Обратно
10.6.2020

Колко струва да си построиш къща?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Мечта на много хора е да си построят собствена къща. Независимо дали ще е на село или в покрайнините на града, собственият дом е символ на уют, стабилност, семейно щастие и спокойствие. Той е място, където да се приберем и където ни очакват с любов нашите любими хора. Къщата обаче ще ви струва немалко пари, като сумата ще варира от размера, документите, материалите, мястото на строеж, дейностите, броя на етажите и дали вие сами ще построите къщата си или ще изберете това да го направи фирма вместо вас.

Материали за вашата къща

Какви материали сте избрали? Разликата в цената между тухлена къща и дървена къща ще е значителна. Освен това строежът на тухлена къща може да ви отнеме много повече време. Една сглобяема дървена къща ще се построи в пъти по-бързо и може да е готова за месец. Освен това целият процес на строеж – проектиране, сглобяване, изолация – е в пъти по-лесен. Струва си да помислите върху този вариант, въпреки че дървените къщи не са традиционни за България.

На колко етажа ще е вашата къща?

Ако планирате да правите къща на два или повече етажа, не трябва да забравяте да предвидите и цената на стълбището, евентуален балкон и допълнителните прозорци, които ще са нужни за стаите на втория етаж. Двуетажните къщи стават все по-популярни, но те ще повлекат със себе си много нови разходи. Можете да си построите хубава и уютна къща и на един етаж.

Цена за квадратен метър за къща

Следващият фактор, който трябва да вземете под внимание, е цената за кв. м площ. Тази цена ще варира от мястото, което сте избрали за къщата си. Най-добре ще е да следите реалните цени, като те се простират от 300 лева то 2 000 лева за кв. м. Истината за вас ще бъде някъде по средата.

Майстори за бъдещата ви къща

Разбира се, най-вероятно няма да построите къщата си собственоръчно. Ако решите да го направите сами, вие ще спестите голяма сума пари, но ако имате парите и нямате времето, може да си наемете фирма изпълнител. Тя ще се погрижи за строежа вместо вас.

Вашият двор

Ако планирате да ограждате двора си с тухлена ограда, то вие може да похарчите до 10 000 лева за това удоволствие. В тези разходи ще влизат армировката, бетонирането, мазилката. Други глезотии по оградата ще увеличат съответно цената. Засаждането на райграс е още един разход – един килограм райграс върви по 10 лева. Ако решите, може да добавите дръвчета, храсти и цветна градина.

Документи за строеж на къща

Не забравяйте, че преди да построите къщата на мечтите си, трябва да се позанимаете с доста прозаични неща. Например, изготвянето на един куп документи. Сред тях са разрешение за строеж, изходни данни, проектна документация, документи за присъединяване към ВиК и електро мрежата. Всички тези документи варират като цени изключително много, като основният фактор е размерът на площта. Очаквайте средно 1 000 лева на документ.

Основен строеж

Преди да започнете същинския строеж на къщата, ще трябва да направите изкоп, който да се съпровожда от задължителната армировка, бетониране, зидария. Изкопът може да бъде усложнен, ако желаете да си правите маза, като тогава, разбира се, цената ще скочи.

Отопление

Всичко зависи от това какъв тип отопление сте избрали и от размера на къщата. Един вариант за вас е отоплението на газ, но може да предпочитате пелети, отопление на дърва или електрическо отопление. Всеки от тези подходи има свои разходи. Отопление на газ изисква радиатори,  електрическото отопление изисква климатици, а отоплението на дърва веднага означава построяването на комин.

Полезни инструменти при строеж на къща

Прозорци

В зависимост от размера на къщата този разход ще варира. Ще трябва да платите за външни прозорци и оформяне на входна врата.

Подова настилка

Добре помислете каква ще бъде настилката на отделните стаи във вашия дом. Може би ще изберете плочки за кухнята и паркет за хола. Всичко това ще направи цената различна.

Покрив

За покрива ще трябва да предвидите пари за керемиди, комин, гипсокартон, вата и дървена конструкция. Освен това към цената добавете покривните стрехи, които могат да достигнат 2 000 лева.

ВиК инсталация

Разбира се, вашата къща не може да мине без ВиК инсталация. След като сте оформили и платили за необходимите документи, може да приготвите до 5 000 лева за свързването на вашата къща с ВиК инсталация.

Електроинсталация

Отново – размерът на къщата ще определя дължината на необходимите кабели. Дължината на кабелите може да достигне 1 500 метра. Освен тях обаче ще трябва да платите за ключове, табла, контакти. Осветлението е основна част от къщата, затова включете към цената и лампите.

Мазилка

Ще трябва да подготвите и мазилката за пода, стените и тавана. Може да предвидите, че мазилката за пода и тавана ще бъдат с еднакъв размер.

Баня и тоалетна

Банята и тоалетната ви трябва да са отделен разход, като към тях добавете и цената за плочките, душа, мивката, бойлера и тоалетната.

Каква е равносметката за желаната от вас къща?

Общата сума, която ще трябва да подготвите за вашата къща-мечта, като имате предвид всички изброени фактори, може да достигне 300 000 – 400 000 лева. Разбира се, тези изчисления са обобщение и могат да се отличават значително от сумата, която вие ще платите, особено поради вариращия размер на къщата и материалите. Ако все пак наемете фирма, която да построи къщата вместо вас, ще трябва да увеличите разходите си значително.

Винаги бъдете готови да платите определена сума и за допълнителни разходи, които не сте предвидили изначално. Строежът на къщи едва ли е нещо, с което се занимавате постоянно и такава ситуация може да възникне. В такъв случай е добре да се консултирате със специалисти в областта, които да ви разяснят процедурата и необходимите разходи.

Още по темата