Обратно
17.6.2019

Как да се приготвим за предстоящия летен отпускарски сезон?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Точно преди началото на новия летен отпускарски сезон всеки мечтае да преживее приятна и спокойна лятна отпуска. За целта обаче е необходимо внимателно да планираме почивката си, за да намалим значително стреса от самата подготовката.

Лятната отпуска е толкова дълго чакана, че всяко напланирано събитие или инцидент биха могли да доведат до голямо разочарование. Следните десет съвета ще предотвратят това да се случи и ще ви помогнат да се насладите на ползотворна и пълноценна почивка.

Съвет №1: Отделете предварително необходимия бюджет за предстоящия летен отпускарски сезон

Не бива да бъркате капарото, платено няколко месеца предварително, с осигурен бюджет за почивката. Внимателно планирайте от рано целия бюджет, който ще ви е необходим, за да сте сигурни, че парите ще ви стигнат за всички планирани дейности по време на предстоящия летен отпускарски сезон.

Най-лесно може да направите това, като съставите списък с всички неща, които са ви необходими, както и с всички дейности и места, които смятате да посетите и да определите колко пари трябва да отделите за всяко от тях. На този етап можете да отхвърлите излишните неща от списъка или в случай на излишък в бюджета – да добавите нови.

Съвет №2: Обезопасете и подгответе дома си за вашето отсъствие по време на идния летен отпускарски сезон

Вземете необходимите мерки, за да осигурите безопасността на вашия дом, докато сте далеч по време на идващия летен отпускарски сезон. Тези мерки включват:

  • Изключване на електричеството.
  • Централно спиране на водата. Това ще ви спести неприятности от наводнения при евентуална авария.
  • Здраво затворени врати и прозорци, които не позволяват на чужди лица и крадци да проникнат в дома ви.
  • Ако имате близък, на когото можете да имате пълно доверие, можете да оставите ключовете от апартамента си по време на почивката. Така в случай че се случи нещо непредвидено във входа и е необходим достъп до жилището ви, той ще го осигури във ваше отсъствие.

Съвет №3: Направете обстоен преглед на автомобила си преди предстоящия летен отпускарски сезон

Въпреки че често не го осъзнаваме, автомобилът играе ключова роля за плавното протичане на почивката. Направете следната подготовка преди да потеглите на своя летен отпускарски сезон:

  • Проверете кога изтича застраховката на автомобила ви и я подновете, ако срокът е наближил. Това ще ви спести големи неприятности, ако сте забравили да подновите полицата навреме.
  • Проверете талона си за годишен технически преглед и се уверете, че имате валиден преглед.
  • Уверете се, че имате платена винетка за периода на почивката ви.
  • Ако колата ви има технически проблем, я закарайте на майстор поне месец преди пътуването. Понякога се случва проблемът да не бъде решен от първия път, затова оставете достатъчно време, за да можете да реагирате преди почивката си.
  • Преди да потеглите, се уверете че е в колата ви има аптечка, резервна гума и триъгълник.

Съвет №4: Сключете медицинска застраховка при пътуване в чужбина

Ако през този летен отпускарски сезон планирате да почивате извън страната, трябва да сключите медицинска застраховка за цялото семейство. Това ще гарантира, че при евентуален инцидент, ако се наложи да посетите местна болница, няма да плащате стотици евро за преглед и лечение.

Съвет №5: Направете почивката си достатъчно дълга, за да бъде пълноценна

Ако смятате да пътувате извън страната за този летен отпускарски сезон, не си заслужава да стоите там по-малко от 10 дни. Този период ще е достатъчен не само да си отпочинете пълноценно, но и да разгледате и да се запознаете с района, да избягате напълно от ежедневния стрес и да се заредите с достатъчно положителни емоции през почивката.

Снежен човек, направен от пясък, по време на летен отпускарски сезон

Ако предпочитате да почивате на Българското Черноморие, то и едноседмичната почивка е подходящ и достатъчен период.

Съвет №6: Как да се подготвите за почивка с деца?

Разбира се, почивката с деца, особено когато са малки, носи доста притеснения на родителите, както и цял куп задължения. Затова ако смятате да осъществите едно такова пътуване през този летен отпускарски сезон, трябва да отделите повече време за внимателно планиране на подготовката за пътуването. Уверете се, че ще осигурите на детето всички необходими условия както по време на пътуването, така и на самото място. И все пак такава лятна почивка ще ви се отплати многократно с щастието, което детето ще преживее от прекараното време с вас.

Съвет №7: Действително си почивайте по време на отпуската си

Това означава, че по време на взетата отпуска не трябва да ви търсят по работа и да отнемат от времето ви, за да решавате внезапно възникнали проблеми на работата. Предупредете колегите си предварително да не ви тревожат, а ако това все пак се случи – не им вдигайте. Имате право на пълноценна почивка и време със семейството си, затова се възползвайте от това свое право през идния летен отпускарски сезон.

Съвет №8: Купете си лекарства предварително

За съжаление често се случва по време на почивка някой да страда от стомашни неразположения или летен грип. В повечето случаи това се дължи на некачествената храна или недостатъчно чистата вода. Можете превантивно да взимате витамин С, за да повишите имунитета си и да се предпазите от разболяване, което би могло да съсипе почивката ви. Към лекарствата, с които ще се снабдите за този летен отпускарски сезон, прибавете и парацетамол или прахчета с парацетамол, които ще свършат работа при внезапно повишаване на температурата.

Съвет №9: Осигурете си необходимата козметика

При почивка на море това включва най-вече слънцезащитен крем, който ще ви е необходим, дори и да ползвате плажен чадър. 30% от ултравиолетовите лъчи на слънцето достигат под чадъра, затова ползването на такъв крем е изключително важно и ще ви предпази от изгаряне още в първия ден. Така ще увеличите и шанса си за избягване на неприятните изгаряния като цяло по време на този летен отпускарски сезон.

Съвет №10: Точното време за събиране на багажа

Не събирайте багажа си в последния момент, защото това обикновено означава да пропуснете нещо важно. Направете списък с необходимите неща, които да вземете и започнете да ги опаковате и отмятате от списъка няколко дни преди пътуването. Това значително ще намали стреса ви от последния ден на подготовка.

Надяваме се с помощта на тези съвети да прекарате изключителна почивка в предстоящия летен отпускарски сезон сезон!

Още по темата