Обратно
11.9.2020

Защо ползването на климатик е удобно и изгодно?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Благодарение на климатика можете да се чувствате комфортно през цялата година, да се радвате на еднаква температура в дома, независимо от сезона и да пестите от сметките за отопление и охлаждане. При това той ви помага по-лесно да преминавате през преходните сезони и да се приспособите към рязката смяна на времето. Нека научим повече за ползите от използването на климатик.

Защо ползването на климатик е за предпочитане пред останалите видове отопление?

Ако сте на парно, знаете, че се случва да спрат това централно отопление, преди времето навън да се е стоплило достатъчно или го пускат по-късно от очакваното. Това означава, че през ранната пролет или късната есен е възможно да стоите на студено, ако разчитате изцяло на него. Ако се отоплявате на твърдо гориво, трябва да вземете предвид, че цените на тези горива непрекъснато растат и се води политика за тяхната пълна забрана като начин на отопление заради замърсяването на околната среда, което предизвикват. Ползването на електрически уреди за отопление също не е толкова енергоефективно, колкото ползването на климатик.

И все пак трябва да знаете, че климатикът се влияя от външната температура и ефективността на работата му намалява с увеличаване на застудяването. Някои считат, че климатикът не работи, ако навън е минус 20 градуса, но това не е така. В действителност климатиците могат да работят при такива екстремно ниски температури, но няма да успеят да отопляват ефективно заради недостига на мощност. Това прави конвенционалните отоплителни уреди по-добри от климатиците, ако външните температури са много ниски.

Когато навън температурите са екстремно ниски, климатикът започва да се изключва и включва непрекъснато, щом температурата в помещението започне да пада. За да избегнете този проблем, е по-добре да свалите настройката на градусите с 2 градуса по-ниско, за да може вашият климатик да поддържа равномерна температура през цялото време.

Какви са инверторните климатици?

Климатиците биват различни видове, като инверторните климатици се считат за много по-ефективни от обикновените. Инверторните климатици работят с технология, която е далеч по-прецизна и модерна, а вграденият микропроцесорен блок осъществява контрол по време на работа и осигурява оптимална ефективност.

За да се възползвате от това оптимално енергоспестяващо решение, трябва жилището ви да има добра външна топлоизолация, което ще ви спести топлинни загуби през студеното време. Санирането на жилището ви е първата крачка към ефективно и икономично отопление през зимните периоди, което многократно ще се изплати в бъдеще. Втората крачка към оптимално отопление или охлаждане през всички сезони е избирането на климатик.

И все пак трябва да помните, че “надуването” на климатика през зимните месеци ще доведе до по-високи разходи за отопление, затова ако желаете да се възползвате оптимално от ефективността му, без да плащате големи сметки за ток, е необходимо да поддържате умерени температури у дома.

Както и всяка техника, климатикът също изисква техническо обслужване и поддръжка, които ще увеличат живота му. Периодично трябва да почиствате всички замърсяващи се детайли, за да облекчете дейността му.

Намаляване разходите за ток през зимата

Климатичните инсталации значително намаляват сметките ви за ток през зимния период, което не само пряко се отразява на вашия бюджет, но и облекчава работата на електроцентралите и съдейства за по-малко изхвърляне на вредни газове в атмосферата. Ето защо тази модерна технология има двояка полза – носи удобство, комфорт и спестява средствата на  потребителя, като същевременно съдейства за намаляване на вредните влияния в атмосферата и за опазването на околната среда. Ето защо климатикът е предпочитан избор на все повече хора.

Да ремонтирате стария климатик или да инвестирате в нов?

Ако вече от години имате климатик и се чудите дали да продължавате да го ремонтирате или да го замените с нов, ето критериите, които ще ви помогнат да вземете правилното решение:

  • Ако климатикът е ползван повече от 15 години, е добре да инвестирате в нов, вместо да поправяте този, който оттук нататък все по-често ще се поврежда.
  • Новите модели притежават нови функции, съвременен дизайн и подобрени въздушни филтри, които ще ви донесат повече удобство и комфорт.
  • Ако ви искат твърде много пари за ремонт, вероятно ще предпочетете нов климатик.
  • Старите модели климатици работят с хладилния агент фреон R-22, който не е екосъобразен заради потенциала да ускорява глобалното затопляне. Новите модели съдържат хладилен агент R-410a, който не само е предназначен да опазва околната среда, но и да пести до 30% от сметките ви за ток.

Евтин или скъп климатик да изберете?

Въпреки че няма еднозначен отговор на въпроса какъв тип климатик да изберете, тъй като това зависи от вашия бюджет и нужди, все пак можем да разгледаме няколко вида климатици, сред които да изберете вашия електроуред. Вариантите пред купувача са 2:

  • Скъпа първоначална инвестиция, което означава скъп климатик с последващи ниски сметки за ток, повече комфорт, надеждност и издръжливост, както и безшумна работа, т.е. климатик, който ще ви се изплаща във времето.
  • По-евтина първоначална инвестиция, което означава по-евтин климатик, който за сметка на това е по-шумен, не толкова надежден и гори повече ток. При това евтините климатици нямат способността да работят при екстремни климатични условия, каквато способност имат по-скъпите модели.

Повечето хора търсят евтини климатици, но цената не бива да ви заблуждава, тъй като тя е за сметка на качеството им. Евтините климатици са в пъти по-нискоефективни от скъпите, гаранцията трае от 2 до 5 години и е възможно да откажат да работят в пиков момент, когато имате най-голяма нужда от тях – през най-студеното време на зимата или в най-горещото през лятото. Дори и да занесете климатика за ремонт, това означава 2-3 седмици да сте без него. Така че въпреки повечето пари, които трябва да дадете при избора на първия вариант, той е по-правилният в дългосрочен план.

Още по темата