Обратно
20.11.2020

Какво означава да бъдеш майка?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Майка е свята дума, която не означава просто да дадеш живот – тя означава отговорност, грижа, пълноценно внимание и най-вече любов. Един малък човек не може да израсне без любов, а майката е отговорна за неговото пълноценно развитие. Но да бъдеш майка означава и огромна привилегия и радост – радост от това да видиш благодарност и щастие в очите на своето дете, да чуеш за първи път думичката “мамо”, да видиш първата крачка с протегнати към теб ръчички, да знаеш, че то зависи изцяло от теб сега, но когато порасне, ще се превърне в пълноценна и независима личност, чиито успехи до голяма степен ще зависят от твоята отдаденост.

Ето защо към тази свята отговорност трябва да се подхожда с пълното съзнание, че животът след раждането ще се обърне на 180 градуса. Неслучайно за адаптацията към този период е предвидена бременността, която трябва да подготви бъдещата майка физически, психически, емоционално и интелектуално за бъдещата й роля.

Кои микроелементи е важно да се приемат по време на бременност от една майка?

Освен препоръчваните от лекарите фолиева киселина и селен, бъдещата майка е добре да приема Б витамини, витамин А, както и омега-3 мастни киселини, тъй като всяка една от тези добавки имат незаменими функции по време на бременността. Приемането им ще съдейства за запазване на доброто здраве и на майката, и на плода и ще ви предпази от недостиг на важни микроелементи.

Какви са задълженията на всяка майка?

Майката има безброй задължения, включващи денонощно дежурство покрай бебето. За нея няма почивен ден или отпуска, налага се да се събужда по няколко пъти през нощта, за да успокои и нахрани своето безпомощно бебе. Но целият този неуморен труд е възнаграден, щом зърне щастието на детето. Няма по-голямо удовлетворение за майката от това да види, че детето й е здраво, развива се нормално и се чувства сигурно в нейните обятия.

Майката като доверен приятел

Доверие

  • Когато детето започне да пораства, в него, естествено, се поражда желание да започне да споделя доверителни неща със своите родители и то най-вече с майка си, която е постоянно до него. Ако искате да останете негов верен приятел, съхранявайте винаги това доверие помежду си и не казвайте на никого неговите малки тайни, колкото и несъществени да ви изглеждат. Доверието се гради цял живот, а се губи за един миг.
  • Друго важно правило, което да запомните, е да не изтъквате пред други хора недостатъците на детето си – независимо дали става въпрос за лоша постъпка, страх, сложен характер или поведение. Ако го направите в негово присъствие, детето ще счете това като проява на унижение.
  • Не пренебрегвайте въпросите му, считайки, че в момента имате много по-важна работа. Всъщност детето ви е най-важното нещо за вас и то трябва да го усеща. Ако действително нямате възможност в момента да му обърнете внимание, го помолете да изчака половин час да се освободите, за да сте изцяло негова. Така ще научите детето си на търпение, а от друга страна то няма да се чувства пренебрегнато.
  • Помнете, че формирате характера на детето си още от най-ранно детство. Ако като майка се присмивате на негови начинания, има голяма вероятност детето ви да развие комплекси и неувереност в способностите си, затова никога не го правете. В най-ранно детство душата на детето е много ранима. Дори и забележките ви да са съвсем добронамерени, те могат да разрушат доверието, което е най-важно за връзката помежду ви.

Учение

  • Учете детето отрано да зачита и уважава родителите си, както и останалите възрастни хора. От друга страна се дръжте с него като с голям човек. Ако гледате на него като на бебе, има голяма вероятност да го разглезите, след което ще ви е много трудно да го научите да поема отговорности.
  • Учете се да наблягате върху добрите страни на детето си, дори когато е направило беля. Във всяка ситуация могат да се намерят положителни неща и да се извлекат подходящите поуки от нея. За всяка майка ще има много по-голяма полза от наблягане на доброто, вместо на лошото, при възпитанието на детето.
Майка и дъщеря, направили си маски за лице
  • Има майки, които са твърде загрижени и всеотдайни и не допускат децата им да се сблъскат с трудностите на този живот. Те създават атмосфера на „похлупак“, под който децата растат неподготвени за живота навън, заради свръхгрижовността на майката. Няма нищо лошо в това децата ви да допускат грешки, тъй като те ги учат на важни уроци. Всяка неприятна ситуация е подготовка на характера да се справи с по-големи изпитания в бъдеще, затова не ограждайте децата от такива преживявания, за да му спестите разочарование. Този опит им е необходим, за да калят характера си, да добият смелост, постоянство и решителност.

Майката като учител

Ценностната система на детето бива заложена от неговата майка. То подражава на родителите си и наследява или придобива техните силни и слаби черти на характера. Докато е още малко, детето ще ви се доверява безрезервно, затова се старайте никога да не губите това доверие. Бъдете истински авторитет за детето си, но му покажете, че и вие не сте съвършени, че то може да ви надмине в много неща, стига да развива силите и уменията си. Дайте му свобода да се развива според собствените си темпове и му вдъхнете увереност в силите му. Покажете на детето, че няма невъзможни и непреодолими неща, когато човек е постоянен и целеустремен.

И не на последно място – като майка научете детето да обича, като подражава на вашата любов към него. Научете го да обича вас, семейството си, домашния любимец, дядо и баба, приятелчетата, с които играе. Научете го да е чувствително към нуждите на другите, да не се подиграва с различните от него и да търси начини да помага на останалите, защото тогава ще се чувства истински удовлетворено.

Още по темата