Обратно
12.6.2021

6 причини децата да свирят на музикални инструменти

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Изучаването на музикални инструменти, особено сред децата, има някои неоспорими ползи. Свиренето на инструмент стимулира едновременно различни части на мозъка, което го прави изключително подходящо за когнитивното развитие при малки деца. Невролози вярват, че ползите от това да се научите да свирите в ранна възраст включват подобрена памет, дисциплина, самочувствие и дори подобряване на четенето и словесните умения. Тук ще ви разкажем по-подробно как изучаването на музикален инструмент може да помогне на цялостното развитие на детето ви.

1. Музиката и свиренето на музикални инструменти помагат за развитието на мозъка

Изучаването на музикален инструмент най-ясно се отразява върху развитието на мозъка. Анатомичните промени в мозъка на музикантите са свързани с възрастта, когато е започнало обучението. Не би трябвало да е изненадващо, но изучаването в по-млада възраст води до най-драстичните промени.

Различни изследвания доказват, че разбирането на музикалния език може да бъде от полза за цялостното психическо развитие на едно дете. Данните от тези изследвания показват, че ученици, които свирят на музикални инструменти, се справят по-добре на тестове. И най-вероятно ще продължат да поддържат по-висок успех в следващите години.

Освен това е доказано, че изучаването на музикални инструменти физически развива лявата страна на мозъка, за която е известно, че отговаря за обработката на езика и разсъжденията.

2. Изучаването на музикални инструменти стимулира паметта

Изучаването на музикални инструмента засяга различни части на мозъка. По този начин се формират нови нервни връзки, свързващи части от мозъка, които при други хора не са свързани. Така например, когато едно дете свири на музикален инструмент, тази част от неговия мозък, която отговаря за обработката на езика и математиката, се свързва с творческата и емоционалната част на мозъка, които се контролират от дясната страна. Всичко това осъществява по-доброто създаване, съхраняване и извличане на спомените. Това, от своя страна, помага на децата да се справят по-добре в академичен план.

3. Музикалните инструменти учат децата на дисциплина

Уроците по музика могат да помогнат на децата да развият по-добро търпение и дисциплина. Свиренето на музикални инструменти, за добро или за лошо, не е дейност, която бързо започва да носи на децата удовлетворение и удоволствие. В много случаи те ще трябва да се упражняват седмици, месеци или дори години, преди да постигнат истинско удовлетворение от положения тежък труд. Но практикуването и стремежът към съвършенство усъвършенстват дисциплината на децата. И им дават ценен урок – значимият напредък може да отнеме време.

И това действително е така. Когато едно дете започне да ходи на уроци по цигулка например, то никога преди това дори не е докосвало музикалния инструмент. Но именно това ги учи как да се концентрират и да положат всички усилия за най-добър резултат.

В живота концентрацията и търпението са изключително ценни качества. Необходима е особено завидна дисциплина, за да можеш да приложиш тези качества и в предизвикателните ситуации, пред които ни изправя живота.

4. Свиренето на музикални инструменти силно подобрява креативността

Изследвания за установили силна връзка между музиката и креативността. Нека да вземем композирането на музика например. Един музикант може да композира музика единствено, когато не само познава всички ноти, но и знае как да ги събере и подреди по правилен начин, за да постигне хармония. А това изисква цялостното участието на различни части на мозъка. В този процес в мозъка ни се активира способността да мислим логично, да правим преценки и да мислим критично. Успоредно с това се повишава и умението ни да мислим спонтанно и креативно.

Свиренето на музикални инструменти изисква голяма доза импровизация. Според проучвания, когато музикант прави опит за импровизация, докато свири, езикът, както и двигателната област в мозъка се активират. Наблюдава се, че състоянието на мозъка е същото като това на човек, който медитира. Това важи не само за свиренето на музикален инструмент, но и за слушането на музика. Докато слушаме, ние не само помагаме на мозъка да се отпусне, но и активираме нашата креативност. А креативността, от своя страна, е един от основните фактори, които ни помагат, за да сме по-уверени, когато се изправим пред други хора.

5. Музиката също подобрява социалните умения при децата

Свиренето на музикални инструменти е полезно не само за развитието на мозъка на децата, но и за разширяването на социалния им кръг. Когато запишем едно дете на уроци по музика на ранна възраст, ние го насърчаваме да се запознава и да развива приятелства с деца от други семейства и с друг произход и история. Те се научават да работят заедно в екип, както и да развиват чувството си за съпричастност към другите. Учени са установили, че, когато деца свирят заедно на музикални инструменти, те много добре умеят да усещат и да се пригаждат към цялостната емоция. Музиката учи децата да бъдат добри и внимателни към останалите. Учи ги да усещат техните чувства и емоции и да се вслушват в тях.

Деца, свирещи на различни музикални инструменти

Участието в музикална група, освен че помага на децата да се научат как да работят в екип, също ги учи и на лидерски умения, както и как да се радват на успеха като част от една общност.

6. Свиренето на музикален инструмент прави децата по-умни

Ако разгледаме Алберт Айнщайн и неговия живот, ще видим колко голяма роля играе музиката в неговото развитие. Той започва да свири на цигулка едва на шест годишна възраст и според изследвания, това до голяма степен е спомогнало за успехите му в научната сфера.

Смята се, че музиката спомага за подобряването на способността да разпознаваме и запаметяваме сензорната информация, която получаваме от сетива като зрение и слух. Музиката също така променя мозъчните структури и подобрява начина, по който мислим. Освен това увеличава нашето IQ, което подкрепя теорията за „Ефектът на Моцарт“.

Още по темата