Обратно
9.8.2019

Колко струва да си имаме домашен любимец?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Домашното животинче е мечта на много от нас. Независимо дали предпочитате кучета или котки (или хамстери, или птички, или нещо друго), едно живо същество в дома придава съвсем друга и приятна атмосфера към иначе повтарящото се ежедневие. Домашният любимец обаче идва с определена доза отговорност и определени разходи. Ако все още нямате домашен любимец и се опитвате да пресметнете колко ще ви излезе, за да го гледате, тази статия може да ви помогне да се ориентирате.

Храна за вашия домашен любимец

Първият и основен разход за един домашен любимец е храната. Има доста капризни животни, които отказват просто да изядат остатъците от вашата вечеря – най-вече това са котките. Те се инатят и отказват, точно както би направил човек. Точно затова ще е неизбежно и трябва да обмислите купуването на храна за животни. Тук има и тънък момент – дори към купешката храна животните могат да проявят претенции, тъй като някои не обичат сухата храна, а само консервите с късове месо в сос, например. Затова трябва предварително да установите към кой тип спада вашето животинче. След това ще ви се наложи да се нагаждате.

По правило сухата храна е по-евтина – един килограм качествена храна (именно качествена) струва между 7 и 10 лева. Естествено, има и бюджетни варианти в големите супермаркети, но животните често отказват да се хранят с тях или се хранят с голямо неудоволствие. Една консерва с месо струва около 2 лева, като тя стига максимум за три хранения на животинката. Ако имате по-малко коте, една консерва може да изкара няколко дни.

Домашен любимец куче и две котки

За по-големите домашни любимци

При по-големи кучета цената за храна ще нарасне драматично, тъй като кучето ще има нужда от много от нея. Този разход никак не е за подценяване, така че бъдете напълно сигурни, че сте готови да го посрещнете, ако сте намислили да си вземате голямо куче или пък вашето куче е от порода, която расте до големи размери.

Хигиенни принадлежности за домашен любимец

Най-важната сред тях е тоалетната. Една котешка тоалетна средно висок клас струва около 7 лева. Тоалетната трябва да се сменя често, ако не искате апартаментът ви да крещи, че в него живее котка. Ако трябва да смятаме всички разходи, то трябва да споменем, че за тоалетната има нужда и от контейнер. Като цяло може да минете с най-обикновено пластмасово корито за 2 лева, но има и специални контейнери на по-високи цени в зависимост от предпочитанията ви и колко сериозно сте се взели в грижата за вашия домашен любимец. Средно ще трябва да сменяте тоалетната на животното веднъж на седмица, но понякога ще трябва да го правите и по-често. Освен нея трябва да осигурите специален шампоан, с който да къпете котката или кучето си. Има различни варианти, като най-добре се консултирайте в зоомагазин. Струва между 3 и 4 лева.

Колибка/къщичка/аквариум за домашен любимец

В зависимост от това какъв домашен любимец сте си избрали, той ще има нужда от различно място, което да „нарича“ свой дом. Котките са особено привързани към подобни места, тъй като те обичат да се крият в тях. Ако предпочитате хамстер, ще имате нужда от клетка с колело, хранилка и т.н., която в най-евтиния си вариант струва около 30-40 лева. При котките и кучетата отново може да подходите креативно и сами да измайсторите някоя къщичка, защото специализираните варианти в зоомагазините започват от 50 лева.

Играчки

Тук отново котките са в най-чувствителната група, защото ако оставите котката цял ден без занимание и игра, то очаквайте през нощта да не спите. Те са нощни животни и към три сутринта, когато вие сънувате, че сте на море, котката ще започне си измисля занимания. Те могат да са скачане, тичане, мяукане, бутане и какво ли още не. Погрижете се котето ви да бъде изтощено през деня и ще си направите много добра услуга. Това не означава, че кучетата могат да бъдат оставени без играчки – напротив. Добрата новина е, че и в двата случая играчките са достатъчно евтини, а вариантите са много. За десетина лева може да си закупите два-три варианта и да задоволите тази нужда на вашия домашен любимец. Ако сте решили сериозно да подходите, то имате много възможности – от всевъзможно замъци, през гумени и плюшени кокали, та може да стигнете до големите плюшени играчки, любими на кучетата.

Когато говорим за домашен любимец, имаме варианти - заек, коте, куче, папагал

Обезпаразитяване, кастриране, лечение и грижи

Да, това е една изключително важна част от отглеждането на животинче. То, както и хората, има нужда от ваксини и други медицински услуги, за да расте здраво и щастливо. Обезпаразитяването може да стане с лекарства, от чийто клас зависи цената. Добър клас лекарства за опезпаразитяване струват около 70 лева за няколко кутии. Ваксините при ветеринар са за около 30 лева за ваксина, а прегледите варират между 10 и 20 лева. Всичко е строго индивидуално, като най-добре ще е да се консултирате със специалист ветеринар.

Кастрирането е друг важен момент и, може би, за съжаление неизбежен. Тук е силно препоръчително да не се спирате на обяви от типа „евтина кастрация за 20 лева“. Една добра кастрация започва от 60 лева. В никакъв случай не подценявайте нуждата от качествено кастриране, ако искате животното ви да остане здраво след операцията.

Имайте предвид, че при вашият домашен любимец могат да възникнат и други здравословни проблеми и нужди от ветеринарна намеса, а цените за подобни услуга не са ниски. Различните операции струват около 100 лева, което е немалък разход. Именно затова направете всички възможно да не се стига дотам и отделете нужното внимание на здравето на вашия малък приятел.

Домашен любимец – радост и отговорност

Домашният любимец със сигурност ще разнообрази ежедневието ви и в много отношения ще го направи по-приятно. Чувството да се грижиш за живо същество е едно от най-удовлетворяващите. И все пак – с това удоволствие идва и голяма отговорност – особено във финансов план. Внимателно преценете дали сте готови да отделите от бюджета си нужната сума месечно, за да поддържате своя домашен любимец доволен и сит, за да може пък той да ви радва дълго.

Още по темата