Обратно
6.8.2019

Най-красивите плажове в България

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Българската Ривиера – така наричат родното Черноморие някои западни туристи, особено онези, на които им е писнало от ортодоксалните варианти за почивка в Западна Европа (Франция, Италия, Испания). Няма спор, че в България се намират едни от най-вдъхновяващите, най-запомнящите се и най-красивите плажове. Това е наше съкровище, което си струва да пазим, а и да посетим.

Със сигурност някои от вас вече са посетили нашето море през това лято, но и със сигурност има и такива, които тъкмо са започнали да търсят място за почивка и разглеждат десетките райски кътчета на Българското Черноморие. Изборът не е лек, а всеки от нас има собствено мнение за това кой български плаж е най-красив. Ето някои идеи за красиви български плажове – кой знае, може именно сред тях да се намира вашият следващ плаж за посещение!

Най-красивите плажове в по-малко застроените местенца по крайбрежието

Кара Дере

Ако искате да си починете на недокоснат от човешка ръка плаж, то Кара Дере е за вас. На юг от Варна, Кара Дере ще приюти онези от вас, които искат сами да си създадат атмосферата на морето. Ако сте от онези, които свързват своята лятна почивка с нощ, луна, морски вълни, летни емоции и китара, то Кара Дере няма да ви разочарова. Не забравяйте палатката!

Иракли

Още един изключително известен девствен плаж е Иракли. Намиращ се на Южното Черноморие, Иракли предлага красота, спокойствие и всичко необходимо за идеалната почивка. Плажът все още не е засегнат от застрояване и е покрит с кристален бял пясък. Със сигурност си струва да го посетите, тъй като е един от най-красивите плажове.

Едни от най-красивите плажове в България: Созопол и Смокиня

Говорейки за най-красивите плажове в България, задължителен в списъка е Созопол. Дори в името му има нещо екзотично и привличащо хората, които обичат морските усещания. Историческият център на Созопол е самата дефиниция за красота, а бреговете му са сред най-красивите. Созополските плажове са вдъхновили писатели, туристи и романтици. Созопол предлага спокойна почивка, вкусна риба, прекрасни ресторанти и идеално място за почивка.

Недалеч от Созопол ще намерим и плаж Смокиня. Той е идеалното място за хора, които обичат къмпинга, плитката вода и девствените плажове.

Слънчев бряг

За всички търсачи на силна музика и купон номер едно си остава Слънчев бряг. Там се намират едни от най-шумните дискотеки, но и едни от най-красивите плажове. Независимо какво търсите, Слънчев бряг ще удовлетвори купонджията във вас. Курортът отдавна е познат на туристите от Западна Европа като тайното местенце на континента, което предлага ниски цени и силни емоции. Плажовете му предлагат водни спортове, каране на джет, екстремни преживявания, много сладолед, кристални вълни и всичко необходимо, за да се насладите на живота. На самия бряг е известната дискотека Какао бийч, а по цялото крайбрежие гъмжи от заведения, барове, хотели, развлечения за всеки вкус, пазари и всевъзможни други забавления.

Марина Диневи, Свети Влас

Съвсем наблизо пък е Свети Влас и яхтеното пристанище Марина Диневи. Това е място за по-богатите, пълно с луксозни хотели, ресторанти и кристално чиста вода. Ако сте фенове на яхти, които допълват прекрасния морски пейзаж, и на по-спокойна и луксозна атмосфера, то яхтеното пристанище Марина Диневи трябва да е задължително място във вашите планове за пътуване до най-красивите плажове в България. Дори цените в Свети Влас да са по-високи от тези по останалата част от Българското Черноморие, това не трябва да ви отблъсква.

Несебър

Като сме започнали така, нека отидем и от другата страна на Слънчев бряг – Несебър – място на култура и красота. Старият град кипи от живот, търговия и летни емоции, а освен това е и прекрасен. Всеки ценител на уютните малки пристанища ще се влюби в Несебър. Несебър ще донесе голяма доза вдъхновение за творческите личности, ще изпълни с морска любов влюбените двойки и е идеално място за семейства. Ако още не сте посещавали Несебър, то няма какво да чакате – там също може да намерите едни от най-красивите плажове у нас!

Поморие

Подобно на Стария град в Несебър, Поморие е разположено на малък полуостров, навлизащ в морето. Поморие няма да привлече търсещите силни усещания – напротив, тук ще срещнете по-скоро хора, които търсят спокойствие и по-малко шум. Поморие може да се хареса и на група млади хора, които искат почивка, на която да се насладят на приятна атмосфера и на едни от най-красивите плажове.

На брега на един от най-красивите плажове в България

Албена, Златни пясъци, Болата, Русалка

Албена

Семейната дестинация за онези от вас, които имат деца, е именно тази. Тук водите са плитки и безопасни за плуване, а плажовете за чисти и красиви. Ако това са нещата, които търсите, Албена може да е следващата ви дестинация.

Златни пясъци

Изключително популярен курорт сред руснаците е. Златни пясъци отстъпва на Слънчев бряг по купони, но определено се ползва с интереса на много млади хора. Плажът предлага забавления, чиста вода и прекрасни гледки.

Болата

Част от резервата Калиакра, плаж Болата е един от най-интересните и най-красивите плажове на Българското Черноморие. Нейната изключителна форма ще ви впечатли, а ако се интересувате от защитени видове птици, то може да ги видите именно тук.

Русалка

На север се намира и Русалка – едно прекрасно ваканционно селище, построено по френски модел. Брегът е скалист и е известен със своите пясъчни ивици. Русалка не е най-известното място сред младите хора и не е първото, за което може да се сетите при избор на почивка. И все пак природата, археологическите паметници, античните крепости, както и цялата курортна база на Русалка я правят едно чудесно място за ходене на море през лятото.

А защо не Варна или Бургас?

Спорът кой от двата града е по-красивият морски град е вечен. Истината е, че и Варна, и Бургас ще ви предложат красиви плажове. Морската градина в Бургас привлича много посетители и е известна със своите десетки паметници, а е разположена непосредствено до брега. Варна отстоява титлата си морска столица, като освен прекрасен бряг, градът има и много забележителности, които да посетите, когато не сте на плаж.

Като цяло, в зависимост от вкуса ви, в България ще намерите всичко, което търсите по отношение на морска почивка. Страната ни не отстъпва по нищо на други туристически страни като Гърция и Турция. Точно обратното, от години туристите знаят, че България е скритата перла на Европа и тук могат да бъдат посетени едни от най-красивите плажове.

Още по темата