Обратно
15.7.2018

Как да станем фотографи?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Фотографията е изключително интересно занимание. Много хора практикуват тази дейност като хоби, а за други това е професия. Има и немалко хора, които смятат, че снимките, направени с качествена камера с висока резолюция на смартфона, са достатъчно добри. Всичко тук зависи от гледната точка. Какво обаче е нужно, за да стане един човек фотограф? Има два основни типа фотографи – професионални и любители. Какво е общото? И двата типа обичат фотоапаратите си, държат на качествената техника, която използват и знаят какви са основните софтуери за обработка на готовия снимков материал.

Основни разлики между професионалните фотографи и любителите

  • Професионални фотографи

Те са тези, които правят бизнес с труда си и знаят как да използват сложна технология, за да правят снимки, да проявяват негативи или да подготвят дигитални копия на своята работа. Професионалистите обикновено използват професионални фотоапарати и осветителни тела, така че да проектират композиции. Работят с различни типове софтуер за подобрение и редактиране на своите снимки. Освен това немалко от тях трябва да предлагат услугите си на потенциални клиенти. Много от професионалните фотографи са се специализирали в снимането на определени неща – например специални събития като сватби, семейни снимки или пък детска фотография. Една част от професионалните фотографи работят за вестници и списания. Някои представят произведенията си в художествени галерии, правейки изложби или продават своите произведения онлайн.

  • Любители фотографи

Обикновено имат много добри познания за начините на снимане, познават основните техники на снимане и софтуера. Но тъй като за тях това е хоби, те сами могат да избират какво да снимат. И, разбира се, съвсем не накрая – налага им се да инвестират в скъпа снимачна техника и специално осветление.

Какъв вид обучение е необходимо да станете фотографи?

Фотографите получават своите технически и художествени умения по различни начини. Някои се учат сами, докато други се обучават на различни курсове или завършват специално образование по фотография. В България обучение по фотография се предлага в няколко от големите университети. Таксите са различни според учебното заведение. Образование по фотография се предлага и в някои колежи. Тъй като много фотографи са самостоятелно наети, т.е. работят за себе си, те трябва да имат и известна доза познания за воденето на счетоводство и подаването на определен набор от документи пред данъчните служби на страната например.

Има ли изисквания за сертифициране или лицензиране?

Няма изисквания за сертифициране или лицензиране, за да работите като фотографи. Фотографите, които създават собствен бизнес, трябва да се уверят, че отговарят на законовите и данъчните изисквания за развитие на този вид дейност в страната. Ако решите да се впишете като практикуващ свободна професия, без да се регистрирате като фирма, може да ви поискат някакъв документ, който да удостовери вашата квалификация за съответната професия.

Колко време отнема да станете фотографи?

Макар да няма изисквания за формално образование и обучение за професията, може да ви забележат от първия проект, а може да мине и много време. Зависи от това какви са вашите възможности. Ако сте решили да минете по по-трудния път през образователната система и да учите за професията, ще са необходими няколко години, за да получите съответната диплома.  Колко време отнема да станете добър фотограф или да достигнете високо ниво на реализация зависи от вас самите. Зависи от това колко съсредоточено и последователно работите в тази посока. В никакъв случай не може да разчитате само на образованието си. Задължително е допълнителното придобиване на знания и непрекъснатото поддържане на високо ниво и знания за най-новите технологии и тенденции.

Пейзаж-мечта за всички фотографи

Какво печели един фотограф?

Тук всичко е въпрос на ангажименти. Ако сте начинаещи фотографи, които няма какво да представят като портфолио, тогава сумата може да бъде дори смешна. Но това е само в началото. След като натрупате достатъчно опит и клиенти, работата ще тръгне много по-лесно. Конкретните цифри зависят много от това какви са ангажиментите за съответния месец и колко популярен е съответният фотограф. Доброто портфолио също ще ви изстреля нагоре в заплащането, стига да имате такова.

Какви са дългосрочните перспективи за кариера на фотографите?

Професионални и технически умения, както и добри бизнес умения са сред основните качества, които всеки един добър фотограф притежава. Ако сте инвестирали сериозна сума в покупката на снимачна техника, но не сте сигурни дали ще успеете да се справите с конкуренцията на модерните смартфони, с които всеки е фотограф – помислете добре дали няма да се наложи да работите друго. Клиентите наемат фотографи, за да запечатат някое много важно за тях събитие. За да може да си позволите да работите като фотографи, трябва да бъдете в състояние да привлечете по-големи клиенти, независимо дали за вас е по-доходоносна сватбена фотография и корпоративни клиенти или снимането за регионални и национални списания и вестници.

Как мога да намеря работа като фотограф?

Самостоятелно наетите фотографи могат да започнат, като заемат малки работни места или работят като помощници на утвърдени вече имена. Важно е да се изгради силно портфолио за привличане на потенциални клиенти. Така че трябва да се използва всяка възможност за добавяне на нова и качествена работа към досегашните проекти. Да знаете как да пазарите себе си и бизнеса си е много важно, защото вие продавате не само труда си. Имате да се грижите за апаратурата, а всеки ден излизат все по-нови и нови технически средства.

Още по темата