Обратно
21.3.2017

Как да спестяваме - мини наръчник

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Пестенето на пари не е никак лесна задача, а за някой е дори невъзможна. Малко са хората, които притежават мислен наръчник за това как да спестяват финансови средства, които на по-късен етап да вложат в покупка на нещо голямо. В тази статии ще ви изброим няколко изключително полезни съвета, които ще ви помогнат да създадете свой план за това как да спестявате.

Първото, и най-важно нещо, е да си поставите цели, които да постигнете

Поставянето на цел е едно от нещата, успяващо да мотивира всеки, решил се поне веднъж в живота да спестява средства. Поставете си краен срок за постигането на вашата цел. Хората имат различни приоритети, поради тази причина целите са различни за всеки от тях. Заделяйте пари в зависимост от това какъв е месечният ви бюджет. Не се лишавайте от жизнено важните неща, само защото сте дали обещание пред самите себе си, че след определен период от време ще имате нова кола, ще сте посетили Седемте чудеса на света или ще сте придобили имотна собственост. Правете всичко балансирано и добре премислено, така че да не изпитвате лишения.

Не пропускайте вероятността в даден момент да се наложи да загърбите второстепенните си цели в името на това да постигнете важните и първостепенни. Спестяването на средства понякога продължава с години, но това не бива да ви обезсърчава.

Създайте си свой собствен бюджет

Изчислете каква сума месечно се консумира от личните ви харчове. Разпределете всеки един разход по категория. Така лесно можете да направите цялостна равносметка на вашите разходи и да прецените кои от тях бихте могли да намалите. Ако се нуждаете от яснота за случващото се, то можете да сумирате всички разходи, като получената сума извадите от приходите и резултатът ви ще бъде това, което можете да спестите. Страхотно е, нали?

Направете списък на нещата, от които възнамерявате да спестявате

Добре би било ако поне 10 – 20 % от заплатата ви бъде заделяна всеки месец. Така след определен период от време в сметката ви ще присъства сума, която можете да инвестирате в реализирането на вашата цел. Ако ли пък разходите ви не позволяват да заделяте настрана толкова средства, то навярно е настъпил моментът, в който трябва да се опитате ги ограничите.

Ако в списъка ви с разходи съществуват редица ненужни неща, които не са от първа необходимост, то без да се замисляте много можете автоматично да елиминирате някои от тях. Необходими са онези разходи, свързани с месечни сметки, храна, медицински разходи, кредитни вноски и други.

Спестовна диета – най-ефикасният начин за постигане на целите и реализиране на мечтите

Разбира се, спестовната диета съвсем не е свързана с хранителните ви навици. Тя обхваща само и единствено парите, които получавате и онези, които харчите всеки месец. Преди да осъществите дадена покупка не забравяйте да се замислите дали изобщо това, което възнамерявате да купите, е необходимо или е глезотия, която съвсем скоро ще ви омръзне.

Ограничете вредни храни като сладкиши, торти и бонбони и средствата, като спестените от тях средства можете да заделите. Така здравословният ефект скоро ще се отрази и върху тялото ви.

Формулата за успех и постигане на целите е спестяването на пари. Не пропускайте възможността да покажете на себе си, че не месечната заплата има контрол над вас, а вие управлявате нея.

Още по темата