Обратно
31.12.2018

Как Нова година се празнува в България и по света?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Нова година чука на вратата! Освен с предстоящите милиони обещания за отказване на вредните навици, започване на нов живот, здравословно хранене, повече спорт, спестяване на пари, вместо постоянно теглене от кредитната карта и т.н., празникът има и много други традиции. Подобно на много световни празници и посрещането на новата година е свързано с различни обичаи и традиции. Някои са типични и се изпълняват само в определени региони по света, а други – само в една страна. Как посрещат новата година в България и по света?

Започваме с празнуването на Нова година в нашата родна България

  • Васильовден

Веднага след посрещането на Нова година в първия януарски ден се чества Васильовден. На този празник традиционно се приготвя пача. Консумира се под формата на супа, ако е топла, или желирана, ако е студена. Приготвя се от свински крака, опашка, уши, глава и подправки, разбира се. Трапезата на първия ден от новата година трябва да бъде обилна и разнообразна, за да бъде такава и през цялата година. В първия ден от новата година по къщите обикалят сурвакари, които поздравяват домакините и наричат за здраве и берекет. По тази причина денят се нарича още Сурваки. Новогодишното сурвакане се счита за продължение на коледарските благословии, които се отправят от коледарите.

Сурвачките традиционно са изработени от дрен, защото се счита за най-здравото дърво. Украсява се с различни неща, като традиционно се поставят нанизи от пуканки, разноцветни вълнени конци, сушени плодове и монети. Макар сега да може да се открият различни нововъведения в изработката на сурвачките, в миналото са правени от подръчни средства. Ето защо вълнените конци са били широко достъпни – повечето хора са отглеждали животни, сушените плодове са правени в домашни условия. Сурвачката задължително се оформя във вид на буквата Ф, като ако избраната пръчка има повече разклонения, може да се получат и две Ф-та – едно малко и едно голямо.

  • Баница с късмети

Спорно е наличието на баницата с късмети на трапезата. В някои региони късмети се поставят в баницата на Бъдни вечер. На други места за Бъдни вечер се приготвя само питка с пара, а на самата Нова година се прави баница с късмети. В различните краища на страната се приготвят различни видове баница – с праз, със сирене, с кисело зеле и т.н. Може да я направите както ви харесва на вас, важното е да се спази традицията.

  • Храната

На някои места е прието да се прави капама, на други – да има местни ястия на новогодишната трапеза. Задължително е обаче храната да бъде блажна, тъй като коледите пости свършват на Бъдни вечер и след това вече консумацията на месо е разрешена. На трапезата, която се сервира в навечерието на Нова година, трябва да има и орехи. Това поне казва традицията. Според това дали ядката на ореха е здрава и хубава или гнила, а черупката празна, се гадае каква ще бъде настъпващата година за семейство.

  • Боклукът

Традицията повелява на първи януари да не изхвърляте боклука. Иначе ще изхвърлите късмета си за новата година. И като стана дума за изхвърляне – в никакъв случай в последния ден на старата година и в първия на новата не давайте пари на заем. В противен случай рискувате богатството да излезе от дома ви.

Как се празнува Нова година по света?

А ето как празнуват Нова година в някои държави по света:

  • Англия

Традицията на Острова повелява първият човек, който влезе в дома след посрещането на Нова година, да бъде млад мъж, с тъмна коса, който да носи подаръци: хляб – за да бъде пълна годината, сол – за да бъде богата и въглища – за да бъде топло. Малко неразбираеми за нас, но подобни поверия в България има за Игнажден, който се отбелязва на 20-ти декември. Според българските традиции, какъвто човек влезе първи на този ден в къщата, такава ще бъде годината. А според още по-стари вярвания, такъв ще бъде полът на бебетата (животните), които ще се родят през годината.

  • Япония

В Страната на изгряващото слънце новата година се нарича Oshogatsu. Това е време, в което се събира цялото семейство. Домът се украсява с природни декорации като цветя, сливи, бамбук, борови клонки, които пък имат своята специална роля и символика в празника. Сливовите клонки са за бързото порастване на японските деца, бамбуковите – за да бъдат японците силни, а боровите – за да живеят дълго.

  • Китай

Червеният цвят е смятан за символ на щастието и дома в страната. По време на новогодишните празници вратите се боядисват в червено, използват се фенери в същия цвят, а на децата се раздават опаковани в този цвят подаръци.

  • Испания

В страната се счита, че за да имате щастлива и късметлийска година, трябва да изядете 12 гроздови зърна точно в полунощ. Зърната са 12 – по едно за всеки един удар на часовника на полунощ при посрещането на Нова година.

  • Италия

Специфично за италианците е да облекат нови дрехи и с тях да посрещнат новата година. Е, немалка част от световния моден бизнес е именно там, така че избор на марки и дрехи – колкото им душа поиска. Та, в новогодишната нощ, освен да се облекат с нови дрехи, италианците си разменят и подаръци, като пакетите трябва да съдържат изненада, която да отправя лично послание към получателя.

  • Австралия

Ако не сте почитатели на лютата и студена българска зима, когато именно се пада и Нова година, може да отскочите до Австралия. В страната по това време на годината е точно средата на лятото. По традиция новата година се посреща при Операта в Сидни. Именно Сидни е един от градовете, където милиони хора се стичат, за да се насладят на изключително красивото и популярно по цял свят светлинно шоу, което започва доста по-рано, като грандиозният финал е именно в полунощ на пристанището.

Още по темата