Обратно
22.4.2018

Как да предпазим дома си от крадци?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

„Моят дом е моята крепост“ – казва поговорката. Но така ли е в действителност? В България обирите на жилища и частни имоти не са рядкост, затова трябва да защитим себе си, семейството и имуществото си от недоброжелатели. Повечето крадци работят през деня и вземат решение дали си заслужава да ограбят една къща или да я пропуснат, по усилията, които това ще им коства. Най-добрата защита на дома е да убедите престъпника, че е по-добре изобщо да не опитва да нахлува във вашия дом, а да се насочи някъде другаде.

Охраната вероятно е най-добрият и надежден метод, но и най-скъп от всички. Не всеки може да си позволи да се свърже с охранителна фирма и да сключи договор с нея. Нещо повече – много хора избягват да имат взимане-даване с подобни организации заради не особено добрата им репутация. Затова нека разгледаме няколко начина как да защитим дома си, без да харчим излишни пари. Много хора мислят, че за целта трябва да похарчат много пари, но това не е така. Запознайте се с предложените по-долу методи, за да се уверите в това.

Бъдете приятели със съседите си

Направете от съседите си добри съюзници, като се сприятелите с тях, като имате общи теми на разговор и водите обща борба срещу престъпниците. Благодарение на тяхната наблюдателност можете навреме да бъдете уведомявани за това какво се случва във вашия район и да вземете мерки за безопасността си, за да предотвратите евентуално нахлуване на крадци. Никога не е излишно да имате под ръка някой, който наблюдава дома ви, особено ако този човек ви е приятел. Например вместо да се дразните от това, че съседката пенсионерка постоянно поглежда през прозореца към дома ви и ви шпионира, можете да я превърнете в ефективна система за видеонаблюдение. Затова не е лоша идея да размените телефонните си номера с вашите съседи. Така ще могат да ви уведомят веднага, в случай че нещо подозрително се случва около вашата къща, докато ви няма.

Вземете си куче-пазач

Тук не става дума за куче, което ще живее в апартамента, а истинско куче-пазач, което действително да охранява двора и дома ви и ви защитава от крадци. То трябва да бъде възпитано да обича само вас и семейството ви, а не всеки, който минава покрай него. Много често лаят на кучетата предотвратява потенциален обир, тъй като обирджиите не искат да си имат работа с опасни кучета, които при това и съобщават за нечие чуждо присъствие.

Дръжте вратите и прозорците си затворени

Дори и да смятате, че районът, в който живеете, е достатъчно безопасен, създайте си навика на излизане винаги да заключвате всички врати, катинари и прозорци. Често срещана тактика на престъпниците е да почукат на вратата и ако никой не им отговори, да се пробват да я отворят. Не им помагайте, като оставяте вратите отключени.

Заблуждавайте престъпниците

Ако по някаква причина не можете да гледате куче, се направете, че имате такова. Например можете да закачите на вратата табелка с надпис: „Внимание, зло куче!“. Друг трик е, когато някой звънне на вратата, да се правите, че затваряте кучето в някоя стая, преди  да отворите. Можете също да закупите устройство, което по даден сигнал да издава кучешки лай. Това са все трикове, които можете да използвате превантивно срещу крадци.

Разположете фалшиви камери за видеонаблюдение

От сайтове като Ebay или Amazon можете да намерите такива камери, които да имитират истинските. Те са много евтини и могат да ви свършат добра работа в заблуждаването на крадци.

Стикер на местна охранителна фирма

Сдобийте се с такъв стикер и го залепете на вратата или прозореца на видимо място. За още по-голяма достоверност, монтирайте до стикера пластмасова кутийка с мигащ светодиод, какъвто е характерен за охранителните компании. Качете го обаче достатъчно високо, за да не може да бъде достигнат от крадеца, който да се увери в имитацията.

Не издавайте, че напускате дома си за дълго време

Когато трябва да заминавате някъде за по-дълго, направете всичко възможно домът ви да не изглежда празен. Можете да сложите таймери, които да включват и изключват лампите вечер в определени часове. Можете също да помолите ваши приятели да изкарат от пощенската ви кутия насъбралата се поща, да полеят цветята и да видят дали всичко в дома ви е наред. Ако оставите телевизора включен, постоянният говор също ще имитира присъствието на някой в дома.  Така може да откажете някои крадци от евентуален набег.

Допълнителни мерки за сигурност срещу крадци

Ако около дома ви има гъсти храсти, е добра идея да ги подрежете. Така ако има крадци, няма да могат да се крият зад тях, а и вие ще имате по-голяма видимост както става наоколо. Вечер затваряйте щорите на прозорците, за да не показвате на външни любопитни очи какво има вътре.

Когато имате работник у дома или в двора, не го оставяйте без надзор. Не оставяйте ключовете за дома си под изтривалката или на друго „секретно“ място, като в саксията с цветя или под камъка до вратата например. Кажете и на децата ви да не споделят със свои приятели важна информация за това къде съхранявате ключовете, кода за защита или друга информация, която би могла да даде предимство на мошениците.

Какво да не правим, за да защитим дома си?

Когато купувате скъпа техника, не оставяйте кутиите до казана, който е пред вратата. Най-добре е да ги оставите някъде по-далече. Така те няма да привличат интереса на потенциални нарушители и крадци към вас и вашия дом.

Не споделяйте плановете си за почивка във Facebook и Twitter. Много хора се изкушават да се похвалят пред всички къде са и колко добре си прекарват там, като споделят снимки от почивките си. Но това е сигнал за престъпниците, че в домът ви в момента е празен и те се възползват от това.

Не отваряйте вратата на никой, преди да се уверите, че познавате този човек. Затова имаме шпионки и домофони. Не сте задължени  да отваряте вратата на човек, когото не познавате. Дори не сте длъжни да му отговаряте, ако считате, че не можете да му имате доверие. Научете и децата си да не отварят на непознати, особено във ваше отсъствие.

Не оставяйте ценни вещи на места, където лесно могат да се забележат от крадци – близо до прозорец или в коридора например. Това е покана за обирджиите да намерят удобен случай и да измислят план как да ги докопат.

Това са няколко начина, които действително не изискват голяма инвестиция и могат да ви спасят от многократни обири. Бъдете разумни и ги използвайте, за да защитите дома си от престъпници и крадци.

Още по темата