Обратно
1.1.2021

Защо доброто приятелство е важно и трябва да се пази?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

По природа хората сме социални същества. Всички знаем този прилив на емоция, когато срещнем човек, с когото открием допирни точки – сходно чувство за хумор, любими филми, хобита – в момента, в който срещнем тези хора, ние подсъзнателно правим всичко необходимо, за да изградим приятелство с тях и да ги задържим в живота си. Когато ограждаме себе си с хора, за които ни е грижа, ние веднага започваме да се чувстваме по-добре за себе си и настроението ни се подобрява. Ето защо всички  ние обичаме да прекарваме време с най-близките си хора.

Приятелството не е само сред децата. Ползите от него не са просто, че има с кого да ходим на вечеря и на кино. Всъщност има толкова много научно доказани ползи от приятелството, които трудно могат да бъдат опровергани.

Приятелство за подобряване на здравословното ни състояние

Научни изследвания непрекъснато доказват, че възрастните хора с оживен и активен социален живот се радват на намален риск от много сериозни здравословни проблеми включително депресия, високо кръвно налягане и нездрав индекс на телесна маса.

Има и други начини, чрез които едно приятелство и приятелите ви могат да ви помогнат да поддържате здравословен начин на живот. Ако искате да започнете нова диета, спорт или хоби, огледайте се в своя социален кръг. Когато имате приятели, които спортуват редовно, готвят, спестяват или правят нещата, към които вие се стремите, е много по-лесно и вие самите да се отдадете на тези навици, следвайки техния пример.

Приятелство за намаляване на стреса и подобряване на психическото ни здраве

Учените са установили, че когато жените се чувстват близки с някого, нивата на прогестерон се покачват. Прогестеронът от своя страна е хормонът, който помага за намаляване на стреса и безпокойството. Но на нас не ни трябва да сме учени, за да се убедим в това. Когато сме стресирани или притеснени, коя е първата ни инстинктивна реакция най-често? Да, именно – да се видим с добър приятел и да споделим как се чувстваме. Дори самото присъствие на този човек до нас автоматично намалява нивата на стрес.

Приятелство за подобряване на социалните умения

Приятелството ни учи как да общуваме със света. Приятелите, които имаме в живота си, ни предоставят основата на почти всички връзки и взаимоотношения, които развиваме с познати, колеги, а дори и съпрузи.

Ние не просто общуваме с приятелите си, ние се учим от тях, а в същото време и учим самите тях. Приятелите ни учат на най-фундаменталните неща в живота – как да общуваме, да се забавляваме, да се смеем, обичаме и прощаваме. Учат ни на емоции, маниери и поведение в обществото.

Приятелите ни чрез своето приятелство ни предоставят емоционално безопасно пространство, където можем да бъдем напълно себе си, без да бъдем съдени за това.

Приятелството ни осигурява по-добро качество на живот

Приятелствата гарантират, че животът ни е изпълнен с истинско разбиране, искрени разговори, грижа и подкрепа не само в леките и забавни моменти, но и в тежките и трудни дни. Винаги, когато сме паднали или се борим с трудностите на живота, истинските приятели ще бъдат там. Те ще ни помагат, когато могат и ще поставят нещата в перспектива. Те ще бъдат до нас и в хубавите моменти, ще бъдат част от наздравиците, празнуването на успеха, шегите и закачките. Когато хората имат здрави и качествени приятелства в живота си, те не просто живеят, а процъфтяват.

Две приятелки, смеещи се бурно на диван

Значението на едно приятелство не може да бъде надценено. Освен емоционалното и психологическото въздействие на приятелствата, има и други предимства, които не могат да бъдат пренебрегнати. Те могат да бъдат дори по-важни за общото ни и психологическо благосъстояние от романтичните връзки, защото приятелите ни осигуряват повече щастие от всичко друго на този свят.

Правене на нови приятелства и съхраняване на старите

За заетите възрастни хора може да е трудно да намерят време и енергия за създаване на нови приятелства или да инвестират във вече съществуващите си такива, за да ги направят по-силни. Главна част от едно здраво приятелство е сътрудничеството, взаимната щедрост, грижа, подкрепа и правенето на добро. Това определено е голям ангажимент и инвестиция на време и енергия. Също обаче е и една достойна инвестиция, която има силата да изгради и укрепи много аспекти от вашия живот.

Поддържането на добри отношения с приятел изисква взаимна щедрост, но култивирането на истински подкрепяща социална общност от хора може да включва и признаване, че някои от приятелствата ви не ви носят нищо положително. Вместо тези хора да ви помагат да се чувствате специални и оценени, те ви изцеждат емоционално и ви натоварват. Това са нездравословни отношения, които, за съжаление, не са полезни нито за вас, нито за отсрещната страна. Поставянето на граница между вас и тези хора само може да ви помогне да се чувствате по-добре и да заздрави психическото ви здраве.

Качество пред количество

Качественото приятелство е по-важно от броя приятели, които имаме. Ние можем да имаме много познати, но малко от тях да ни познават от детство или да ни познават толкова дълбоко отвътре. Те са приятелите, които може да виждаме само веднъж или два пъти в годината, но когато се видим, е все едно сме били заедно миналата седмица. Не се чувстваме неловко и не се опитваме усилено да мислим за какво да говорим и как да запълним тишината. Това са приятелствата, които са искрени и истински.

Често хората имаме много познати, но рядко приятели, на които можем да поверим живота си. Такива, които ни разбират и без думи, които познават нашите добри и лоши страни. Които ни обичат в щастливите моменти, но и са готови да ни изтърпят, когато сме изпаднали в емоционална дупка. Това са приятелите, които трябва да ценим и да се стараем никога да не загубим.

Още по темата