Обратно
14.11.2019

Как да поддържаме добро кредитно досие?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Наличието на добро кредитно досие е ключово при тегленето на нови кредити. Вашето кредитно досие зависи напълно от вас самите и е вашият „паспорт“, когато теглите допълнителни кредити. Понякога може да ви се струва трудно да поддържате чисто кредитно досие, а за някои хора това може да изглежда дори невъзможно, но има стъпки, които може да предприемете, за да бъде вашият финансов „паспорт“ в добро състояние. Има много начини да подобрите финансовата си грамотност по отношение на кредитното досие. Ресурсите, до които имате достъп, би трябвало да ви помогнат в тази нелека задача.

Що е то кредитно досие?

Едно кредитно досие представлява архив от информация за това как се справяте с изплащането на вашите кредити през последните 5 години. При отпускането на заем всяка банка и небанкова институция прави справка на вашето кредитно досие, за да прецени дали да ви помогне. Това прави поддържането на добро кредитно досие важна операция и ако досега не сте се замисляли върху това, си струва да му обърнете внимание. Вашето кредитно досие се съхранява от Българската народна банка в т.нар. Централен кредитен регистър. В този регистър постъпва актуална информация за това доколко редовно изплащате вноските си, колко кредита имате и какви са техните размери и се актуализира, когато теглите нов кредит. Всяка банка има достъп до него, като различните банки дават различна тежест на досието спрямо всички останали показатели, които гледат при едно кредитно разглеждане.

Създаване на добро кредитно досие

Може би ще си помислите, че най-доброто кредитно досие е това на човек, който няма нито един заем. Това, въпреки че има резон, не е напълно вярно. Ако имате няколко кредита, които плащате навреме или пък други, които сте изплатили напълно и навреме, то вашето кредитно досие ще вдъхва доверие на банките. Има хора, които специално теглят малък кредит, който да изплатят бързо, само за да могат да се „разпишат“ с редовно обслужване на кредит в досието си.

Изплащането навреме е важно, за да сте с добро кредитно досие

Най-важното нещо, което е необходимо, за да фигурирате положително в Централния кредитен регистър, е редовното обслужване на вашите кредити. Ако проявите финансова грамотност и търпение, то ще правите вноските навреме и няма да давате повод на кредиторите ви да се притесняват. Това не означава, че всичко, за което трябва да мислите при разпределянето на финансите си, е редовното изплащане на заемите ви, но определено трябва да подходите към него отговорно. С добро кредитно досие в Централния кредитен регистър ще печелите доверието не само на нови кредитори, но и на онези, на които вече изплащате кредити. Това увеличава шансовете ви да получите специални предложения и преференции.

Лоша кредитна история

При лоша кредитна история е много по-трудно да намерите кредитор, който да ви отпусне заем. Проблемът при наличието на лоша кредитна история е, че тя има свойството да се влошава, ако не проявите финансова грамотност. Прекалено често се случва така, че хора, които са затънали в кредити, просто продължават да затъват, защото не предприемат никакви нови стъпки към подобрението на своето положение. А това със сигурност би отдалечило човек от идеята и желанието му да е с добро кредитно досие.

Изглаждане на лоша кредитна история

Няма универсална формула, която като с магическа пръчка да ви изплати кредитите и да заличи едно лошо ЦКР. Едно е сигурно обаче: ако затъвате все повече и не правите нищо различно, то проблемът е именно в това. Проявете финансова грамотност – анализирайте ситуацията си, разгледайте кредитите си един по един. Някой от тях може да бъде погасен предсрочно. От друг остава малко и може би е добре да го изплатите, за да постигнете малка психологическа победа. Редовното обслужване на кредит в тежка финансова ситуация е сложно и се отразява не само на досието ви, но и на вас самите, получава се ефектът на доминото.

Различни тълкувания на кредитното досие

Както стана ясно, всеки, който е решил да обърне по-специално внимание на своето досие в Централния кредитен регистър, трябва да има предвид, че различните банки тълкуват досието по различен начин. Това се дължи на простия факт, че всяка банка има различни изисквания към досието и съответно добро кредитно досие за една банка може да се окаже неподходящо за друга. Това означава, че няма как да бъдат дадени стопроцентови правила, който винаги да работят с абсолютна сигурност. На пръв поглед обаче всичко може да се ограничи до изплащане навреме на всяко задължение, което клиент има. Такова изплащане гарантира положителен старт при едно кандидатстване.

Кредитното досие не е всичко

Дори да имате лоша кредитна история, не се отчайвайте предварително. При отпускането на кредит банките вземат много различни фактори, досието в крайна сметка е само един от тях. Ако имате високи доходи, живеете в собствено жилище, имате човек, на когото да разчитате, то е възможно да ви се помогне. Освен това има и фирми за бързи кредити, които са готови да рискуват и да ви отпуснат кредит, дори ако имате лоша кредитна история. С тези фирми обаче си струва да бъдете внимателни, затова не се хвърляйте на първата възможност, а проучете добре предложенията им.

А много хора пък решават да подходят по друг начин – обединяват няколко неизгодни кредита и ги рефинансират с нов, изгоден вариант. Така те се опитват да плащат само един заем навреме и да поддържат добро кредитно досие.

Ценете съветите на запознати хора, за да можете да поддържате добро кредитно досие

В крайна сметка не всеки може да се справи с кредитите успешно, при това не толкова защото няма доходи или има големи разходи, а просто защото няма придобита финансова грамотност. Ако имате приятели, които се занимават с това или имат по-задълбочени познания, то може да ги помолите за съвет. В крайна сметка няма какво да губите, ако сте в тежка ситуация. Ако нямате проблеми в момента, може да се запасите с книги по финансова грамотност, които в наши дни са затрупали рафтовете по книжарниците. Има много и полезни заглавия, които ще ви дадат практически съвети за бъдещите ви парични начинания. Друг полезен ресурс е, разбира се, интернет – той ще ви даде достъп до статии, форуми, блогове, видеа и много други. С малко усилия можете без проблеми да поддържате едно наистина добро кредитно досие.

Още по темата