Обратно
14.11.2016

10 неща, за които да внимавате при кандидатстване за бърз заем

Автор:
Kaloyan Stoyanov

През последните няколко години дръзко нарастват показателите на небанковите финансови фирми. Това са дружествата, специализирани в кредитирането. Те предлагат известната за потребителите услуга, наречена „бърз заем“. Това, което превръща този вид кредит в предпочитан сред обществото, е неговата административна олекотеност и свръх кратките срокове за одобрение и предоставяне на финансовите средства. Едно кандидатстване за бърз кредит обикновено е съпроводено от изключително улеснена процедура.Ние, от Vivus, ви съветваме преди да се възползвате от услугите на бързия заем, да се информирате подробно за всяка една негова специфика. Ако не желаете дългът ви да се окаже финансова тежест, то вие трябва да сте подготвени за различните условия, свързани с възвръщаемостта му и да внимавате за някои неща. Ето 10 неща, за които да се оглеждате при кандидатстване за бърз заем:

1.    Внимателно подберете своя кредитор при кандидатстване за бърз заем

Преди да пристъпите към оформление на документалната част, то Вивус ви съветва внимателно и прецизно да подберете фирмата, от която възнамерявате да теглите кредит. Възползвайте се единствено от услугите на лицензирани компании. Ако ви е трудно да направите своя личен избор, то бихте могли да се допитате до свои близки и познати, като ги помолите за ориентир.

2.    Обмислете предварително размера на сумата, която възнамерявате да изтеглите при кандидатстване за бърз заем

Никога не правете грешката да теглите сума, която не сте сигурни че бихте могли да погасите. Пресметнете предварително на каква стойност се очаква да са бъдещите ви постъпления. Вноската по кредит следва да бъде равна или по-голяма от сумата, която ще остане за в семейството. Ако сметките ви не излизат, то не правете грешката да теглите заем.

3.    Попитайте за крайния размер на дължимата сума при кандидатстване за бърз заем

Едно от първите неща, които трябва да направите, е да попитате за крайният размер на дължимата сума. Съществуват куп дружества, успяващи да уловят в мрежата си граждани, възползвали се от услугите. В бъдеще те биват уведомени, че дължат сума, с начислени върху нея такси от всякакъв характер. За да не се превърнете в една от жертвите на измамните компании, то придържайте се стриктно към всяко едно от десетте неща.Изисквайте задължителния Стандартен Европейски формуляр, който ви посочва едни от най-важните параметри – лихви, брой вноски, такси, комисионни и срокове за погасяване на дълга.

4.    Информирайте се какво би ви връхлетяло, ако просрочите дълга си

Никой от вас не е застрахован от попадане на финансови затруднения. На всеки би му се наложи да закъснее с няколко дни от датата за плащане на месечната вноска. Затова е необходимо да проучите в такъв момент какви санкции ви грозят.

5.    Научете за правата и задълженията си

Всеки един потребител е длъжен да се запознае с правата и задълженията си, преди да сключи договор с въпросното дружество. Ако не сте достатъчно информирани, то лесно бихте могли да изпаднете в затруднена ситуация. Бъдете разумни и изострете вниманието си когато решите да теглите бърз кредит от небанкова институция.

6.    Информирайте се за условията на предсрочното погасяване

Мнозина от хората вземат пари на заем, които решават да погасят предварително, преди да е изтекъл техния срок. За да не се налага да плащате разни неустойки, то бихте могли да се информирате предварително за условията на предсрочното погасяване.

7.    Изберете внимателно погасителен план

Разбира се, това е едно от нещата към които трябва да подходим наистина сериозно. Всяка една компания ви предлага разнообразни погасителни планове, претендиращи с това, че са по-добри от всички останали. При избора на лицензирана компания за теглене на заем е добре да се съобразите с погасителния план и това дали вас ви устройва.

8.    При пресрочване на задълженията не се крийте от финансовите дружества

Ако не успявате да погасите своя дълг, то съществува огромна опасност до вратата ви да пристигне фирма за събиране на задълженията. Така вие ще заплатите не само размера на дълга си, но и много други разходи и такси. Истината е обаче, че всяка фирма предпочита клиента да плаща навреме своя дълг. Ако нямата възможност да осъществите плащане, то бихте могли да позвъните на кредитора и да изберете някой от другите варианти – разсрочено плащане, рефинансиране, преструктуриране на дълга и други. Не е препоръчително да се криете от фирмата, отпуснала ви заем по-рано.Съществува опасност от това директно да бъдете потърсени от съдия изпълнител или фирма по вземанията. В следствие от това ще останете изненадани как задълженията ви са се увеличили сериозно.

9.    Замислете се дали наистина се нуждаете от тези средства

Твърде често хората теглят финансови средства за разходи, които търпят отлагане. Бързите кредити са социална функция на обществото, имаща за цел да ви помага в наистина трудни ситуации. Теглете пари единствено когато спешно се нуждаете от финансова подкрепа, било то за лечение, ремонт, неотложно пътуване или друго. Бъдете разумни, когато пристъпвате към този вид помощ и се замислете трезво върху деветте, по-горе, изброени важни неща, за които да внимавате.

10. Помислете внимателно над това дали ще можете да върнете парите в очертания срок

Тегленето на бърз заем се свързва, както всички знаят, с административна олекотеност и изключително кратки срокове. Това, на практика, се оказва примамка за голяма част от потребителите. Лесният начин за усвояване на средствата замъглява тяхното трезвомислие. Ние от Vivus се грижим за благополучието на клиентите си и ги съветваме да обмислят внимателно всеки един свой ход на действие.

Още по темата