изискват никакви документи и не подлежат на никакво оскъпяване. Възможно е дори да може да ги връщате на части, без това да е проблем и за двете страни.

  • Защо да пропуснете?

Семейството, приятелите и парите не е добре да вървят заедно по една основателна причина. Тя е, че може да изпаднете в положение на невъзможност да върнете заетите пари. А това значи да развалите приятелства, градени с години. Значи да накарате хора, на които държите, да се разочароват от вас и да спрат да ви вярват. Когато се забавите с връщането на заема към приятел или роднина, вие изглеждате неблагонадежден в неговите очи, а ако се разчуе – и в очите на другите ви приятели и познати.

Още по темата