Обратно
16.1.2017

Лихвите в България през 2017-та година

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Не е случаен фактът, че едно от най-важните неща, на които човек отдава значение, когато тегли кредит, е лихвеният процент. Разбира се, ако днес сме извършили справка по отношение на лихвите в страната ни, а самият процес по теглене на кредит се извърши след неизвестен период от време – месец, два, три или повече –  то в никакъв случай не бива да разчитаме на информацията, която сме си набавили на по-ранен етап, тъй като тя непрестанно се изменя.

Какви лихви очакват кредитоискателите по новите кредити?

Най-общо казано, съществува риск от бързото нарастване на лихвените проценти. Информацията, изписана в предното изречение е, така да се каже, току – що излязла от фурната. На 19 януари е била съобщена от БНБ като една от горещите новини за тази година. Голяма част от хората в обществото прогнозират за случващото се преди повече от половин година.

Медиите понякога спестяват важна за обществото информация, поради една или друга причина. Ако новините са такива, че биха породили вълна от недоволство, то скриването на причините продължава колкото се може по-дълго.

Защо ще се вдигат лихвите?

Една от причините се състои в това, че в момента лихвите са близки до нулата или са отрицателни. В настоящия момент EURIBOR e (-0.372%). Всеки от вас, който държи парите си в Европейската централна банка, след година или повече, институцията ще ви върне значително по-малка сума. Като заключение следва да обявим, че вие ще плащате за това, че държите парите си именно в тази банка.

Ако се чудите защо изобщо ви е нужна каквато и да било информация за EURIBOR, то ние ще ви издадем формулата, по която се образува вашата лихва: EURIBOR + надбавка = лихва по кредит в евро. Ако има увеличение на EURIBOR, то своевременно с това се увеличава и вашата лихва по кредита.

Друга от причините е, че САЩ увеличава лихвения си процент, което значи, че EURIBOR също се покачва. А нека не забравяме, че EURIBOR е сред основните съставки, образуващи лихвата по кредита ви.

Не е изключена вероятността телевизията масово да се пренасити с реклами за банкови заеми. Тези от вас, които са решили да изтеглят кредит, навярно са били привлечени от ниските лихви сега, които след няколко години ще променят значително цифрата си. Банките са наясно с това, че лихвеният ви процент ще скочи неимоверно, а вие знаете ли го?

Спестете си не само пари, но и нерви, които никой няма как да ви върне обратно или да ви ги заплати. Бъдете разумни и премисляйте всяка своя стъпка, преди да поставите подписа си върху купища документи. Ние от Вивус ви гарантираме коректни и лоялни взаимоотношения. Моментът, в който избирате сумата, която желаете да изтеглите, то вие вече сте наясно с лихвения процент, върху който не се налагат промени. Ако за пръв път сте решили да се възползвате от предложението на небанковото дружество, то вашият кредит е с цели 0 % лихва. Върнете точно толкова, колкото вземете. Доверете се на прозрачните и кристално ясни условия и правила.

Още по темата