Обратно
21.2.2021

Защо обичаме да слушаме музика?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Музиката е вдъхновяващо изкуство, което оказва голямо влияние върху чувствата. Причината за това е, че тя се възприема от същия дял в човешкия мозък, който отговаря за емоциите. Музиката се поражда от нуждата за хармония и красота и е начин бариерата на реалността да бъде прескочена. През вековете всички класи хора са изпълнявали, слушали и обичали музиката. Тя е за всички, но не всички я възприемат по еднакъв начин. Вкусовете на слушателите са различни, затова за всеки слушател има пределен вид музика.

С възрастта предпочитанията към музиката се променят. По-възрастните слушатели не могат да възприемат “причудливите” предпочитания на младите. Разликата във възрастта определено играе роля в избора на музикален жанр. Вкусът към музиката не е обективно понятие, затова да се спори върху музиката е безсмислено. Дори в рамките на едно семейство е възможно да няма пълно съгласие за музикалните вкусове.

Защо слушаме музика?

Музиката помага на човек да се чувства по-добре и по-различно, защото въздейства пряко върху емоциите. Според проучване на ирландския университет, всички възрастови групи имат някаква полза от слушането на музика. За по-младите музиката способства за подобряване на социализацията, паметта и за изграждането на балансиран темперамент. Разликата във вкусовете е продиктувана от различните копнежи и стремежи на хората. Музиката не само способства за вътрешната хармония, но и може да подобри жизнените показатели в човешкото тяло.

Момиче, слушащо музика вкъщи

Какви са ползите от слушането или изпълняването на музика?

Здравословен ефект

Музиката  подобрява здравословните показатели на човек, ако е подходяща за неговия темперамент и състояние. Медицината би могла има тясна връзка с музиката и в някои страни музиката действително се използва в лечебните заведения за подпомагане процеса на лечение. Изкуството може да бъде предпоставка за появата на чувства, които хармонират с вътрешните нагласи и това човек да изпита удовлетвореност и баланс. Обикновено щастливият и жизнерадостен човек предпочита по-енергична музика, докато натъжен човек би предпочел по-меланхолична музика, която да го успокои.

Развитие на интелектуалните способности

Децата, които свирят на музикални инструменти, развиват качества като чувствителност, абстракция, памет, пространствена и двигателна ориентация и внимание. Тези процеси се наричат когнитивни и могат да благоприятстват за по-лесното възприемане на дисциплини като компютърните науки, математиката и чуждите езици, изискващи повишено внимание и по-голяма памет.

По-лесно концентриране

При някой хора музиката спомага за концентрацията. Това се отнася предимно за работа, която не е свързана с мисловни процеси, каквито има при писателите, преводачите, програмистите, учените и т. н., при които се изисква пълна концентрация на вниманието. Повечето професии обаче могат действително да имат голяма полза от слушането на музика, защото тя повишава производителността и понижава чувството на досада и умора. Тя е идеален спътник по време на работа за професии като шивачи, строители, работници в завод, животновъди, производители на всякакви стоки, сладкари и прочие. На хора с креативни професии като архитекти и художници, музиката може да съдейства за решаването на трудна задача чрез подобряване на дифузното пространствено мислене. Тя активира мозъчни центрове, които провокират творческата мисъл на несъзнателно ниво и трудната задача може да бъде решена “от само себе си”.

Създаване на приятелства

Музиката има способността да сближава хора, предпочитащи един и същ музикален жанр. Това става не само в дискотеките, но и в хоровете, ансамблите, творческите музикални колективи и други групи, обединени от музиката.

Как слушането на музика се отразява на здравето и благосъстоянието?

Гласът на майката е най-нежната и животворна музика за бебето. Този глас е в състояние да предизвика отделяне или намаляване на химически вещества в организма – например при намаляване нивото на кортизон, намаляват и нивата на стрес в детето.

При възрастните музиката може да замести майчиния глас за детето. Тя повлиява на кръвното налягане, ритъма на сърцето и дори може да предизвика промяна в напрежението на мускулите. Разбира се, не всеки реагира еднакво на един и същ вид музика, но проучвания в тази област доказват ползите от нея при справяне с болка и нервно напрежение.

Всъщност музиката е втората по сила причина след любовта да усещаме силни емоции. Тя е способна да увеличи тъгата, да ни успокои и раздразни, да ни разведри и прочие.

Има ли значение каква музика слушаме?  

За съжаление, не всяка музика е подходяща за доброто емоционално и душевно състояние на човек. Тук ще разгледаме как влияят различните жанрове музика върху поведението и нагласата на слушателя:

Класическа музика

Многобройни са изследванията, които доказват ползите от слушането на класическа музика. Този вид музика води до по-високо самочувствие, способност за общуване и по-голяма творческа нагласа. Наблюдения показват, че класическата музика влияе благотворно не само на хората, но и на животните и дори растенията в хармоничното им развитие.

Поп и рап музиката

Поп и рап музиката също насърчават по-доброто самочувствие и общителност. За разлика от класиката, тези жанрове обаче не развиват толкова добре креативните качества на характера.

Ритъмна музика (модерна)

Хората, които бягат за здраве, често слушат музика със слушалки, която ги мотивира. Целта на този вид музика е да им помогне да поддържат равномерно темпо. Ето защо те избират музика с подходящ стил и ритъм.

Блус и джаз

Хората, които харесват тези стилове музика, обикновено са спокойни и уравновесени. С тях лесно се общува и те имат здравословно високо самочувствие. Те са целеустремени и творчески личности, които постигат отлични резултати в работата си.

Хард рок

Хард рокът е единственият жанр, който влияе отрицателно върху слушателите. Вместо оптимизъм, те развиват понижено самочувствие и губят желание за работа. Метал музиката влияе и върху характера, като слушателите на такава музика се променят в интроверти и се затварят в себе си.

Заключение

Добре ли е да слушаме музика? Определено! Слушането на добра музика носи безбройни ползи, които ще подобрят настроението, концентрацията, издръжливостта ви и дори здравето и самочувствието. Затова защо не си пуснете любимата музика още сега?

Още по темата