Обратно
22.7.2019

Жилищен кредит за млади семейства

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Ако сте млад човек, работещ и без семейство, то вариантът да живеете на квартира и да плащате наем всеки месец вероятно ви устройва. Няма кой знае каква отговорност, а и в крайна сметка сте сам. Тази гледна точка обаче бързо се променя, когато станете семеен или когато живеете с човек на семейни начала. Започвате да мислите за много по-напред в бъдещето и част от парите ви, тоест тези за квартирата, да не се инвестират в нищо, а да отиват в нечий джоб, става все по-непривлекателно обстоятелство. Всичко това важи с още по-голяма сила, когато се появи бебе. Но какво да правите? Нямате десетки хиляди, с които да си купите апартамент, а се нуждаете от такъв?. На помощ идва възможността за теглене на жилищен кредит за млади семейства.

Тегленето на жилищен кредит – изгоден вариант за млади семейства

Тегленето на жилищен кредит за млади семейства може да спести един много важен психологически фактор – мисълта, че се плаща на друг човек от джоба ни, вместо да се инвестира. Защо да плащате по 700-800 лева (софийски наем за двустаен апартамент), които се изпаряват, след като може да плащате същата тази сума, но същевременно да инвестирате в нещо собствено? Жилищните кредити за млади семейства ви позволяват точно това. И месечната вноска е именно толкова – естествено, с вариации в зависимост от това, което търсите. Бърза справка за жилищни кредити за млади семейства в сайтовете на по-известните кредитори показва, че ако си изберете имот на сума от 100 000 лева със срок на изплащане от 20 години, месечната вноска ще е около 600 лева!

Срок на жилищен кредит за млади семейства

Съвсем нормално е най-стряскащото при тегленето на жилищен кредит за млади семейства да е срокът на плащане. Тук идва друг психологически фактор – повечето от вашите познати почти веднага ще започнат да ви разубеждават, твърдейки че с този кредит ще се заробите на банката за целия остатък от съзнателния си живот. Истината е, че вие ще бъдете заробени на някой или нещо за целия си останал живот и без това.

Един кредит за жилище за млади семейства дава възможност това да се превърне в своеобразна инвестиция. Ако 20 години живеете под наем, вие 20 години сте роб на хазяина си и след 20 години отново няма да имате нищо.  Ако обаче 20 години инвестирате в кредит за жилище за млади семейства, вашите деца ще имат нещо, което да нарекат свой дом, както и вие. Повечето хора говорят негативно против подобни ипотечни кредити за семейства, било то защото самите те имат лош опит с кредитите, било то защото самите те се страхуват да направят подобна стъпка и съответно не могат да осъзнаят, че някой техен близък е готов да го направи.

Предсрочно погасяване на ипотечни кредити за млади семейства

Ипотечните кредити за млади семейства могат спокойно да бъдат погасени и предсрочно. Така както от един потребителски кредит може да се отървете предварително, предсрочното погасяване на ипотечен кредит за млади семейства също е възможно. Никой кредитор няма право да ви откаже предсрочно погасяване.

Има ли специални условия за предсрочно погасяване?

Единственото по-специално условие е, че обикновено трябва да е минала поне една година от началото на изплащането му, защото в противен случай кредиторът може да потърси обезщетение във връзка с изгубения доход под формата на лихва. Едно предсрочно погасяване на жилищен кредит за млади семейства е добра стъпка за постепенното олекотяване на кредита. Ако на няколко пъти направите по-големи вноски, значително може да съкратите срока за плащане или пък сумата за плащане – в зависимост от това, което най-много ви притеснява.

Специални условия на ипотечни кредити за млади семейства

Един ипотечен кредит за млади семейства обикновено идва със специални условия във всяка банка, за да може предложението да се отличава от това на конкуренцията. Банките са готови да предложат различни бонуси и преференциални условия. Такива са, например, по-ниска лихва при условие, че заплатите ви се превеждат в съответната банка, гратисен период, издаване на специална карта за разплащане, застраховки, онлайн банкиране и други. Не се притеснявайте да попитате банката за всяко условие, тъй като тегленето на един жилищен кредит за млади семейства е достатъчно сериозна стъпка, която трябва да се обмисли и направи внимателно.

Млада двойка, готова да прави ремонт в новия си дом, купен с жилищен кредит

Няколко съвета при теглене на жилищен кредит за млади семейства

Най-важното нещо при вземане на решение за жилищен кредит за млади семейства е да не бързате. Обърнете специално вниманието на жилището – на района, на обстановката, на съседите, на комуникативността на мястото. Чувствате ли се добре там? Устройват ли ви гледката, шумът, сградата? Не забравяйте, че това е, без да звучи претенциозно и пресилено, решение за цял живот и затова с него не бива да се бърза. Внимателно преценете бюджета си и плановете си. Ако се колебаете къде смятате да живеете, то по-добре съберете „семейния съвет“ и помислете много добре.

Тъй като някои предложения за ипотечни кредити за млади семейства изискват някаква първоначална вноска, е хубаво много внимателно да разгледате всяко едно от тях. С интернет това може да направите на спокойствие навсякъде, като просто отворите сайтовете на кредиторите. Там всичко би трябвало да е разписано пределно ясно, но все пак при колебания не се замисляйте да използвате телефона. Или още по-добре: отидете на място и чуйте какво ще ви разкаже консултантът. Оставете емоциите настрана, защото с жилищните кредити трябва спокойно да прецените всички подробности.

Бъдещият дом

Жилищният кредит за младите семейства е прекрасен вариант за инвестиция в бъдещето. Неминуемо с появата на общи планове и още повече – на малък член на семейството – всяка двойка ще се замисли за бъдещия дом и въпроси като къде, кога и как. Семейството е отговорност и един жилищен кредит може да превърне наема в осигуряване на бъдещ дом. В това няма нищо притеснително или поне нищо по-притеснително от всичко останало в живота. Кредитът за жилище за млади семейства ще ви направи много по-спокойни, дори ако в началото ви се струва, че ефектът е обратен.

Още по темата