Обратно
1.5.2019

Застраховка гражданска отговорност онлайн

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Сключването на застраховка гражданска отговорност е задължително за всеки притежател на автомобил, затова няма как да се избегне. Добрата новина е, че вече можем да си платим застраховката бързо и лесно, без да се налага да напускаме дома си и без да се налага да се редим на опашки и да чакаме обслужването на служителите. Това е възможно благодарение на съществуването на онлайн опция за плащането й.

И така, нека първо разберем малко повече за това защо ни е необходима такава застраховка и как можем да се възползваме от онлайн достъпа до нея. Катастрофите с автомобили в България за съжаление са вече ежедневие и гражданската отговорност може да се окаже изключително полезна при наличието на такъв инцидент.

Защо плащането на застраховка гражданска отговорност е толкова необходимо?

Тази застраховка е задължителна, защото представлява един вид договор между водача на МПС и застрахователната компания, която се наема да покрие евентуални имуществени и неимуществени щети, причинени на трети лица при управлението на автомобила. Тези щети биха могли да бъдат резултат на наша небрежност или грешка. Покриването на тези разходи се поема от застрахователната компания, към която сте сключили тази застраховка гражданска отговорност. По този начин вие изразявате своята отговорност като участник в пътното движение, а средствата, които влагате в тази застраховка, биват изплащани впоследствие като обезщетение на пострадалото лице.

Онлайн опцията

Днес в България има много застрахователни фирми, които предлагат сключването на такава застраховка дори изцяло онлайн, като предоставят на потребителите калкулатор за изчисляване на крайната цена.

При изчисляване на сумата, която трябва да платите за застраховката, се вземат предвид някои рискови фактори като възраст на водача, вид на автомобила, година на производство, както и дали през последните няколко години собственикът на автомобила е причинявал други пътнотранспортни произшествия. Съответно при наличието на повече рискови фактори цената на гражданската отговорност се повишава.

Какви са личните ползи за собственика на автомобила при сключването на застраховка гражданска отговорност?

На първо място, ако нямате сключена гражданска отговорност, вие ставате нарушител на закона и съответно подлежите на законови санкции.

Два сблъскали се автомобила и водачите им, знаещи, че ще трябва да се използва застраховка гражданска отговорност

Ако станете участник в пътнотранспортно произшествие и вината е ваша, застраховката за гражданска отговорност, която сте сключили, ще покрие щетите, които сте нанесли на другия участник в транспортното произшествие. Обратното също е вярно – ако вие сте потърпевш при ПТП, гражданската отговорност, сключена от виновния водач, ще покрие вашите щети. Следователно гражданската отговорност е един вид подсигуряване при наличието на евентуален инцидент. За съжаление инцидентите по пътищата стават все по-чести, затова и вероятността такова нещо да се случи на вас не е изключена. След сключването на застраховка гражданска отговорност, ще бъдете по-спокойни, докато шофирате по пътя.

Необходима ли е застраховка гражданска отговорност на внимателните шофьори?

Всъщност този въпрос бива задаван от много хора. Законът обаче е категоричен: всеки собственик на МПС задължително трябва да притежава валидна застраховка гражданска отговорност. Законът изисква предварителна застраховка, така че при евентуалната поява на пътен инцидент да бъдете обезщетени.

Възможно ли е сключването на застраховка гражданска отговорност онлайн?

Много хора се притесняват, че онлайн сключването на застраховка гражданска отговорност няма да бъде признато за валидно. Всъщност можете спокойно да сключите такава застраховка онлайн, ако нямате желание или възможност да отидете в офис на застраховател. Такава застраховка става бързо, лесно и е достатъчно сигурна.

Самата процедура на попълване на всички необходими данни става изцяло онлайн. Всеки от застрахователите, предоставящи такава услуга, е включил в сайта си бланка за изчисляване на общата стойност на вашата гражданска отговорност, като взима предвид различните компоненти, които трябва да попълните.

Пригответе се да попълните онлайн следните данни:

  • Вид на МПС
  • Месец и година на производство на МПС
  • Град на регистрация
  • Вид на лицето (физическо или юридическо)
  • Цел на ползване
  • Години на шофьора
  • Работен обем
  • Вноски

Допълнителната информация, която задължително трябва да предоставите, включва наличието на пътнотранспортни произшествия през последните години, при които вие сте виновникът (при различните застрахователи тези години варират от две до пет), както и дали вашият автомобил е с десен волан.

Завършване на процедурата

След като попълните всички тези данни онлайн, натискате бутон Калкулирай, след което ще видите сумата, която трябва да внесете за сключването на тази застраховка гражданска отговорност. Тогава ще бъдете преведени през следващата стъпка, в която трябва да попълните формуляра за сключването на гражданската отговорност и да го изпратите online.

Какви са санкциите при липса на сключена застраховка гражданска отговорност?

Не е задължително единствено служителите на пътна полиция да отбележат липсата на застраховка гражданска отговорност, за да бъдете глобени. По пътищата вече са монтирани камери, които лесно откриват нарушителите чрез сканиране на лепенката на автомобила. При наличието на невалидна лепенка, ще бъдете принудени да платите глоба. Друг начин да бъдете глобени е чрез контролния орган на информационната система Гаранционен фонд. Тази система обединява информацията, получена от застрахователните компании заедно с тази на КАТ. При изтичането на вашата полица този контролен орган изпраща уведомително писмо с информация за съответните санкции, ако застраховката не бъде сключена в най-кратки срокове. Ако нямате валидна гражданска отговорност, освен глобата, която трябва да платите, вашият автомобил ще бъде спрян от движение и от регистрация.

При кои случаи вашата застраховка гражданска отговорност не може да покрие щетите?

Такива случаи няма. При сключена гражданска отговорност няма начин застрахователят да не покрие нанесените щети. Има обаче случаи, при които застрахователят би могъл да предяви иск към вас. Тези случаи включват:

  • Шофиране в нетрезво състояние под въздействието на алкохол или наркотици;
  • Ако отказвате тест за алкохол при спиране за проверка;
  • Ако шофьорската ви книжка или техническият преглед са изтекли и документите ви не са валидни по време на управляване на автомобила.

При сключване на застраховка гражданска отговорност следва да предоставите точна и вярна информация за вас и автомобила си и при всяка промяна в обстоятелствата своевременно да уведомите вашия застраховател.

Още по темата