Обратно
14.1.2018

12 начина за спестяване на пари

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Спестяване на пари – това е особено важен начин за поддържане на добра финансова стабилност на целия ни бюджет. Пазаруването на промоции, използването на списък и описването на разходите са само част от начините за пестене. В редовете по-надолу могат да бъдат намерени още няколко идеи как пестим пари.

Пазаруване със списък

Доказано един от най-добрите начини за спестяване на пари е пазаруването по предварително подготвен списък. Ако ни трябват няколко пакета макаронени изделия, плодове и зеленчуци, или само хляб, не трябва да се отпускаме да добавяме към тях и кафе, шоколад, бисквитки, безалкохолна напитка или дори пакет чипс например. Отиваме до магазина с точно определен списък с хранителни стоки, които са ни наистина необходими – например продукти за готвене – варива, макаронени изделия, месо. Купуването на дребни неща като сладкиши, бонбони, сокчета, чипсове и други подобни от списъка с т.нар.  „импулсивни покупки“ (нещо намалено, нещо в хубава опаковка, нещо в промоция) само добавя стойност на касовата бележка.

Икономично шофиране

Пазарът на автомобили е залят с коли втора ръка, които са на достъпни цени, с ниски данъци и не особено нисък разход на гориво. Най-добре е когато използваме разумно автомобила си и ако е възможно – дори да не го караме. Разбира се, когато нямаме изход и живеем в отдалечени райони, автомобилът си е необходимост. Когато ни се налага обаче посещение на града, вместо да плащаме скъпи места за паркиране, оставяме автомобила някъде в покрайнините и ползваме обществения транспорт. На първо място ще ни спести времето в задръстванията, нервите, липсата на места за паркиране и горивото. Ако самите ние не разбираме, можем да попитаме специалист как можем да пестим от гориво и при кои ситуации как да управляваме колата си, за да не се превръща в истинска „ламя“.

Планиране на всичко, което е възможно да се планира

Знаем ли какви са твърдите ни месечни разходи? Ако да – това е страхотно и дори много положително. За съжаление не винаги можем да планираме всичко до последната стотинка. Но за да можем да се опитваме да правим някакво спестяване на пари, трябва да се опитаме да си направим разчет на постоянните разходи – ток, вода, отопление, мобилни комуникации, интернет, вноска по кредит, предстоящи месечни плащания (например годишен технически преглед на автомобила, вноска по застраховката, активности на децата).

Хубаво е да планираме предстоящите си разходи с поне два месеца напред. Ако например знаем, че предстои Коледа, можем да купим подаръците през ноември вместо през декември. Имаме фиксирани разходи за например предстояща екскурзия или лагер на детето? Това обикновено се знае поне месец-два предварително и може да се планира. Ако сметката за ток се повишава през зимата и пада през лятото или пък обратното, вече сме наясно с примерните месечни суми за този разход.

Инвестиране в съдомиялна машина

Освен че ще ни спести някой друг час на мивката, съвременните миялни машини имат различни програми за намаляване на консумацията на енергия и вода. Това пък от своя страна ще доведе до спестяване на пари. Хубаво е да видим какво се предлага на пазара, да сравним цените и техническите характеристики. Можем да се консултираме с някой, който вече притежава подобен уред и да го разпитаме за разходите, които има след покупката на съдомиялната. И накрая – можем да преценим дали няма да е по-добре и ние да инвестираме в подобен уред и да намалим разходите си.

Още един начин за спестяване на пари е да не пилеем храна

Готвенето е сред основните занимания на много хора. Тук обаче е важно да се отбележи количеството. Не трябва да пилеем храна! Трябва да я използваме! Можем да си направим вкусна закуска с останалия хляб от предния ден. Можем да намерим рецепти за направата на ястия с наличните в хладилника продукти. Вече сме дали достатъчно пари, за да ги купим. Дали е редно с лека ръка да ги изхвърлим?

Използване на промоционални оферти – купони от вестници, карти за отстъпки и прочие

Много от големите хипермаркети имат промоционални оферти, които пристигат във вид на седмични или месечни брошури. Можем да видим какво се предлага там и дали има талони за допълнителна отстъпка. Ако пазаруваме онлайн, можем да следим за така модерните промо кодове. Ако имаме карта на някои от веригите, с които ползваме преференциални цени – можем да ги ползваме и  да си спестяваме пари!

Пестене на енергия

Има доста минимални действия в тази област, които могат да ни помогнат за спестяване на пари. Можем да гасим осветлението, да инвестираме в енергоспестяващи крушки и електроуреди и да не оставяме включен телевизора, ако не го гледаме. Можем просто да изключваме всичко, което не ползваме. В интернет също могат да бъдат намерени много съвети за пестене на електроенергия. С малки трикове и постоянство можем да намалим месечните си разходи в бъдеще. Ключовото понятие тук е постоянство – не трябва да спираме да работим по подобряването на своите енергоспестяващи навици.

Пестене от отопление

Когато отопляваме жилище с използването на електрически уреди – например конвектори, електрически печки, климатици – не трябва да прекаляваме с температурата. Трябва да нагласим уредите така, че разликата с външната температура да не е драстична. Това се отнася най-вече за летните месеци. Ако ползваме само една стая в дома – по-добре да отопляваме само нея. Направата на изолация на жилището пък ще ни спести пари в бъдеще.

Сравняване на цените

Хубаво е да гледаме кое на каква цена се продава в различните магазини. Ако сравняваме цените, ще пазаруваме така, че впоследствие няма да съжаляваме. Хубаво е да следим и да гледаме внимателно какво искаме да си купим особено на разпродажби от типа „Черен петък“ и подобни. Ако огледаме цените на сходни продукти в няколко магазина, със сигурност ще го купим на най-евтината възможна цена. А така ще спестим пари.

Пазаруване на разпродажба

Хубаво е да проверяваме какви са цените на продуктите на разпродажба седмица преди това и в деня на самата разпродажба. Когато видим, че наистина има осезаема разлика, едва тогава трябва да купуваме. Пазаруването на разпродажба е много привлекателен начин за покупка на стоки, но в него има и много дребни детайли, които трябва да гледаме.

Правене на сандвичи от вкъщи за работа или училище, вместо да ги купуваме

Много удобен вариант е носенето на сандвичи от дома, вместо купуването им от заведения. Така пестим пари, винаги знаем какво има в хладилника ни и поддържаме в ред начина си на хранене. Можем да си направим обяда за работа с каквото си поискаме – от домашна туршия до салата айсберг и кюфтета. Това ще е нашият си сандвич с нашия си почерк и предпочитания за съставките. И така ще знаем и какво точно има в обяда ни, защото сами сме си го приготвили.

Следене за промоционални оферти и условия при ползване на банкови продукти

Имаме нужда от пари? Че кой ли в днешно време няма! Когато трябва да се обърнем към банка или фирма за бързи кредити, трябва да видим промоционалните в момента предложения. Ако има нещо, което покрива нашите нужди – можем да го вземем. В случаите, в които вземането на заем не ни е наложително и няма оферта, която да ни грабне – по-добре да го отложим. Хубаво е да се оглеждаме се за всякакви видове отстъпки, липса на такси или фиксирани вноски и да се уверим, че наистина са реални предложения. Ако теглим кредит, е далеч по-лесно да имаме фиксирана вноска, отколкото банката да ни изненада с повишение на текущата ни такава в момента.

Още по темата