Обратно
27.10.2018

Хелоуин – история, традиции, факти, костюми

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Хелоуин в последните години се превръща колкото в религиозен, толкова и в светски празник. Дори може да се каже, че второто е доста по-вярно. В днешния глобален свят много от традициите отдавна са загубени, което се случва и със същността на този празник. В България Хелоуин е взет от католическите страни. Чества се и в другите държави на 31 октомври. Въпреки че страни по целия свят празнуват Хелоуин в традиционната му форма или на друга подобна дата, светската страна на празника остава много по-привлекателна и популярна. Много хора нямат особена представа как и защо се чества именно този ден, но пък усилено и с желание се включват в украсяването и празненствата. Откъде обаче идва празникът?

Историята на празника Хелоуин

Подобно и на много български празници и обичаи, Хелоуин идва от езическите традиции, които след това са приети и са се слели с религията. Според най-често използваното обяснение, основата е келтският фестивал Самхейн. Посветен е на отбелязването на края на лятото и прибирането на реколтата. Според келтските вярвания, на този ден вратите на подземния свят се отварят и духовете излизат. Смятало се е, че на този ден трябва да се остави място на покойника, защото именно тогава той ще се завърне у дома.

Символи на празника

Няма човек, който да не свърже Хелоуин с тиквен фенер. Изображението е придобило толкова голяма популярност, че се аналогизира именно с деня, в който се честват душите на мъртвите. Историята на тиквения фенер е изключително интересна и е базирана на ирландски мит. Мъж на име Джак измамил на два пъти Дявола. Когато умрял, Бог отказал да го приеме при себе си. А заради триковете му, Дяволът също не го искал. Преди да пусне духа му да броди в нощта, Дяволът му дал само няколко въгленчета, за да си свети. Джак пуснал въглищата в издълбана ряпа и оттогава насам броди по Земята.

В началото са използвани различни плодове и зеленчуци, на които хората рисували страшни лица и ги поставяли до входните врати, за да изплашат Джак и подобни други скитащи зли души. След като се заселили в Америка, имигранти от Ирландия и Шотландия пренесли историята със себе си. Там те намерили много подходящ материал за изработката на фенер, подобен на този на Джак – тиквата.

Името на празника Хелоуин произлиза от християнския празник All Hallows Eve, по време на който се почитат душите на мъртвите. Когато обаче много хора от Ирландия и Шотландия тръгват към САЩ през 19-ти век, те вземат традициите си, а на местна почва се получава смес между пренесените, местните и религиозните вярвания и обичаи. Много от символите на празника като духове, вещици, вампири и други създания са базирани на готическите разкази.

Традициите на Хелоуин

В страните, в които се отбелязва Хелоуин, децата обикновено се обличат в страшни костюми, носят маски и звънят на вратите с въпрос дали да направят пакост или ще им дадат лакомства. На този ден децата обикновено си разказват страшни истории за духове и призраци. В днешно време много хора се подготвят за празника, украсявайки къщите си и приготвяйки тематични сладкиши като например различни сладки духчета, сметанови и шоколадови изненади, курабийки с тематична украса и какво ли още не. Често традиционната подготовка за празника включва направата на тиквени фенери и декорация. На много места се организират и различни панаири, карнавали и т.н. Американските ирландци могат да ядат специален плодов сладкиш, в който има скрита монети. Вярва се, че който събере повече монети, ще има добър късмет в оставащата част от годината.

Костюмите за Хелоуин

Ако допреди години подготовката на костюма е отнемала месеци, то сега е изключително лесно да се направи това. Преди празника всички магазини са пълни с тематични артикули, така че може да се маскирате на каквото си поискате само с малко обикаляне по магазините и идейка креативност. Може да бъдете каквото си поискате – от принцове и принцеси до вампири – въпрос на избор. Няма точно и ясно определение откъде идва идеята за носене на костюми по време на празника, но още през 30-те години на миналия век обличането като герои от филмите и литературата се превръща в традиция. Макар доскоро носенето на костюми за Хелоуин да се е смятало за детска или младежка традиция, в последните години все повече възрастни също решават да се маскират.

Факти за празника

А ето и малко интересни факти за празника:

  • Оранжевото и черното са традиционните цветове за празника. Оранжевото се свърза със силата и издръжливостта, а черното – с нощта и смъртта – подобно на вече разказаната легенда.
  • Според проучване Хелоуин е вторият най-комерсиален празник след Коледа.
  • Празникът е известен в Хонконг като ден за почитане на гладните призраци. На този ден се приготвят храни, правят се подаръци и се запалват огньове, за да може да се умилостивят лошите призраци, които търсят отмъщение.
  • Плашилото – популярна принадлежност за Хелоуин – символизира древните селскостопански корени на празника.
  • Световноизвестният Хари Худини – един от най-мистичните и загадъчни илюзионисти – умира в нощта на Хелоуин, като причината е била апендикс.
  • Най-големият парад по случай празника в САЩ е този в Ню Йорк, като всяка година в него се включват хиляди хора.

Още по темата