Обратно
29.4.2018

Как да се предпазим от интернет измами, кибератаки и киберпрестъпления?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Развитието на съвременните технологии донася не само положителни резултати на обществото. Монетата е винаги с две страни. Така е и с нашето постмодерно, виртуално общество.  Бумът на комуникациите и интернет предизвика висок обществен и икономически подем от една страна, но и нарушаване на личното пространство, кибер измами, интернет измами и кражби на данни и собственост от друга.

Независимо от голямото разстояние между интернет потребителите, престъпните структури намират начин да пробият защитата и да навлязат в среда с чувствителна информация. Според международните агенции за кибератаки хората, които ежегодно стават жертва на киберпрестъпления, са близо половин милион. Това са само регистрираните случаи. Реалната цифра може би надвишава десетократно гореспоменатата.

Какво може да ви се случи, докато сте пред компютъра?

Хората, които притежават PayPal акаунт или други системи за електронни разплащания, например, лесно могат да се досетят какво би привлякло интереса на престъпниците. Веднъж влезли в акаунта ви, недоброжелателите могат да източват по малко и незабележимо дребни суми от там. В случай, че закупят стоки или услуги онлайн, трудно би могло да бъдат проследени и хванати. По принцип кибер престъпниците се откриват много трудно и много пъти загубите са безвъзвратни.

Някои от кибер престъпниците ползват „мулета“, за да преведат по-големи суми от сметките на своите жертви. Превеждат парите на трето лице, което е „наето с договор“, да превежда суми от „клиенти“. То трябва да преведе получените от „клиента“ пари от банковата си сметка по небанков паричен трансфер. Лесно може да ползват например MoneyGram или Western Union.

Най-често срещаните киберпрестъпления и интернет измами са свързани с кражби от кредитни карти, имейл измами, посегателство над деца, кражба на лично имущество и достъп до лични данни. Тъй като много хора нямат достатъчно познания за основните принципи в мрежата, престъпните елементи лесно могат да ги измамят. Хакерите обикновено са хора с много висок потенциал и са амбицирани да реализират превъзходството си над останалите, които имат по-малки познания. Понякога те са деца, друг път възрастни хора с голям опит. Умеят да се прикриват и дори да пробият защитата на модерните технологии.

Сигурно се чудите как някой може да открадне имуществото ви от дома ви, докато просто си седи пред компютъра. За тази цел те използват социалните мрежи. Хората често ползват Facebook, Twitter и други социални сайтове, за да съобщят на другите своето настроение или моментно състояние. Те се хвалят с това, че са на почивка. Някой вижда тези съобщения и ги предава на организирани криминални групи, които могат спокойно да се насочат към празния ви апартамент или къща. Така след края на почивните дни може да се намерите ограбени заради един-единствен пост във Facebook.

Как могат да достигнат до вашите електронни сметки и да извършат интернет измами?

Това може да стане по много начини. Ако някой целенасочено се опитва да го направи, той рано или късно ще се докопа до всяка информация в мрежата. Но вашата задача е да направите работата на този човек много трудна и в случай, че успее, да няма възможност да манипулира дълго време виртуалната ви собственост.

Социалните мрежи са жокерът, който много кибер престъпници ползват, за да открият вашата парола или таен въпрос. Не са малко онези, които използват името на своя домашен любимец в паролата или във въпросите за потвърждаване на потребителя. Хакерите лесно могат да видят вашата хронология и така шансовете им да успеят с извършването на интернет измами се увеличават.

Още един начин да ви измамят е чрез имейл, който ви информира за необходимостта от удостоверяване на личните данни. Линкът в имейла ви препраща към „легитимна“ страница, в която трябва да попълните отново данните си, за да се „легитимирате“ в сайта. Това е измама! Данните ви попадат при кибер престъпници и сметката ви минава под техен контрол. За да избегнете това, ви съветваме да се въздържате да отваряте съмнителни имейли, които искат от вас повторно да запишете данните си. В истинските сайтове такава политика не съществува.

Друг метод е да поискат от вас да удостоверите данните си с телефонно обаждане. Това може да бъде направено и със СМС на мобилния ви телефон.

Няколко прости, но важни съвета, с които да се предпазвате от интернет измами

А ето и няколко съвета, с които да се опитате да минимизирате възможността да станете жертва на интернет измами:

  • Не си мислете, че като използвате елементарни пароли, никой никога няма да ви навреди. Съществуват софтуери за разбиване на пароли и разшифроването на елементарни символи не отнемат много време за хакване. Ползвайте големи и малки букви, цифри и символи. Запишете паролата си на хартиен носител и не я споделяйте. Не ползвайте еднакви пароли за всичките си профили, за да не станете лесна жертва на интернет измами.
  • На обществените места за ползване на интернет (библиотеки, университети, интернет кафенета) може да съществуват проследяващи програми, които да записват вашите парола и потребителско име. Те могат да запишат тези данни от всеки посетител, работил с компютъра. Когато нямате възможност да ползвате ваш личен компютър или устройство, по-добре не влизайте във ваши профили, съдържащи чувствителни данни.
  • Може би не ползвате никакви антивирусни програми и защитни системи. Това е още една стъпка напред за евентуалния зложелател. Често пъти теглите софтуер от недотам легитимни сайтове – това е огромен риск от инсталиране на проследяваща програма. Тя може да чете вашите клавишни комбинации и тази информация може по някакъв начин да попадне при други хора.
  • Когато отивате някъде и влизате във ваш профил, е възможно да бъдете открити за потребителите след вас. На подобни места е повече от желателно да не влизате във вашите електронни разплащателни системи.

Бъдете внимателни и не допускайте да бъдете измамени лесно. Затруднете работата на хората, които вършат интернет измами и престъпления. В случай, че станете жертва на хакери, уведомете органите на реда за това. Съдействайте им. Така ще помогнете други хора да не пострадат като вас. Направете това, от което се нуждаете за вашата сигурност и работата ви в интернет ще бъде по-спокойна и приятна.

Още по темата