Обратно
9.10.2017

8 съвета как да се подготвим за интервю за работа

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Всеки от нас се е чудил какво да направи, за да блесне в пълна светлина и да спечели симпатиите на интервюиращия го по време на интервю за работа. Все пак то е важна част от демонстрирането на интерес към дадена компания и позиция. То може моментално да ни спечели желаното място сред нов екип. Но може и да не остави толкова добри впечатления в потенциалния работодател.

Как да се подготвим, ако сме получили покана за интервю за работа?

Много хора имат необоснован страх, отивайки на интервю за работа. Страхуват се най-вече от стреса и от това, че няма да се представят в най-добрата си светлина в кратък период от време, тъй като няма да покрият очакванията. Но ако се замислим, ние контактуваме с хора постоянно в нашето ежедневие и винаги се стремим те да ни виждат в най-добрата ни светлина. Едно интервю за работа просто ни поставя в една по-формална обстановка. Необходимо е просто да покажем конкретни измерения на знанията, уменията и качествата си. Важно е да не се притесняваме, да запазим самообладание и да бъдем себе си. Важно е също така и да се подготвим максимално добре, ако искаме да ни харесат. Осемте съвета в следващите редове, със сигурност биха били полезни, ако искаме да се представим добре на интервю за работа.

Преди интервю за работа трябва да разучим компанията

Инициативността е качество, което работодателите ценят в потенциалните кадри. Тя показва желание да бъдем част от колектива, още преди да сме назначени официално и демонстрира отговорност и лоялност. Ако още преди първото си интервю за работа разучим сферата на компанията, за която искаме да работим; ако се запознаем с някои от основните й клиенти и пазарни сегменти; ако прочетем за офисната политика и корпоративна философия – всичко това ще остави много добри впечатления в интервюиращия ни.

Трябва да ограничим споделянето в социалните мрежи

В днешните времена все повече фирми предварително проучват щателно кандидатите. В тези проверки вече се включват и профилите на кандидатстващите в социалните мрежи Twitter, Facebook, Instagram или Snapchat. Това, разбира се, не означава да не постваме нищо изобщо или да трием профили и съдържание. Хубаво е обаче да ограничим кой има достъп до пълния ни профил, както и да се въздържаме от коментари с политическа, расова или друга насоченост. Такива коментари понякога биха могли да бъдат извадени извън контекст, което би ни изиграло лоша шега.

Трябва да поддържаме автобиографията си актуализирана

Всички автобиографии следват един и същ формат в Европейския Съюз. Хубаво е да се стараем да включваме само тези позиции и фирми, които се отнасят към сферата, към която сме се насочили в момента. По-добре е да имаме актуално резюме с позиции, които представляват интерес за работодателя, отколкото няколко страници с информация, които не се отнасят към предлаганата длъжност.

Хубаво е преди интервю за работа да упражняваме отговорите си

На едно интервю за работа ще се очаква да даваме бързи, стойностни и достатъчно изчерпателни отговори. Това може да затрудни всекиго, но с достатъчно подготовка се превръща в рутина. Компаниите обикновено искат да знаят как ще се впишем в техния колектив. Искат да знаят с какво можем да допринесем за подобряване на работната обстановка. Ясно, кратко и разумно трябва да обосновем как знанията и професионалните ни умения ни правят подходящ кадър.

На интервю за работа е важно да се облечем подходящо

Въпреки че изглежда очевидно, много хора не са наясно с етикета по отношение на облеклото, което е прието да се носи на интервю за работа. Ярки и екстравагантни дрехи не са подходящи дори и да искаме да направим впечатление. Струва си да инвестираме в един или два костюма с панталон или пола в неутрален цвят (сиво, кафяво, черно) и бяла риза, които да ползваме. Интервюто за работа е мястото, където показваме професионализъм, сдържаност и съсредоточеност върху други елементи от характера си – не чувството си за стил. Съответно – хубаво е да избягваме тежки бижута, часовници и чанти – визията ни трябва да е ненатрапчива и елегантна.

Винаги е хубаво да сме наясно с очакванията си

Някои хора отиват на интервюта за позиции, за които знаят, че са неподходящи, защото просто искат да пробват уменията си. Това не е добра идея, защото интересът или липсата на такъв в кандидата си проличава още в началото. По този начин караме работодателя да ни възприеме като несериозен и неуважаващ собственото си и чуждото време. Фирмите за човешки ресурси и персонал комуникират помежду си и не е добра идея да затваряме врати пред себе си по този начин. Хубаво е да приемаме покани за интервюта за работа и да ходим само тогава, когато сме заинтересовани от предлаганата позиция.

Трябва да се възползваме от предоставените ни възможности

Обикновено на края на интервю за работа на кандидата се дава шанс да зададе въпросите, които го вълнуват във връзка с обявената позиция и самата компания. Много хора допускат грешката веднага да започнат да разпитват за заплащането. Разпитват за възможни бонуси, други фирмени практики на поощрение и гъвкавост на работното време. По-добре би било да оставим всички тези теми за (евентуалното) второ интервю, когато обикновено се прави оферта и се договарят условията по постъпването ни. Сега е моментът да се поинтересуваме от бъдещите планове на компанията по отношение на отварянето на нови филиали. Можем да се поинтересуваме и от съществуването на програми за продължаване на обучението за работниците или нещо друго свързано с възможността ни за развитие вътре в компанията.

Още малко добри идеи при интервю за работа

Тези 8 съвета ще ни помогнат да следваме деловия етикет на интервю за работа. Този етикет налага приветливост в комбинация със сдържаност и професионализъм. Дори и да сме направили блестящо първо впечатление, не трябва да бързаме да се отпускаме и да започваме да се държим с интервюиращите ни като с колеги. Докато не сме получили оферта, всичко все още е в сферата на хипотетичното. Трябва да бъдем учтиви, но делови до самия край и ще оставим впечатление на истински професионалисти.

А в тази статия ще можете да намерите и 20 находчиви отговора, които можем да използваме по време на интервю за работа.

Още по темата