Обратно
14.2.2019

Трифон Зарезан или Свети Валентин – какво празнуваме?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Празникът 14 февруари с нетърпение е очакван от много българи. Уникалното в този празник е, че тази дата съчетава не два, а дори цели три празника – на Свети Трифон Зарезан, на Свети Валентин и на Свети Кирил Славянобългарски. Така че поводът за празнуване е троен. Българите могат да си изберат с кой от тези три повода да се поздравяват на тази дата и кой да празнуват. Тук ще разгледаме по-подробно всеки един от тях.

Свети Трифон Зарезан или Денят на лозаря

Лозарите, градинарите и винарите имат повод за празнуване на 14 февруари, защото това е техният ден от годината – денят на гроздето, виното и лозата. Посветен е на Свети мъченик Трифон, който загива, посечен от меч, заради това че не се отказва от християнската си вяра. Връзката му с винарството идва от областта, от която произхожда – гр. Апамия в малоазийската област Фригия, която се счита за прародина на лозата.

Обреди на Трифон Зарезан

Празнуването на Трифон Зарезан е свързано с изпълняването на специални обреди и ритуали. Един от тях е приготвянето на квасник – омесен домашен хляб, който стопанката на деня замесва рано сутринта. Друга традиционна гозба е пълнената кокошка с булгур или ориз. Питата и кокошката се поставят в нова вълнена торба заедно с бъклица вино, която мъжете нарамват и отиват на лозето. Там, преди да започнат да режат лозите, се прекръстват, режат по три пръчки всеки и поливат лозичките с виното. Този древен ритуал е известен, като зарязване. Измежду събраните се избира един „цар на лозята“, когото „коронясват“ с венец от лозови пръчки и слагат друг подобен венец през раменете му.

„Царят на лозята“ заедно със своята „свита“ се отправят под звуците на народни музикални инструменти към селото, където се спират пред всяка къща. Стопаните на къщата изнасят вино в котел, с което да почерпят гостите, като дават най-голям дял на царя. На дъното на котела остава вино, което се плисва върху царя, след което се изричат пожелания за берекет и много вино през новата година, а царят ги потвърждава с „Амин“.  Накрая цялото шествие пристига пред дома на царя, където е приготвена голяма трапеза за хората от цялото село и пиршеството започва.

В дните след Зарезан

За разлика от останалите два повода за честване на 14 февруари, тези, които участват в Трифон Зарезан, се обличат в стари дрехи и обувки, тъй като обредите се изпълняват на поляната или лозето, където е кално.

За специални се считат и двата дни, следващи празника Трифон Зарезан. Те са наречени трифунци и се почитат заради страха от нападение на стадата от вълци. Счита се, че ако жените не режат нищо с ножици, не предат, не плетат и не шият през тези два дни, вълците няма да нападат животните им.

Чукване на чаши, пълни с вино, на Трифон Зарезан пред запалена камина

На 14 февруари празнуват имения си ден и всички, които носят имената Трифон, Траян, Траяна, Рачо, Радка и техните производни.

Свети Валентин или Денят на влюбените

Успоредно с деня, в който се празнува празникът на Трифон Зарезан, е и Денят на влюбените. Хората, честващи Свети Валентин на 14 февруари, си правят много и различни романтични подаръци. Изпращат се поздравителни картички с любовни послания на този ден, подаряват се букети или бонбони под формата на сърце, а вечерта винаги приключва със специална романтична вечеря.

Щастлива влюбена двойка на Свети Валентин

Четири са легендите, свързани с честването на деня на влюбените:

Легенда 1: Християнският епископ Валентин

Свети Валентин е християнски епископ от Италия, който е обезглавен заради християнската си вяра. Как името му е свързано с любовта? Той е живял по време на управлението на римския император Марк Аврелий Клавдий Втори, който строго забранявал на всичките си войници да създават семейства. По този начин смятал, че ще насочат всичките си усилия в битките и ще имат по-голям успех в победата над враговете. Епископът Валентин, обаче, тайно венчавал войниците християни с техните любими, с което заслужено станал закрилник на всички влюбени.

Легенда 2: Влюбеният затворник Валентин

Друга легенда разказва за затворник на име Валентин, който лежал в тъмница и получил смъртно наказание. Той, обаче, обикнал дъщерята на тъмничаря, който го пазел, и й изпратил тайно любовно послание, което подписал най-отдолу с „от твоя Валентин“. Според легендата, Валентин избегнал смъртното наказание, а неговата история се разпространила надлъж и нашир.

Легенда 3: Древен римски празник

Според исторически източници, Денят на любовта бил празнуван на 14 февруари още в древен Рим. Римляните почитали богинята на брака Юнона и на този ден отправяли специални молитви към нея. Обичай бил неомъжените момичета да напишат писмо, да го оставят в дълбока кутия и да чакат кой мъж ще го извади. Онзи, който го изваждал пръв, се женел за момичето, написало писмото.

Легенда 4, обединяваща предходните легенди

Поверието разказва, че Свети Валентин е бил лекар, живял в древен Рим. При грижата за болните той смесвал горчивите сиропи и лекарства с мляко, мед или вино, за да придобиват по-приятен за пиене вкус. Вино използвал и за промиване на рани. Освен лекар, Валентин бил християнин и проповедник, който бил назначен за епископ, макар че в онези времена християните били гонени и убивани. Въпреки че император Клавдий Втори бил забранил на войниците си да се женят, Валентин тайно ги венчавал.

Дъщерята на тъмничаря била сляпа. Тъмничарят знаел за излекуваните от този лекар, затова завел дъщеря си при него и помолил да излекува слепотата й. Преди още да приключи лечението, Валентин бил хвърлен в затвора и осъден на смърт. Той успял да напише любовно послание на девойката в деня на смъртта си, подписал го с името си, а вътре поставил един минзухар. Смъртната присъда била извършена на 14 февруари, а след като девойката отворила писмото и взела минзухара върху дланта си, зрението й се възстановило по чуден начин.

Успение на Свети Кирил Славянобългарски – църковен празник

Вече споменахме за Трифон Зарезан и за Свети Валентин. А ето, че дойде време и за третия повод за празнуване. Още един църковен празник се чества на 14 февруари, което прави този ден наистина уникален. Православната църква отбелязва успението на Св. Кирил Славянобългарски или още известен като Константин-Кирил Философ, брат на Методий. Двамата братя, създатели на славянската азбука, произхождат от знатен солунски род, а техни родители са славяните Лъв и Мария.

Константин-Кирил завършва Магнаурската школа в град Цариград и придобива званието „Философ“, след което преподава философия и е назначен за библиотекар в патриаршията. Бил е голям обществен деятел, но тъй като суетата на този свят не го привличала, тайно избягал в манастира, където бил брат му Методий. Там, зад стените на манастира, двамата създали славянската азбука и превели свещени и църковни книги на славянски език. Кирил починал именно на този ден – 14 февруари 869 г. в Рим.

Кой от всички тези празници да празнувате на днешния 14 февруари, зависи изцяло от вас. А ние ви пожелаваме „Щастлив празник“!

Още по темата