Обратно
3.12.2018

Как да подготвим семейния бюджет за коледните празници?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Празниците могат да бъдат много забавни, нооо и много стресиращи. Това е сезонът на подаръците, което често означава, че е и сезонът на големите разходи. Едно от най-хубавите неща, които можете да направите, за да прекарате празниците с минимален стрес, е да си създадете бюджет и да се придържате към него. Създаването на план за разходите за празниците ще облекчи стреса. И ще гарантира, че няма да се „окопаете“ в дългове за години напред. Има много варианти как да спестявате пари за празниците. Най-важното обаче е да сте наясно с какви суми разполагате и да не утежнявате семейния бюджет с повече харчове, отколкото може да си позволите.

Калкулацията е доста сложна, особено ако имате деца, защото няма как да се разминете без подарък. Ако малчуганите са във възраст, в която Дядо Коледа идва на няколко места, сметката става още по-сложна. Е, когато децата ви са големи и не вярват в Добрия старец, това не значи, че няма да им направите изненада. Така че започнете планирането отрано.

Задайте си точен лимит на семейния бюджет за празниците

Преди да се впуснете в пазаруване, знайте точно с какви пари разполагате. Пример – тричленно семейство с двама работещи родители и едно дете. Имате две заплати, които общо правят Х лева. НО! Това не е сумата, с която разполагате за харчене. От приходите извадете регулярните разходи за комунални услуги, транспорт, храна, джобни пари, такси за детска градина или джобни за училище и т.н. Вижте какво ви остава. Ако сумата не ви е достатъчна, значи трябва да започнете да пазарувате по-отрано. Много семейства пренасочват покупката на подаръци за предния месец, вместо да оставят за последния момент.

Ако имате фонд, предназначен за коледните празници, не е нужно да го използвате докрай. Все пак наличието на такъв би ви помогнало да се ориентирате в наличните средства. Ако сте си поставили лимит от 100 лева за коледно пазаруване и това се вписва в семейния бюджет, без да му пречи или да ви вкарва в задължения по кредитни карти или други заеми например – придържайте се към него.

Приоритизирайте на кого ще правите подаръци

След като вече знаете семейния бюджет, го разделете на две части, за да ви е по-лесно. Едната отива за подаръци, другата – за празничната трапеза. Когато предварително сте наясно какво ще поднесете на семейството за празника, започнете поетапно отрано да се снабдявате с основните продукти, когато има промоция на тях в магазините. Така докато в обръщение във веригите излязат традиционните ошав, сухи чушки, свинско месо, сушени плодове и т.н., ще ви остане съвсем малко за пазаруване.

Направете кратък списък с подаръците и вижте на кого ще купувате и какво. Ако имате 100 лв. бюджет за подаръци за всички, помислете каква трябва да бъде средната стойност на всеки един подарък. Ако не ви задоволява, изключете някой от списъка или вземете подаръчни комплекти, които са на изгодни цени. Всички деца обичат да рисуват, така че ако имате много малчугани в списъка, вземете им нещо евтино, но пък интересно. Или пък обмислете идеи за ръчно изработени коледни подаръци, за които разходът определено ще е по-малък.

Ако искате бюджетът ви за Коледа да оцелее, пропуснете МОЛ-овете и големите търговски центрове

Офертите в големите търговски центрове и МОЛ-овете определено ще ви накарат да прескочите лимита на семейния бюджет. Лъскавите витрини с огромни цифри, информиращи за намаление, лесно ще ви изкушат с оферти, каквито иначе не бихте се сетили дори да потърсите. А обикновено няма как да отидете в МОЛ-а и да си тръгнете с празни ръце.

Някои банки предлагат виртуални карти за плащане, които зареждате от своята банкова сметка, но с точно определена сума. Ако искате да имате пари да посрещнете и дните след празниците и това да не наруши ежедневния ви начин на живот, може да се сдобиете с подобна карта. Планирали сте да пазарувате всичко онлайн? Зареждате си картата с например 100 лв., плащате в онлайн магазините и когато парите ви в нея свършат, значи е време да спрете. Не, не посягате към дебитната или кредитната карта, защото определеният бюджет е изчерпан. Останалото би било преразход.

Направете си разбивка на времето и преценете кога ще използвате семейния бюджет за пазаруване

Немалко хора изтеглят пазаруването на подаръци за ноември, вместо да обикалят преди празниците. Изберете си един ден, в който да излезете и да напазарувате набелязаните предварително подаръци. Не си позволявайте да отлагате до последния момент или да се мотаете твърде много из магазините. Все пак е добре да свършите всичко в един ден, вместо да обикаляте с часове и да не знаете какво да купите. Бързото, стегнато и разумно пазаруване ще бъде само във ваш плюс. И в плюс на семейния бюджет, който имате. Ако имате малко време впоследствие пък, можете да помислите за опаковането на тези подаръци с подръчни материали – хем ще е по-ефектно, хем няма да ви струва почти нищо, освен малко творческо мислене.

И все пак Коледа е семеен празник

Независимо от това какви пари ще похарчите за празниците, не забравяйте, че това е един семеен празник, на който се събирате всички заедно. Семейството е у дома, навън евентуално вали сняг, но вътре е топло, украсявате елха, играете игри…

Когато пазарувате за празниците и планирате семейния бюджет, не забравяйте, че на първо трябва винаги да е семейството. Скъпите подаръци няма да компенсират липсата на време за децата ви. Вместо да хвърлите огромни суми по магазините, излезте заедно със семейството си на разходка, украсете вкъщи, сгответе си нещо вкусно, прекарайте време заедно. Все пак Коледа е празник на доброто и семейството, а не само на комерсиализацията и подаръците.

Още по темата