Обратно
2.12.2019

Как да се справим с високата сметка за ток?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Идват зимните месеци и вече усещаме, че сметките за ток започват да растат. Понякога сметката изглежда стряскащо, често ни хваща неподготвени. Как да се справим със сметка за ток, която далеч надхвърля очакванията ни? Как да се справим по принцип с високи сметки за ток? Може да подходим с пестене на енергия и използване на енергийна ефективност, за да ги предотвратим. Но когато са налице, трябва все пак да намерим решение.

Енергийна ефективност като начин за справяне с високата сметка за ток

Енергийната ефективност е нещо, на което всички можем да се научим и определено всички можем да извлечем полза от нея. Тя може да се изразява в много неща, но нека започнем от най-честите и полезни съвети за пестене на електроенергия, с които би трябва да намалим високата сметка за ток.

Отоплявайте се умно, за да нямате висока сметка за ток

Поставете електроуредите си на ефективни места в дома ви. Внимателно преценете как ще може вашата електрическа печка най-ефикасно да отоплява съответните стаи. Много българи практикуват и друг начин – отопляват само една стая, като живеят само в нея цяла зима. Ако не ви се подхожда по толкова екстремен начин, то няма да е лошо да помислите за по-добро разположение на отоплителните уреди, за да намалите високата сметка за ток. Не отваряйте прекалено често и за прекалено дълго прозорците си и не ги притваряйте. Най-добрият подход е да ги отваряте напълно и за малко, а след това да ги държите затворени.

Електроуредите ви също могат да намалят вашата сметка за ток

Имайте предвид, че ако имате много стари електроуреди, те могат да ви донесат много непредвидени разходи заради високи сметки. Ако в продължение на години не сменяте тези уреди заради непосредствената нужда от пари за нови такива, вие рискувате да си навлечете дългосрочни финансови затруднения. Истината е, че закупуването на нов телевизор, пералня, електрическа печка, готварска печка, бойлер и други ще намали значително вашата сметка за ток.

Енергоспестяващи уреди

Освен оптимизирани електроуреди съществуват и енергоспестяващи уреди – например електрически крушки, хладилници и прочие. Те не само ще ви помогнат в пестенето на енергия и избягването на финансови затруднения, но и ще бъдат по-щадящи за очите ви. Изразено в проценти, преминаването към енергоспестяващи уреди може да е с до 80% по-ефективно, което е внушителна цифра.

Кухненските ви уреди

Има много дребни съвети, които, ако спазвате, ще намалите непредвидените разходи, свързани с електроенергията. Много от тях могат ви се сторят ненужни, но е факт, че помагат, ако целта ви е енергийна ефективност. Например: ако имате кафе машина и котлон, пестите много повече ток, ако използвате кафе машината за направа на кафе. Освен в този пример, котлонът е „главен герой“ и в няколко други. Ако изключвате котлона преди края на готвенето, спокойно може да спестите ток, като се възползвате от неговата остатъчна топлина. Допълнително, ако използвате цялата повърхност на котлона, ще си спечелите повече енергия. Как печете филийките си? Ако имате тостер – използвайте го. Той е много по-ефективен от фурни и котлони.

Всички тези съвети са доказани и се препоръчват от компаниите за разпределяне на електроенергия.

Спестяването като подход за избягването на висока сметка за ток

Най-трудното нещо в пестенето на енергия е не толкова използването на практическите съвети, а промяната на своя собствен подход. Сметката за ток е плашеща и е способна да донесе много главоболия, без дори още да се е появила. Спокойно можем да намали една сметка за ток и непредвидените разходи, ако просто приемем поне частичен подход на спестяване. За много хора е трудно да го направят, защото са свикнали да живеят разточително. Всяко ограничение изглежда като принизяване и едва ли не унижение. Това обаче не е вярно. Няма нищо обидно в това да подходите умно към разходите си – така със сигурност ще намалите непредвидените такива.

Кредит за плащане на сметки за ток?

Не е изключено и да сте в такава ситуация, че е дошъл краят на месеца или моментът, когато си плащате сметките, а вие нямате финансова възможност да ги платите. Даже ноемврийският ток ви изненадва, а вие още дори не сте отделили пари за други свои планове. Не ви е удобно да искате от приятели, защото те на практика имат същите проблеми като вас.

Прибягвате до това да обмислите тегленето на кредит. Какъв обаче кредит смятате да теглите? Тегленето на 200-300 лева от банка, само за да платите сметка за ток, не си струва времето. Ще изгубите една седмица в попълване на документи и чакане на одобрение. Това единствено ще ви изнерви още повече, а нервите никога не си струват. Затова за такива случаи съществува и друг вариант.

Бърз кредит като вариант за погасяване на вашата сметка за ток

Бързият кредит, от своя страна, се тегли за 10-тина минути и дори няма нужда да напускате дома си. Просто ще го заявите по интернет в някоя от надеждните фирми и след малко, при одобрение на заявката, ще можете да го изтеглите. Кандидатстването ще стане само с няколко клика и данните от личната ви карта. Изискванията, обикновено, са да имате навършено пълнолетие, което, ако плащате сметка за ток, сигурно е вярно и да сте с добро кредитно досие.

Най-хубавото от тегленето на такъв кредит е това, че при доста фирми за бързи кредити, ако теглите първи кредит, то той може да няма оскъпяване. Това означава, че ако вземете например 250 лева, ще трябва да върнете точно толкова, без да плащате никаква лихва. Да, след 30 дни ще върнете точно 250 лева за този първи изтеглен заем, не повече. Най-важното, когато го теглите, е да сте честни и отговорни към фирмата. След един месец просто бъдете коректни и го върнете – това ще накара фирмата да ви има доверие и ще може да теглите други кредити с добри условия при нужда и занапред.

Кандидатствай сега

Сметките за ток идват

Да, идва сезонът на по-високите сметки за ток, но не трябва да оставяме психологическият фактор да ни пребори. Има практически съвети, които помагат в намаляването на една сметка за ток. Те не са толкова трудни за следване, изискват са само малко усилия. Понякога е нужна малка промяна в нагласата, за да си спестите големи непредвидени разходи. Спокойно може да откриете такива съвети в интернет, но ако се замислите, вие сте ги знаели през цялото време, защото много хора са ви ги казвали. Сметката за ток със сигурност може да бъде преборена!

Още по темата