Обратно
6.2.2021

Как да се подготвим за ходене на планина през зимата?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Красиви гледки, неописуеми места, които чакат вас, за да ги откриете, чист въздух, кардио, спокойствие, тишина и още много други ползи – това носи излизането в планината. А това, че са дошли зимните студени месеци, не означава, че трябва да се лишим от тези ползи и удоволствия, до които води ходенето на планина през зимата. Разбира се, условията са малко по-тежки, времето е непредвидимо, дните са кратки, а и доста студени, а също така има рискове от лавини.

За да направим преживяването ви в планината възможно най-приятно и безопасно, ние сме ви подготвили някои основни съвети и напътствия, които важат както за начинаещите, така и за най-опитните планинари.

Планиране на прехода на планина през зимата

Планината през зимните месеци може да бъде много непредвидима и непостоянна. Затова задължително, преди да потеглите, трябва да имате ясно направен план. Разгледайте добре картата на района, в който ще бъдете, и преценете колко време ще ви бъде необходимо, за да стигнете от началната до крайната си точка. Тук е много важно да проверите в колко часа залязва слънцето и да сте сигурни, че ще сте стигнали до края на маршрута си преди това.

Запишете си номерата на Планинската спасителна служба и се опитайте да запомните маршрута, който сте изминали.

Освен да проверите в колко часа залязва слънцето, също трябва да погледнете и прогнозата за времето, както и лавинната опасност в района и да прецените дали условията са благоприятни за излизане в планината.

Едно от най-важните правила за ходенето на планина през зимата е да бъдете готови за най-неочакваното. Затова вземете със себе си резервна храна и дрехи за всеки случай – ако времето се промени, ако се изгубите или ако е необходимо да направите непланирана промяна в маршрута.

Не ходете на планина през зимата сами

Добре би било, преди да потеглите, да обсъдите добре плана си с хора, които вече поне веднъж са минавали по този маршрут. Те ще могат да ви дадат  много добри съвети, които потенциално могат да спасят живота ви. Освен това, ако имате и приятели, които биха се присъединили към вашия преход, това би било идеално, особено ако те са с по-богат планинарски опит и могат да ви помогнат в екстремни ситуации. Когато намерите група, с която да тръгнете на планина през зимата, задължително се уверете , че всички имат еднакви очаквания, план, време и възможности.

Задължителни дрехи, които трябва да вземете

Най-горният слой на облеклото ви задължително трябва да бъде водо и ветроустойчив и да съдържа ламинирани мембрани.  Има и по-изгодни варианти, които също биха вършили чудесна работа за защита от дъжд и сняг, но са значително по-малко дишащи, което причинява задържане на влагата.

Следващият долен слой има задачата да задържа топлината на тялото и да играе ролята на изолация. При по-меки условия за тази функция може да се използва поларен суитшърт или пуловер, а при по-студено време – яке от гъши пух или синтетично яке.

Щом става дума за бельо, при ходене на планина през зимата трябва да забравим за традиционното бельо, което носим в ежедневието си. В планината то само би задържало влага и следователно, ако се намокри, ще съхне много дълго време. Затова в планината за предпочитане е синтетичното бельо или такова от мерино вълна. През тези материи влагата лесно напуска тялото и се изпарява навън, а също и съхнат изключително бързо. Това означава, че ако се изпотите, ще стоите мокри за по-кратък период от време.

Допълнителна екипировка

Освен правилните дрехи, трябва да сте подготвени и с допълнителна екипировка за зимата. Това значи, че задължително трябва да носите очила, тъй като очите трябва да се предпазват от ултравиолетовите лъчи независимо от времето. Трябва да сте особено внимателни, ако сте на планина през зимата и има плътна снежна покривка. Слънцето отразява светлината и може да предизвика снежна слепота. Тя може да се причини при продължително излагане на очите без защита в условия на слънце и сняг. За да предпазите очите си, задължително трябва да носите слънчеви очила, като само шапката с козирка не би помогнала срещу снежната слепота.

Група планинари на планина през зимата

Храна и вода

Въпреки че през летните горещини започваме да усещаме жажда много по-бързо, това не означава, че зимният туризъм изисква по-малко количество течности. Просто в студеното време тялото не ни дава знак за това както през лятото. Затова бъдете сигурни, че тръгвате с достатъчно количество вода и че стоите хидратирани през целия преход.

Важно правило за храната по време на преход на планина през зимата е винаги да предвиждате повече, отколкото ви е необходимо. През зимата, когато е студено, тялото ни изгаря много повече калории отколкото лятото, така че трябва да сме добре запасени с храна, която ни носи необходимата енергия.

Аптечка

Аптечката е едно от онези неща, които задължително трябва да вземете със себе си с надеждата, че никога няма да ви се наложи да я използвате. Тук основните материали за оказване на първа помощ за особено важни. Хубаво е при нужда да имате с какво да промиете и превържете рана или да направите компрес. Една кутия с различна големина лепенки, както и ролка бинт – това е едно добро начало.

Ако имате допълнително място в раницата, винаги могат да са от полза някои предмети за оцеляване като например въже, водоустойчиви клечки кибрит, карта или GPS навигация, телефон с резервна батерия, челник с фенер и резервни батерии, както и подслон – палатка заедно със спален чувал.

Да сме на планина през зимата значи да се радваме на неописуеми красоти. Не трябва да изпускаме шанс, за да й се насладим. Но също така не трябва да забравяме да я уважаваме и да сме наясно с опасностите и рисковете, които крие особено през студените и непредвидими зимни месеци. Затова бъдете разумни и се пазете!

Още по темата