Обратно
25.3.2016

КАК ДА НАУЧИМ ДЕЦАТА ДА ЦЕНЯТ ТРУДА И ПАРИТЕ?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Повечето родители допускат една основна грешка при отглеждането на своите деца – те задоволяват всеки техен каприз на момента. Вместо да научат децата да ценят парите. Това оставя много погрешни впечатления у децата. Кара ги да смятат, че техните родители имат неограничен достъп до пари, така че всяка покупка може да бъде направена в момента, в който детето пожелае.

Задоволявайки всички прищевки на децата, болшинството родители се сблъскват с един много неприятен феномен – децата не ценят труда, с който родителите им са изкарали средствата за препитание на семейството. Те започват да искат все повече и все по-скъпи вещи, към които губят интерес в момента, в който ги получат.

Този начин на възпитание на децата създава един много сериозен проблем в бъдеще – всяко презадоволено дете страда от пълна липса на амбиции и желание за развитие. В голямата си част тези деца се превръщат в трайно безработни млади хора, без образование и в много случаи зависими от алкохол и наркотици. Това е категорията хора, които са вечно затънали в дългове. Тези, взимащи кредити, които не погасяват, преследвани от алчни лихвари и понякога завършващи в затвора.

Защо трябва да научим децата да ценят парите и труда?

Ако не искате да провалите живота и бъдещето на своите деца, в никакъв случай не ги превръщайте в безполезни (дори за себе си) консуматори. Ако ги обичате и искате да ги видите успели, обезателно трябва да ги приучите на труд още в най-ранна детска възраст, така че да ценят парите. Защото всяка стотинка, изкарана с труд е по-ценна дори от най-крупната сума, получена наготово.

Учевне на децата да ценят парите
Учевне на децата да ценят парите

Как да научим децата на труд?

Уважението към труда (собствения и чуждия) се възпитава от най-ранна детска възраст, така че да стане част от мисленето на човека. Не очаквайте, че щом кажете на детето: ‘’Аз се блъскам от сутрин до вечер, за да ти осигуря…’’, то веднага ще разбере какво е труд, как се изкарват парите и ще започне да цени и двете. Тук сухата теория не може да ви помогне. Уважението към парите се осъзнава, а не се внушава. Ето няколко полезни съвета:

Изисквайте винаги, преди да дадете, за да научите децата да ценят всичко

Не бързайте веднага да купувате любимото лакомство или играчка на детето. Дори за най-елементарните неща поставяйте условия. Когато детето поиска сладолед или шоколад, вие можете да му обещаете, че ще го има, ако си подреди играчките. Така детето ще свикне отрано, че има отговорности и задължения, които са лично негови. И най-важното – то ще научи по най-безболезнения начин, че нищо в живота не се дава даром.

За много от съвременните родители този съвет вероятно граничи с експлоатация и е в разрез с проявата на любов към детето. Но ви уверявам, че всъщност е точно обратното. Ако искате детето ви да израсне отговорна и честна личност, трябва да му покажете, че трудът е нещо достойно. Не му внушавайте, че винаги ще бъдете до него, за да задоволявайте неговите капризи, защото това не е истина. Покажете любов към детето си, като го подготвите за живота.

Включвайте детето във всяка семейна и домакинска активност

Ако детето е момиче, то трябва да бъде приучено от рано да помага на своята майка. Включвайки се в домакинските задължения. Дори това да е само подреждане на приборите за вечеря или прибирането на съдовете в кухненската мивка, момичето ще цени повече труда на майка си. И ще възприеме дори дребните дейности като своя отговорност. С времето прибавяйте още задачи, като не пропускате да похвалите и възнаградите детето за неговата помощ.

Ако отглеждате момче, то вероятно само ще прояви любопитство към заниманията на своя баща Така че, когато трябва да се поправи вратата на шкафа или да се сглоби нова мебел, детето само ще поиска да помага. Не го отпъждайте с оправданието, че ви пречи. Поверете му задачата да ви подава или държи инструментите – понякога дори това е достатъчно, за да го запознаете с труда.

Стимулирайте детето да си изкара само своите джобни

Тийнейджърите предпочитат да се шляят през ваканциите. Но много по-добре за тях ще бъде, ако ги подтикнете да се занимават с нещо полезно, като междувременно си изкарат сами джобните. Един тийнейджър може да си осигури сам парите за кино и за лакомства. Или дори за по-крупна покупка, ако го научите да спестява заработеното. Необходимо е единствено да му намерите подходяща за неговата възраст работа.

Ако се чудите каква работа е подходяща за дете на около 12-16 години, то дейностите, с които можете да го натоварите, са много. Можете да го ангажирате да пазарува на възрастни и трудно подвижни съседи. Или да разхожда кучета (отлично занимание, ако детето обича животни). Или да се включи към някоя от многобройните кампании, които общините организират . Ако имате частен бизнес, това е отлична възможност да го направите член на екипа.

Още по темата