Обратно
12.7.2021

Колко ще ни струва да си сложим дограма?

Автор:

Дойде лятото – сезонът на отпускитеи почивките, но също така и сезонът за правене на ремонти вкъщи. Използвайтепълноценно дългоочакваното хубаво време и направете ремонта, който така дълго отлагате.Желаете да смените своята дограма, защото е вече стара и некачествена? Или пъкима някаква повреда като например счупен прозорец от стъклопакета? Особено въввтория случай трябва да действате много бързо, тъй като счупеният прозорец карадограмата да губи изолационните си свойства.

По-долу ще ви покажем как данаправите най-правилния избор при купуване на дограма и как да ограничитемаксимално своите разходи.

Цените за поставяне на дограма варират силно

Независимо дали се интересувате отразличните видове PVC или алуминиева дограма, цените могат силно да варират. Зада получите точна оферта от избраната от вас компания, бъдете подготвени сточните размери на прозорците си. Те включват дължината и ширината най-често всантиметри. Това са главните неща, които търговецът ще изиска от вас катоинформация още на първия ви разговор – стъклопакет, вид на дограмата и тип напрозореца или вратата. Типът може да бъде прозорец без отваряеми крила, а можеда има едно, две, три и повече крила. Може да бъде врата – външна илибалконска, а също може да има втори прозорец отгоре на вратата. Без дапредставите тази информация, не можете да очаквате търговецът да успее да видаде точна оферта.

Цените също варират спрямо това далиискате да смените едноосовия обков с двуосов. Това вече е често срещан избор,тъй като подобрява качествата и действието на дограмата. С помощта на двуосовияобков, вратите и прозорците могат да се затварят по-плътно, което автоматичноподобрява изолацията, не изпуска топлина и не позволява на влагата да проникне вдома ви. Тук трябва да се има предвид обаче, че цената на дограмата с двуосовобков е значително по-високата на тази с едноосов. Този избор, разбира се, щесе повлияе от бюджета, който сте си поставили за този ремонт. Но нашият съвет еда заложите на двуосов обков. Въпреки че първоначалната цена е по-висока,инвестицията в бъдеще неминуемо ще си заслужава и вие сами ще го усетите.

Не се доверявайте на първоначалните цени за дограма, които чуете

Когато започнете да проучвате пазараи цените на дограми, ще проведете множество телефонни разговори. И ще посетитене един офис на компании за дограма. Някои от тях ще ви се сторят доста по-примамливи,споделяйки цени в пъти по-ниски от тези на конкурентите си. Това обаче невинаги е добър знак. Дограмата има известна минимална стойност, под която никойтърговец не може да ви я продаде.

Работници, поставящи нова дограма

От какво да се пазите, когато избирате дограма?

Търговците използват много старпазарен трик, при който на първото ви посещение в техния офис, ви казватпреференциална цена, която често е невъзможна. Или просто не отговаря на това,което вие ще закупите. След това обаче ще забележите, че щом служител дойде въввашия дом, за да прави замервания, цената, която той ще ви даде намясто, ще е съвсем различна от първоначалната, често бивайки в пъти по-висока.А в най-лошия случай може да стане така, че въпреки че не сте съгласни с новатацена, вече нямате възможност да се откажете от услугата. Така че бъдетевнимателни и не се доверявайте лесно на първата сума, която чуете.

Също така добре проучете фирмата, откоято избирате да искате оферта. Сигурните и надеждни компании имат ревюта икоментари в интернет, от които можете да придобиете добра представа колкокоректни са. Така можете да разграничите надеждните фирми от тези, които простоискат да ви вземат парите. А ако след време искате да направите рекламация илида се свържете с тях, ще разберете, че дори вече не съществуват и всичко е билоизмама.

Още нещо, за което да внимавате

Друга стратегия, която търговците на дограма използват за манипулиране на цените, саотстъпките. Това е феномен, познат на всички ни, независимо дали си купувамедограма, телевизор или хладилник. На всички ни се е случвало едва да погледнеметикета на дадена стока в магазина и продавачът вече да ни е предложилотстъпка. Това неминуемо запалва интереса ни още повече. И ние подсъзнателнозапочваме да убеждаваме себе си в качеството на стоката и в достойнството нафирмата и продавача. Това, разбира се, е само уловка. Ако проверите цената насъщата дограма в конкурентна фирма, ще видите, че дори без отстъпка, ценатаможе би ще бъде същата.

Ако предложената ви цена есъмнително ниска, задължително попитайте дали доставката и монтажът, както ивсички необходими части са включени в цената.

Понякога привидното спестяване на пари води до по-големи разходи

Хората в България сме известни стова, че можем всичко. Или поне така си мислим. За нас често е срамота даплащаме на професионалист да направи нещо, което самите ние бихме могли данаправим. Е, поставянето на дограма не е едно от тях, въпреки че доста хорапродължават да се опитват. Факт е, че по пози начин спестявате от цената намонтаж. Но повярвайте ни, скоро най-вероятно ще трябва да платите дори повече,за да дойде професионалист и да поправи вашите грешки. Неслучайно във всекибранш си има професионалисти, хора, които си изкарват хляба с това. Не сеопитвайте да спестите от неща, които биха ви донесли повече главоболия катонапример увиснал прозорец, пропускащ влага и движещ се с духащия вятър.

Посъветвайте се с професионалисти идобре подбирайте компанията, с която ще работите. Използвайте летните месеци,за да свършите тази задача, преди да е дошла зимата и да усетите липсата на добрата дограма. Некачествената илизле поставена дограма води до загуба на топлина и навлизане на влага. А това еособено голям проблем през студените месеци на годината.

Още по темата