Обратно
18.10.2020

Какво е щастие и защо е важно да сме щастливи?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Щастие, щастие! Всички говорят за щастие и всички си го пожелават. Факт е, че ако можехме, повечето от нас щяха да сумират всичките си желания в една дума – „щастие“. Щастието обаче е трудно за описание, невъзможно е да е се докосне и прекалено често се случва така, че когато сме най-щастливи, ние просто не го осъзнаваме. Да сме щастливи обаче е изключително важно не само за нашето психическо, но и за нашето физическо здраве.

Наличието на щастие като цел

Ако отворите своите социални мрежи, поне 50% от вашите приятели ще са публикували статии, постове и мисли, свързани с щастието. Изглежда, че всички искат да го постигнат – да се докоснат до онази прекрасна страна на щастие, която ни носи удовлетворение от живота и придава смисъл на всичко, което правим. Дали е така обаче? Може ли щастието наистина да бъде цел? Мненията, разбира се, са различни. Едни ще кажат еднозначно „да“ – да се стремим да сме щастливи, трябва да е смисълът на нашия живот. Други осъдително ще кажат „не“ – щастие може да е само съпътстващо чувство, никога цел.

Защо е важно да има щастие в живота ни?

Независимо на чия страна ще застанете по отношение на това какво е щастие, то има някои неща, които са неоспорими. Щастливите хора се справят по-добре с абсолютно всичко – работа, личен живот, учене, спорт. Причината е в уравновесеното им психическо и физическо състояние. Доказано е, че щастливите хора са по-продуктивни, по-доброжелателни и по-активни във всички свои начинания. Спомнете си някой щастлив момент – готови сте на всичко, всяка нова задача изглежда като детска игра, общувате си с лекота и имате енергия постоянно.

Химията на щастието

Със сигурност сте чували клишето за „хормона на щастието“, който се съдържал в шоколада. Всъщност, това признание се приписва на различни храни, като шоколадът също е сред тях. Но щастливи могат да ви направят и други храни и напитки – например кафето. То ви дава краткотраен приятен привкус на щастие, което ви зарежда за вашата сутрешна работа. И да, има храни, които водят до повишени нива на допамин и серотонин, които са истинските „хормони на щастието“. Храни, богати на протеини (яйца, месо, боб), са също сред тях.

Не само храната носи щастие

Други съвсем естествени начини за стимулиране на допамин и серотонин са медитацията, тренировките, сънят, музиката, слънчевата светлина. Редовните тренировки не само ще ви поддържат в добра форма, но и ще ви накарат да сте поне малко по-щастливи. Проучвания показват, че хора, които тичат всяка сутрин, са като правило по-щастливи. Сънят е ключов за възстановяването на тялото ви, а едва ли има някой, който да отрече значението му за щастието! Тези и най-различни други техники може да откриете в свободен достъп в интернет, но е добре да се доверите само на достоверните и проверените източници.

Кой е щастлив?

Един от най-големите проблеми на щастието е, че много често хората не осъзнават, че са щастливи. Докато щастието „се случва“, ние не мислим за него. Ние просто го изживяваме. Ето защо миналото почти винаги ни се струва толкова сладко. Щастливи сме винаги в миналото и в бъдещето (поне се надяваме), но почти никога в настоящето. Щастливият човек просто живее, работи, обича, твори, прави добри дела. Той не се замисля и не си казва „да, щастлив съм по тази или онази причина“. Замислянето идва, едва когато щастието е изгубено.

Оценяване на щастието

Тъй като е трудно да осъзнаем състоянието на щастие, е трудно и да го оценим и изживеем пълноценно. Най-добрият подход е да ценим всеки един миг от живота ни, независимо дали го смятаме за щастлив или не. Рано или късно ще си спомняме за него с усмивка. Щастието често е в хармоничния семеен живот, във влюбването, в успешната работа, в правенето на добро.

Щастие и хармония в семейство от майка, баща и две деца

Нещо простичко

Истината е, че не е необходимо да изчетем стотици книги, за да разберем какво е щастие и за да се научим да бъдем щастливи. Има хора, които не са нито богати, нито известни, нито успешни, но са щастливи и са благодарни за скромния живот, който водят. Не бива да търсим щастие в сложни и нереални процедури или някаква психологическа гимнастика. Ако се замислите, щастието вероятно е пред вас дори в дадения момент.

Парите и щастието

Още един класически спор – правят ли ни парите щастливи? Много от ловците на щастие ще кажат, че търсенето на щастие всъщност е пряко свързано, ако не и синоним на търсенето на пари. Истината обаче по всяка вероятност е друга. Да, човек има нужда от определена финансова стабилност, за да може да нареди другите аспекти от живота си. След определен етап обаче появата на нови финансови средства престава да носи щастие. Попитайте свръх богатите и изчислете колко от тях са щастливи. Бързо ще откриете, че не са много. Изобилието от пари дори може да доведе до противоположния ефект.

Проблемът на щастието

Когато се говори за щастие и за стремежа на човек да бъде щастлив, възниква един основен проблем. Ако той постоянно се стреми да бъде щастлив и смята това за оптималното си състояние, как ще се чувства, когато не е? Да, прекалено силният стремеж към щастие може да доведе до вредно психическо състояние. Това се дължи на факта, че човек започва да вярва, че трябва да е щастлив и съответно, когато не е, той смята, че нещо не е наред и че трябва да предприеме някакви радикални промени. Това обаче не е истина – щастието се случва не толкова често и да сме щастливи е благословия. То трябва да бъде оценено. Ако не сме щастливи, то това не означава, че никога няма да бъдем щастливи – може би просто преживяваме такъв период.

Още по темата