Обратно
12.2.2018

Какво празнувате на 14-ти февруари – Свети Валентин или Трифон Зарезан?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Спорът какво точно се празнува на 14-ти февруари – Свети Валентин или Трифон Зарезан - съществува в последниСпорът какво точно се празнува на 14-ти февруари – Свети Валентин или Трифон Зарезан – съществува в последните 20-тина години. Дали това е ден на виното или пък ден на влюбените? А защо не и комбинация от двете – ден на влюбените във виното?! Всяка една от тезите си има своите върли привърженици и отявлени критици. Какво точно обаче представлява датата и защо е толкова спорно кой празник точно да бъде почетен тогава?

Религиозни разлики

Първата причина, която буди спорът, е именно религиозната. Според източноправославния календар на този ден се почита Свети Трифон – покровител на винарите и лозарите. Това обаче е старата дата, преди приемането на Григорианския календар. В България преминаването от Юлиански (стар стил) към Григориански (нов стил) се случва през 1916 г. Това става с решение на българския парламент. Въпреки това църквата преминава към новия календар едва през 1968 г. Именно за това все още повечето хора знаят празниците по стар и по нов стил. Така датата 14-ти февруари по стар стил си остава празник на виното, докато по нов това е 1-ви февруари. Датата 14-ти февруари обаче съвпада с честването на католическия празник на влюбените и така в България се образува смесица от празници на любовта и на виното в един и същи ден.

От къде тръгва легендата за Свети Валентин?

Историческите справки сочат, че това не е точно определена личност. Според Католическата енциклопедия от 1908 г. има трима светци с това име и тримата са били мъченици. Единият от тях е бил в Африка и за него няма почти никакви сведения. Другият, според историята, е бил епископ на града, който днес носи името Терин и се намира в централна Италия. Третият е бил римски свещеник. Кой от тях конкретно се има предвид на празника – не е много ясно. Според историческите документи от това време – около втората половина на 3-ти век – няма никакви доказателства за връзката между любовта и Свети Валентин. Легендата за общото между Свети Валентин и любовта датира от към 14-ти век и вероятно се е зародила някъде във Франция или Англия.

Според някои от легендите празникът на любовта е базиран на римските Луперкалии – празници на изобилието, които се чествали на 15-ти февруари. Именно затова се счита, че празникът на любовта е свързан с този древноримски ден. 14-ти февруари или денят преди Луперкалиите се е почитал като празник на римската богиня Юнона.

През 1969 г. Католическата църква изважда празника от своя официален календар. Основна причина за това е фактът, че историята е базирана на много легенди, но почти липсват факти.

Подаръци, но не съвсем…

През 14-ти век, когато празникът става много популярен в Англия, хората започват да си разменят любовни послания. Това са т.нар. „валентинки“. В началото това били ръчно написани или нарисувани картички. През 19-ти век се появяват готовите печатни картички. Според данни на Асоциацията за поздравителни картички на този ден (14-ти февруари) в момента в света се изпращат приблизително 1 милиард тематични картички, което нарежда Свети Валентин на второ място след Коледа по поздравителни адреси.

И тъй като днес много от нещата са се променили, повечето хора купуват подаръци за празника, което е далеч от неговата първоначална идея. Така че ако искате да сте традиционалисти дори на нетрадиционен за източното православие празник – напишете картичка или любовно писмо.

Трифон Зарезан

Всъщност празника на свети Трифон – покровител на винарите и лозарите – се празнува на 1-ви февруари по нов стил, докато старата дата е била 14-ти февруари. Именно затова много хора в България предпочитат да празнуват деня на виното, вместо чуждия за източното православие Свети Валентин. И докато за Свети Валентин не е ясно кой от тримата се почита, свети Трифон е бил реален човек, който наистина е съществувал. Роден е в провинция Фригия, намираща се в централата част на Мала Азия. Умира през 248 г., екзекутиран по заповед на римският император Деций Траян. Светецът се счита за покровител на лозята и виното.

Две чаши червено вино по провод Трифон Зарезан

Това е и причината ритуалното зарязване на лозето да се прави именно в деня, когато се почита светецът.

Любов или вино?

Свети Валентин е католически празник, който обаче се отбелязва в България особено от младите. Трифон Зарезан по стар стил е на същата дата – 14-ти февруари. Извън споровете на поколенията и тяхното възприятие за света има обективни причини и двата празника да намерят своите привърженици. И макар официално Трифон Зарезан да се чества от българската църква на 1-ви февруари, много хора продължават да приемат и датата 14-ти февруари за този празник. Затова и няма точен отговор на чуденето „любов или вино“. На 14-ти февруари всеки сам избира какво да празнува. Въпреки това една прекрасна комбинация от бутилка хубаво вино, изпито в компанията на любим човек, може да превърне всеки ден в празник на влюбените.

Още по темата