Обратно
21.5.2019

Какво е бизнес кредит?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Има различни видове кредити – потребителски, ипотечни, бързи кредити, онлайн кредити, студентски – като всеки от тях има определена цел, определени условия и свои плюсове и минуси. Съществува също и т.нар. бизнес кредит. Това е кредит, насочен специално за нуждите на вашия бизнес. Може да сте чували за този кредит като за „кредит за развитие на бизнеса“. Такъв тип кредит се използва широко в капиталистическата икономическа система благодарение на достъпността и гъвкавостта си. Най-популярният и може да се каже най-значим тип бизнес кредит е кредитът за новооткрити фирми.

Типове бизнес кредит

Самият бизнес кредит се разделя на много подтипове, които зависят от залога (под формата на имущество), размера на вашия бизнес, срока за връщане, условията за ползване, целта на кредита и др. Такива кредити не се отпускат само от банки. Услугата може да се предлага от държавни агенции, частни фирми и дори онлайн кредитори. Интересно е да се отбележи, че онлайн кредитирането за нови фирми се ползва с особена популярност.

В България пък е достъпна и възможността за кредитиране на вашия бизнес в рамките на европейска програма за кредитиране. Това е отличен вариант, тъй като сигурността ви е гарантирана от европейското законодателство, което е желязно по отношение на правата на европейските граждани.

Бизнес кредит от банка

Типичният бизнес кредит, който предлагат банките, е изключително гъвкав. Максималната сума зависи от вашите цели, като, както диктува логиката, по-малка сума за малък бизнес може да бъде одобрена достатъчно бързо. Ако разгледате предложенията на най-известните банки, може да откриете такива, които се одобряват за някакви си два дни. Сега си спомнете за онзи потребителски кредит, който преди време взехте и за който чакахте повече от седмица…

Максималният срок също варира според нуждите ви, като най-големите кредити се предлагат за около 10-годишен период. Големите бизнес кредити обикновено изискват и залог, но и тук гъвкавостта присъства, като обикновено има праг на сумата, която се предлага без залог.

Ако се интересувате от такъв кредит, си струва да разгледате внимателно всички възможни предложения, тъй като капиталът, който ще управлявате, предполага много по-голяма отговорност, отколкото този при кредит за лични нужди.

Индивидуалност при тегленето на бизнес кредит

Относно индивидуалността  на условията имайте предвид, че на практика никоя оферта за бизнес кредит не е окончателна. Всички условия подлежат на обсъждане и нагаждане към вашите нужди. Например: започвате собствен бизнес за продажба на плажни аксесоари и се очаква доходите ви да се придобиват през лятото. Съответно може да обсъдите това с кредитора си и да откриете персонализиран погасителен план, който да отговаря на сезонния характер на бизнеса ви. Ако пък докажете успеваемостта на бизнеса си, горната граница на кредита може да бъде вдигната.

Преимущества на тегленето на бизнес кредит

Безспорно най-големият плюс на един бизнес кредит е възможността за започване на собствен бизнес, без да имате нужния начален капитал. Точно тук се включва този кредит и благодарение на неговата гъвкавост можете успешно да започнете своята идея за бизнес.

Именно сега си струва да споменем, че някои кредитори изискват ясен бизнес план, за да ви отпуснат парите. Това е разбираемо – с вашето рискуване рискува и кредиторът. Естествено, дори кредитът за нови фирми е обикновено достатъчно сериозна сума, което означава и достатъчно сериозна отговорност, която идва ръка за ръка с услугата. Това е определен риск, защото дори никой да не иска да говори за това, вашият бизнес няма гаранция за успех, освен вашите прогнози и наблюдения.

Това не означава, че не трябва да рискувате, а напротив – ако не рискувате, никога няма да знаете, дали сте щели да успеете, което е много по-лош вариант от това да пробвате и да се провалите.

Съвети

Не бързайте, когато избирате откъде да получите нужния ви бизнес кредит. Както споменахме, условията са разнообразни и дори това да изглежда като прекалено голямо разнообразие в началото, си струва да му обърнете по-специално внимание.

Дори да не се изисква бизнес план, създайте го. Винаги е по-добре да влезете в дейността подготвени и с ясни цели. Това ще ви спести стрес и неяснота.

Представяне на идеята ви

Научете се да представяте бизнеса си по възможно най-атрактивния начин – това важи най-вече за новооткритите фирми. Колкото по-ясно и убедително представите успеха на бъдещия ви бизнес, толкова по-голям е шансът банките да ви предложат специални условия за бизнес кредит. Ако не умеете това, в което няма нищо лошо, няма да е зле да намерите човек, който да е говорителят на идеите ви.

В днешно време се появяват и много startup компании в България и по света. Тези компании целят да решават точно определени проблеми и наподобяват развитието на един малък бизнес. Обикновено те разчитат именно на добро представяне на идеята за продукта или услугата, за да могат да впечатлят инвеститори, които да „налеят“ средства в развитието им.

Не разчитайте напълно на кредита

Естествено, никога не разчитайте единствено и само на кредита, който ще получите. Това ще бъде грешка. В идеалния вариант този бизнес кредит трябва да е рамо, на което да се опрете при старта или лост, с който да установите идеята си. Идеалният вариант обаче рядко се постига, затова най-доброто правило е максимално да се стремите да намалите разчитането на кредита.

Сумата

Мисълта, че когато ви одобрят за бизнес кредит, като с магическа пръчка ще се появи целият ви нужен стартов капитал, е примамваща, но по-скоро трябва да се избягва. Ако бизнесът ви спокойно може да стартира с 10 000 лева, но 20 000 биха били просто супер, то изберете само тези 10 000. Все пак сте бъдещ бизнесмен, който иска максимално умно да разполага с печалбата си.

Заключение

Вземането на бизнес кредит е доста добра и гъвкава възможност, независимо дали сте голяма фирма, която има нужда от покриване на текущи разходи или тепърва ще пробвате да пробиете и ви трябва стартов капитал. Този тип кредит може да е както липсващото финансово парче от вашия пъзел за откриването на фирма, така и паричната инжекция, която да ви освободи от текущите тревоги за бизнеса ви. Възможните източници на услугата са много и внимателният избор е ключов за успешната реализация и изплащането на кредита.

Още по темата