Обратно
28.3.2017

История на кредитирането - от Средновековието до днес

Автор:
Kaloyan Stoyanov

В тази статия ще ви запознаем с историята на кредитирането още от Средновековието, та чак до наши дни. Много от вас вероятно са си задавали редица въпроси, свързани с този вид услуги. Днес вие имате възможност да получите информация за всеки един от тях и да получите яснота за неща, които не са ви били известни.

Кредитирането и неговото начало

Заемът, или казано по друг начин – кредитът, е финансова транзакция, при която се осъществява предлагане на стока или услуга, която трябва да бъде възвърната с лихви. Лихвата е процент, който се изчислява по строго определен начин.

Дори преди много години, когато хората не са боравиeли с пари, то те са имали навик да разменят помежду си стока, било то храна, подправки, материали и други. След време те връщали онова, което им е било заето, давайки малко повече отгоре. Това е така наречената в наши дни лихва. През годините, в които хората са обитавали малки населени места, всички се познавали един с друг и вземането на заем било широко разпространено.

Ако в миналото вземете от съседа си нещо на заем и не му го върнете след време, то той не ще ви постави под съдебна отговорност, но със сигурност ще си навлечете гнева на съселяните и никой от тях не ще ви даде нещо на заем. Като резултат от това репутацията ви ще се срине със земята.

Днес ние преставаме да се замисляме за това какво всъщност представлява дългът. Когато теглим кредит от небанково или банково дружество, то автоматично в главата ни се ражда мисълта, че след определен период от време ние сме длъжни да изплатим сумата, отпусната ни по-рано. Често заемаме пари от бъдещето с надеждата, че на по-късен етап ще разполагаме с повече средства, с които да покриваме задълженията си. Хората знаят, че тегленето на ипотечен кредит ги обременява за 20 или 30 години напред, но те все пак рискуват бъдещи печалби, за да живеят удобно в настоящето.

Какво представляват днес кредитите?

Кредитът, независимо дали ви е отпуснат от банково дружество или небанкова кредитна институция, е неразривно свързан с подписването на договор. Вашият подпис е обещание, че отпусната на момента сума, ще бъде възстановена на заемодателя с добавената към нея лихва.

За да се радвате на светли и спокойни дни в бъдеще, то не забравяйте разумно да харчите и инвестирате спечелените от вас средства. Още от край време заемът е бил в помощ на онези граждани, изпитващи нужда от приятелско рамо или подкрепа. Днес неговата функция се запазва същата, с единствената разлика, че ако не бъдете коректни, последиците не са сриване на авторитет, а поставяне под съдебна отговорност. Премисляйте внимателно всяка своя стъпка и преди да се възползвате от услугите на небанково дружество, информирайте се за лихвите и таксите, които ви предлага то. Имате възможност да се възползвате от услугите на коректни и лоялни дружества, като в това число влиза и Вивус – онлайн фирма за отпускане на бързи кредити.

Още по темата