Обратно
4.7.2019

10 идеи как да спестяваме пари от ежедневието си

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Да спестяваме е едно на пръв поглед толкова простодействие, но в същото време толкова много от нас изпитват огромни трудности,когато стане дума за него. Точно затова в тази статия ще ви дадем 10 идеи именноза това как да спестявате от ежедневието си:

1. За даспестяваме, можем да си купим специална касичка

Най-простото начало, ако искаме да спестяваме, е касичката. Повярвайте, чувството да поставяте банкноти или монети в специална касичка е съвсем различно. Парите, които поставяте там, имат много по-голям шанс да си останат там. Това е така, понеже, така да се каже, „към тези пари ще имате емоционално отношение“ и ще ви е много по-трудно да ги вземете и изхарчите, отколкото ако просто лежаха някъде, особено ако това някъде е в портфейла ви. Там те са обречени да изчезнат. Друг плюс на касичката е, че крие парите от погледа ви. Пари, които не виждате директно, са пари, които няма да изхарчите с лека ръка.

2. Да си готвимвкъщи – полезно и вкусно решение, когато искаме да спестяваме

Точно така –  добър начин да спестяваме е да се опитваме да издържамена изкушението да се храним навън и особено да си купуваме бързи храни.

Приготвяйте си сандвичи за работа, закусвайте вкъщи, носете си обяд в кутия. Вечер след работа, вместо да поръчвате от пицарията или китайския ресторант, може да си сготвите нещо лесно и вкусно. Запомнете, не е задължително да готвите като майстор-готвач, важното е да ви е вкусно и да се нахраните. Със сигурност спестяването на средства от храна е едно от най-осезаемите, които ще изпита джобът ви.

3. Градски транспорт – хем спестяваме, хем не замърсяваме

Ако сте шофьор, но въпреки това имате удобни линии и начини за придвижване в градски условия, ползвайте именно градския транспорт за придвижване. Разбираемо е желанието да си седнете в собствената кола и спокойно да тръгнете още сега, без да чакате да дойде трамваят. Не знаете обаче дали с колата си няма да попаднете в задръстване и колко ще се забавите по пътя в крайна сметка. Накрая това може да доведе до големи разходи за гориво от едно почти никакво пътуване, вместо до изпълнението на „мисията“ да спестяваме. Освен всичко това, ако всички шофьори на автомобили „слязат“ от тях и започнат да използват ресурсите на градския транспорт, ще се намали поне малко така наболялото в последно време замърсяване на въздуха.

4. Ходете пеша

Ако пък не сте шофьор, може да спестите някой лев,като ходите, вместо да се качвате на автобуса за всяко ваше пътуване. Ясно е,че ще е трудно. Ще е по-трудно, отколкото звучи, защото всички ние сме свикналис удобствата дотолкова, че лека-полека им позволяваме да заемат места в животани, където на практика не са нужни. Така е и с градския транспорт. Съссигурност има поне едно място, до което пътувате с автобус, без да има нужда.Пробвайте веднъж да отидете пеша. Може да ви хареса, а е и много по-полезно.

А ако наистина искаме да спестяваме – това си е малка крачка в тази посока.

5. Малки спестявания vs. Големи спестявания

„Капка по капка – вир става“ – както се казва ведна поговорка. Проверен факт е, че е много по-ефективно да спестяваме по 5лева на седмица, отколкото по 500 на месец.

Голямата сума пари много лесно ще ви откаже от опитите ви да спестявате, просто защото умът ви ще я сметне за прекалено трудна за постигане – това реално си е почти цял наем! От друга страна, спестяването на малка сума всяка седмица ще бъде много по-добре и по-нормално прието и осъзнато. Ще изпитвате чувство на полезно действие за вашето бъдеще, а освен всичко останало това действие няма да тежи на джоба ви.

6. Да спестяваме от промоции

Ако искаме да спестяваме, хич не трябва да подценявамеседмичните и месечните промоции в супермаркетите.

Понякога може да спестите много от основните си продукти. Когато отивате до супермаркет, хвърляйте по едно око на специалните каталози с промоциите. Търсете продуктите, които са ви най-необходими и ги сравнявайте с предишните им цени. Промоциите, естествено, не важат само за продукти в супермаркета. Те могат да бъдат промоции на филми, книги, козметика, дрехи, обувки и всичко останало от вашето ежедневие.

7. Домашно кафе

В духа на съветите от точки 2 и 5, се досещате, чеда си правите кафе вкъщи и да инвестирате в термос, който да пази кафето витопло през целия работен ден, много бързо ще ви накара да усетите, чеспестявате от онези ежедневни кафенца, които купувате от кафе машини и будки.От една страна ще ви излиза много по-евтино, а от друга - ще пиете многопо-качествено кафе. Кафето е удоволствие и трябва да се пие с удоволствие. Съссигурност ще се съгласите, че кафенцата от кафе-машините рядко са толковаароматни и вкусни, а по-скоро просто задоволяват потребност.

Така хем можем да спестяваме, хем в същото време можем да получаваме удоволствие от това.

8. Умни инвестиции

Беше вече споменато в миналата точка с примера с термоса, но нека доразгърнем темата и тук. Реално правилната инвестиция в определен предмет или устройство може да ви спести пари в дългосрочен план. Една умна инвестиция може да бъде многократно възвърната. Да вземем за пример газовата бутилка на колата – инвестирате определена голяма сума сега, но след около половин година (в зависимост от това колко карате) сте си я върнали, а след това сте само на печалба. Опасното при инвестициите е, че не виждаме резултатите им веднага, а нашият мозък има особена слабост към моменталните удоволствия. Инвестициите определено ще изискват определена доза дисциплина. Но пък ще ни помогнат да започнем да спестяваме.

9. Да спестяваме, намалявайки вредните навици

Да, нямаше как да пропуснем това. Ясно е, че много от вас ще реагират с „да бе, аз съм си свикнал“ и „то това не влияе на бюджета ми“. Това обаче е вашият мозък, който се опитва да намери оправдание за това, което правите. Никой не ви съди за това – напротив, всеки човек има вредни навици, които трябва да се опита да спре – това е чистата истината. Тютюнопушенето и алкохолът не само вземат невероятни суми от джобовете ни, но и вземат невероятно много от здравето ни. Те са в огромно противоречие с воденето на здравословен начин на живот. Да, ако спрем цигарите, няма да съберем пари за Ферари, защото парите ще отиват някъде другаде. Но все пак е по-добре да ги харчим за нещо, което поне не е вредно за здравето ни или пък просто да ги спестяваме.

10. Не трябва да отлагаме спестяванията

Ако си казвате постоянно „от утре започваме да спестяваме“ и това продължава вече седмици, то скоро няма да започнете. Просто започнете още днес, защото една човешка слабост е удоволствието да отлагаме всичко за последния момент и да си намираме оправдания за всяко бездействие.

Това са нашите 10 идеи! Пробвайте поне една –тази, която за вас е най-достижима - защото сме сигурни, че ще има ефект.Късмет!

Още по темата