Обратно
18.8.2018

Гърция – чудни плажове, сини води и вкусна морска храна

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Гърция е една от най-предпочитаните дестинации за море от множество българи. Близостта при пътуване с автомобил я прави още по-желана. Реално в зависимост от местоположението на конкретния човек пътуването може да бъде и дори час. Чудните плажове, доброто обслужване и приемливите цени за нощуване и храна правят Гърция страхотно място за почивка. Поради близостта на страната много българи предпочитат да отскочат до южната ни съседка дори за кратък уикенд на море. И макар точно това лято южната ни съседка да е потърпевша от какви ли не катаклизми – наводнения, пожари, то все пак морето й е все така привлекателно и красиво. За да бъде пътуването до Гърция истински приятно изживяване, има няколко неща, на които трябва да се обърне сериозно внимание, за да протече почивката както си ме у е редът.

Как да изберем хотел в Гърция?

Тук има различни варианти. Можете да резервирате хотел през някой от международните сайтове за хотелско настаняване. Можете да отидете в туристическа агенция и от там да изберете пакет. Имате възможност да видите дали в сайтовете за колективно пазаруване няма подходящи оферти. А и вече немалко гърци отдават къщите си под наем на туристи.

Относно избора на конкретна дестинация – каквото ви душа поиска. Ако държите на по-близките до България дестинации, може да намерите място за престой например в Паралия Катерини и плажа Олимпик Бийч, който пък е носител на Син флаг. Намира се недалеч от Солун и е препоръчван от повечето туристи като идеално място за престой с деца. Да не забравяме Аспровалта, докъдето много български туроператорски агенции предлагат еднодневна екскурзия и плаж. Един от най-близките и леснодостъпни до България плажове е Ставрос, който се намира на около 150 км от Кулата. Разбира се, не можем да не споменем и красивите места за почивка по ръкавите на полуостров Халкидики.

Когато планирате почивка в Гърция е добре да решите какво искате – all inclusive или само нощувка. Вторият случай ви дава възможност да се насладите на местните специалитети и да опитате каквато ви душа иска от удивителните морски деликатеси, предлагани по плажовете. Избирайки хотел, бъдете сигурни на колко точно метра се намира от плажа, какви са възможностите за паркиране, ако отивате със собствен автомобил и дали всичко уговорено е включено в цената. Проверете дали няма курортни такси, които се заплащат на място. Категорията на гръцките хотели невинаги отговаря на очакванията, така че насочете се към такова място, за което имате добри отзиви или сте получили препоръки от познати или приятели, които са го посетили.

Как да стигнем до Гърция – с кола или с автобус?

Зависи какво искате – да карате сами или да ви возят. Ако предпочитате да се доверите на собствения си автомобил е задължително да имате валидни и редовни документи на превозното средство и зелена карта за пътуване извън страната. Задължително е също така и документите на пътуващите да бъдат редовни.

Необходимо е да се подготвите и с повече пари за гориво. Цените на бензина в Гърция варират от 1,50 евро до 1,60 евро за литър. Дизелът е в интервала от 1,30 до 1,40 евро за литър. Разбира се, цените са ориентировъчни и варират според бензиностанцията, на която зареждате. Ако сте избрали дестинация, която включва използването на ферибот, не забравяте, че транспортът с него се заплаща. Цената му зависи от това колко време ще пътувате и до коя точно дестинация. Добре е също така спазвате ограниченията за скорост и внимателно да следите за собствените си нарушения. Масовото мнение е, че гръцката полиция не е толерантна към пътните нарушители и може да се окажете дори без автомобил, ако не спазвате правилника.

Пътуването с автобус обикновено се предлага от туристическите агенции, когато се използва организиран транспорт за повече гости на една и съща дестинация по едно и също време. Стойността зависи от разстоянието, което ще се пропътува. Ако използвате собствен автомобил, но сте резервирали през туристическа агенция, обикновено има определена отстъпка от цената за това, че няма да ползвате нает от туроператора автобус.

Каква храна да опитаме, когато сме в южната ни съседка?

Дойде време и за най-приятната част – хапването. Гърция е морска страна, така че има изключително голямо разнообразие от пресни морски деликатеси, които да опитате при съседите. Има и множество ястия, които се предлагат и в България, но със сигурност не са приготвени както в родината си. И така – на първо място е гръцката салата – домати, краставици, парчета сирене Фета, лук и маслини, разбира се, гарнирана с местен зехтин и ароматен риган. Ако вече сте се спрели на питието си то е узо, трябва да му намерите и добра компания. Много гърци си поставят на масата заедно с узото и сувлаки. Много прилича на българското шишче. Печено е на скара, но между парчетата пилешко или свинско месо се настаняват кубчета тиквичка, лук, домати или гъби.

Морска храна, сервирана на курорт в Гърция

Задължително трябва да опитате местната риба. Тъй като рибите и морските деликатеси обикновено са изключително пресни и уловени преди часове, за приготвянето им не се изисква продължително  готвене. Затова те най-често се сервират само изпечени, полети леко с лимон и зехтин. Ако ви залипсва нашенският таратор, можете да опитате традиционното гръцко дзадзики. Представлява цедено кисело мляко със ситно нарязана краставица и малко подправки.

Още по темата