Обратно
20.12.2019

Как се празнува Коледа по света?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Коледа (Рождество Христово) е сред най-известните празници, чествани в цял свят. В България той се отбелязва на 25 декември, като празнуването му започва от така наречената Бъдни вечер, или малка Коледа, която е на 24 декември вечерта. В този ден по селата с дрянови сурвачки обикалят малки коледари, които пеят коледарски песни, хлопат по вратите на къщите и благославят жителите им. Празникът чества рождението на спасителя на света – Исус Христос. На този ден в България имен ден празнуват Христо, Христина, Християн, Кристина, Емил, Емануил, Ренета, Радостина, Кристияна и Кристиян. Но как се чества Коледа по света? Нека направим околосветско пътешествие, за да се запознаем по-отблизо с обичаите на другите страни и народи, свързани с празнуването на Рождество Христово.

Коледа по света – „турът“ ни започва от Холандия

Холандският Свети Никола е известен като Синтер Клаас. Той, според техните предания, бил владика, който бил изключително щедър и добър към хората. Веднъж разбрал, че един беден търговец не можел да омъжи дъщерите си, тъй като нямало достатъчно пари за зестрата им, затова през комина хвърлил три торбички, пълни със златни монети, които на следващия ден трите дъщери на търговеца намерили в чорапите си, които били закачили в камината, за да ги сушат през нощта. Благодарение на тази легенда днес хората в Холандия и в много други страни по време на Коледа по света окачат чорапи около огнището и в тях на сутринта ги очакват подаръци.

Когато говорим за празнуването на Коледа по света, не може, да пропуснем САЩ

Тъй като Америка е мултикултурна държава, в която живеят хора от най-различни националности, начините за празнуване на Рождество Христово са повече. За американците подготовката за Коледа започва още през август, когато избират оригинални декорации и украси за своите домове и дворове, но празникът истински оживява шест седмици преди Рождество. Тогава по улиците ще се натъкнете на множество дядо Коледовци, които местните жители наричат Санта Клаус.

Американският Дядо Коледа символизира защитника на децата Свети Николас. Освен с многоцветните гирлянди, коледните дръвчета и ангелчетата, украсяващи улиците в Америка, дворовете и градините, разположени в близост до мексиканската граница, биват украсявани със свещи в хартиени пакети, типични за Мексико.

На сърф за празника

За разлика от студеното време, с което Коледа по света и у нас се характеризира, в югозападната част на Америка хората прекарват коледния следобед, като карат сърф, а коледната украса се окача по палми. На североизток, където е студено, хората сами си отсичат коледни дървета от специални ферми и ги украсяват с гирлянди, пуканки, коприна и други орнаменти.

Специални сцени

Не са малко и американците, които създават цели сцени в градините си: например, Санта Клаус да се вози на шейна с елени. Също както Дядо Мраз и Дядо Коледа, Санта Клаус се вмъква в домовете на хората през комина, докато те спят през нощта и напълва с подаръци за Коледа закачените над камината цветни чорапи.

Коледа в Мексико

Мексиканците започват да се подготвят за Коледа от средата на месец декември. За целта украсяват домовете си с мъх, зелени растения, фенери, както и с ясла, която поставят в средата на хола. Малките мексиканчета вземат статуетки на Мария и Йосиф и обхождат къщите на съседите, разигравайки коледната сцена, в която Йосиф и Мария търсят подслон. Вечерта младежите и децата играят специална игра, наречена Пинята. За тавана се закачат малки глинени съдове, пълни с подаръци и бонбони, а всяко дете се опитва да счупи гърненцето със завързани очи, за да получи подаръка и лакомствата, които то съдържа.

Коледа в Канада

Тук със сигурност Коледа пристига с много сняг, а канадците се приготвят да посрещнат празника с елхи, окичени с гирлянди и топки. Навсякъде в страната ще видите кончето на Дядо Коледа, както и стотици светлинки да блещукат около църквите. На входовете на къщите и по вратите канадците, подобно на европейците, подобно и на други страни на Коледа по света, окачат коледни венци от елхови клонки. Един от обичаите им, обаче, който се различава от този на европейците, е да събират през нощта лакомства и пари за бедните, след което да им ги раздават. Децата получават подаръци на празничната вечеря.

Украсена трапеза за празнуване на Коледа по света

„Турът“ ни за Коледа по света продължава с Индия

В Индия Рождество Христово се празнува от християните и е символ на братството. На този ден семействата си ходят на гости, черпят се със сладки и плодове, подаряват си цветя, пеят песни и свирят на ударни инструменти, за да създадат повече коледно настроение. Нехристиянската част на Индия в този ден празнува празника на човешкото милосърдие.

Коледа в Австралия

Тук Коледа се празнува в разгара на летните жеги, когато температурата често е 40 градуса. Не е като типичната Коледа по света. Този празник съвпада с отпуските на австралийците и ваканциите на учениците, затова всички стоят будни през цялата празнична нощ, палят свещи и факли в градините си, пеят песни, участват в импровизирани хорове със свещ в ръка. Обикновено свещите се продават с благотворителна цел.

Коледа в Гваделупа

Гваделупа е островна държава, намираща се между Северна и Южна Америка, в която Коледа празнуват на 30 градуса. Жителите на страната се наричат антилци. Те не знаят какво означава да празнуваш празника със сняг, какъвто има на много места по Коледа по света. Подготовката за празника започва една седмица предварително и понеже на това място има само тропически гори, няма откъде да закупят елхи, затова ползват изкуствени коледни дървета, отрупани с гирлянди и топки.

На Коледа празничната трапеза съдържа кървавица и пунш, в който настъргват и сушени на слънце кори от мандарини и портокали. И свинското месо е от традиционните храни за Коледа, а антилците го съчетават с ориз и зрял фасул. В полунощ всички се събират в църквата и пеят песни, докато татко Коледа обикаля къщите им и оставя подаръци.

Разглеждайки как се празнува Коледа по света, не можем да не споменем и Русия

Русия отбелязва Коледа според древните славянски обичаи. Един от тях е между елховите клони да се скрие клетка с бели гълъби, която да се отвори на Бъдни вечер. Надеждата на руснаците е пуснатите на свобода гълъби да се върнат и да донесат много щастие и късмет на дома. Друг обичай е постът преди Коледа, който продължава 39 дни и завършва на 25 декември, когато на масата се нареждат 12 вида ястия в чест на 12-те апостоли на Христос.

Няколко думи за Коледа в България

Поговорихме за празнуването на Коледа по света, но нека споделим и нещо интересно и положително за нашата страна. От няколко години в България се възроди доброволчеството и българите възприемат коледните празници за идеалното време да направят добро, да дарят средства за лечението на болно дете, да направят живота на някого по-лек. Практически през целия декември се организират благотворителни коледни базари и концерти именно с такава цел. От 2003 г. насам се провежда и благотворителната инициатива „Българската Коледа“, а средствата, събрани от нея, служат за закупуването на медикаменти, медицинско оборудване, техника и линейки.

Още по темата