Обратно
20.3.2018

Честита първа пролет!

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Първа пролет дойде, а с нея започва и възраждането на природата за нов живот. В миналото хората са използвали началото на пролетта, за да отравят своите молитви към боговете, да искат добро време, здраве, плодородие и мир. Тогава, разбира се, много неща не са били възможни или поне не са били толкова модерни като днес. Въпреки това обичаят да се посреща първият ден на пролетта си остава. Кои са предвестниците на пролетта и какво може да правите, след като тя дойде? Вижте!

Първа пролет – светът се възражда за нов живот

Пролетта е времето, в което всичко се събужда за нов живот. Посрещането на астрономическата пролет обикновено настъпва на 20-ти или 21-ви март. Тази година то идва на първата дата. Точните науки дори определят часа, в който настъпва пролетта. Всъщност в много култури пролетното и есенното равноденствие се почитат като специални дни и имат съществено значение в култовете към различни божества и изпълнението на точно определени ритуали. Ритуалите, разбира се, са били свързани най-вече с молби за плодородие, добра година, богата реколта, подходящо време – дъжд, слънце и т.н.

Обичаите извън изчисленията на първа пролет

Без прилагането на всякакви формули или изчисления за определяне на точната дата на първа пролет и още от древността хората са имали свой собствен календар. Пример за това е земеделският цикъл, който в много дълги периоди е определял целият живот на хората. Обичаите, изпълнявани в първите дни на пролетта, са една сериозна смесица от християнски вярвания и езически такива. Няма как това да не бъде факт, защото преди религиозните промени хората поколения наред са били възпитавани и учени на старите религии и съответно обичаи.  Още преди настъпването на пролетта, в края на януари, са изпълнявани кукерските игри и обреди, за да прогонят зимата и да дадат плодородие и здраве на хората.

Според вярванията, именно с началото на пролетта земята се събужда за нов живот, зимата си отива и времето започва да се затопля. Денят започва да става по-дълъг и така светлината побеждава мрака. Защо това има значение? Защото вече може да се сложи началото на земеделската работа.

Предвестници на пролетта

Дали и кога ще дойде топлото и приятно време, което всички чакат, зависи не само от астрономията. В миналото хората са разчитали на природни символи и събития. Те са били предвестници на пролетта и са показвали, че тя идва, за да прогони студената зима и да събуди природата за нов живот. Кои са най-известните символи на наближаващата първа пролет и на топлото и приятно време?

  • Кокичета

Още от деца всички знаят, че с появата на кокичетата неизменно идва и пролетта. Обикновено когато техните малки бели главици се издигнат над снега, а зелените листенца се откроят на фона на натрупалите снежинки, това показва, че пролетта наближава. Показва, че земята скоро ще се стопли и ще стане време за посяването на първите посеви.

  • Минзухари

Също както кокичетата и тези цветя обикновено изникват от земята в края на февруари или началото на март. За разлика от кокичетата обаче, минзухарите са в различни ярки цветове, които силно контрастират с белия сняг и се отличават на неговия бял фон.

  • Лястовици

Ролята на прелетните птици обикновено е смесена. Понякога те идват преди да настъпи пролетта, друг път – малко след това. Въпреки разнопосочните твърдения, лястовицата се счита за символ на доброто, на щастието, на надеждата. Много често лястовицата се използва като символ, който бележи пролетта.

Какво може да правите през пролетта?

Ето няколко добри и полезни идеи, които можете да реализирате още с идването на първа пролет:

  • Разходка сред природата

Разходката сред природата винаги е много приятно занимание, особено когато всичко навън е цъфнало, топло, красиво и толкова ароматно.

Цъфнало дръвче след първа пролет

Парковете са пълни по това време на годината. А това съвсем не е случайно, тъй като цяла зима хората си били затворени вкъщи.

  • Пикник

При хубаво време може да си направите разходка в планината и да намерите някоя приятна полянка за пикник, на която да прекарате няколко часа в хапване или само в излежаване на слънце.

  • Спорт на открито

Ако искате да се отърсите не само от натрупаните през зимата излишни килограми, но и да се прочистите от стоенето затворени – спортът навън е вашето решение. Каране на колело, разходки, тичане, ролери – каквото можете и каквото ви се прави.

  • Пролетно почистване на дома

Освен смяната на гардероба и голямото пролетно почистване, можете да засадите ново цвете, да направите малко разместване или каквото друго искате. Промяната след първа пролет ще повиши тонуса ви и ще ви зареди с нови сили.

Още по темата