Обратно
14.11.2020

Как влияят днешните социални мрежи върху хората?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Въвеждането на социални медийни платформи като Facebook, Twitter, Snapchat и Instagram еднократно промени обществото и промени начина, по който виждаме себе си и другите хора. Разходете се по която и да е главна улица и около 70% от хората ще са на мобилни устройства или ще са се съсредоточили върху едно, сякаш е новородено дете. Това води експертите до сериозни притеснения относно цялостния ефект, който Facebook и другите социални мрежи имат върху живота ни.

Какви са позитивите от използването на социални мрежи?

Поддържане на връзка и запознанства с нови хора чрез използване на социални мрежи

Поддържането на връзка с членове на семейството и приятели никога не е било по-лесно, отколкото е сега с използването на социални мрежи. В същото време социалните мрежи са и един от най-добрите начини за намиране и взаимодействие с нови хора, които имат същите интереси като вас, тъй като тези мрежи ви позволяват да търсите групи, които са фокусирани към вашите собствени интереси и хобита.

Това може да бъде чудесна възможност за срещи с нови приятели, но също така и за любовни интереси и запознанства в интернет, които са станали по-популярни от традиционните срещи лице в лице, благодарение на Tinder и подобни социални мрежи.

Чрез съществуващите социални мрежи сме винаги в час с последните новини и събития

Социалните медии са чудесен начин за бързо разпространение на новини по целия свят, като туитовете с „актуални новини“ в Twitter получават десетки хиляди ретуити за минути. Само с няколко клика можем да се запознаем с всичко, което се случва по света и у нас.

Политика

Социалните медии промениха и политиката в много отношения. В днешно време повечето хора получават новини от социални мрежи, в някои случаи дори преди медийните къщи да са ги оповестили. А по принцип до скоро винаги стандартните медии даваха най-лесния достъп до политически и други новини. Времената обаче вече са различни.

Освен всичко друго, тези онлайн платформи също позволяват на хората да излъчват своите политически оплаквания пред своите политически лидери и да изискват действия. Те също са среда, в която се формират масови политически митинги, провеждат се кампании и дори се усещат политически вълнения.

Социални мрежи в бизнес сферата

Бизнесът е силно повлиян от социалните медии – от маркетинга до съвременното взаимодействие с клиентите. Бизнесът, който е приел да се занимава със социални мрежи, има предварително определено предимство пред своите конкуренти. Даже бихме казали, че е почти невъзможно да се успее в бизнес сферата без употреба на социални мрежи.

Използвайте социалните платформи, за да рекламирате вашите предложения в реално време и да привличате повече клиенти. Това позволява достигането на широка клиентска база и подобрение на лоялността на клиентите чрез различни програми.

Лесният достъп до клиентите дава на бизнеса възможности за задържане на съществуващи клиенти, както и за привличане на повече. Това води до голям пазарен дял и по-големи маржове на печалба.

Чрез взаимодействие и обратни връзки към бизнеса от страна на клиентите, бизнесът може да разбере пазара бързо и да възприеме нови стратегии, както и да се съобразя с динамичните вкусове и изисквания на клиентите.

Академични среди

Много професии и умения вече се изграждат чрез обучения и курсове през социални мрежи. Нараства огромното онлайн обучение, където човек може лесно да придобие ново умение и да изгради силна професия около него. Съществуването на социални мрежи доведе до увеличаване на броя на хората, които предприемат дистанционно обучение, вместо да присъстват на място.

Какви са негативите от социалните мрежи?

Даване на грешна информация

Както бе споменато по-горе, едно от основните предимства на днешните социални мрежи е фактът, че информацията може да бъде разпространена до милиони хора за много кратък период от време.

На това може да се гледа като на огромен плюс, но може да бъде и голям недостатък, тъй като информация без валидност може да бъде споделена незабавно. А това може да предизвика сериозна дезинформация и паника. Пример за това е случай от преди няколко години, когато се разпространи слух, че британската кралица е починала. Тази новина, придружена с още няколко бързо създадени и подкрепящи твърдението фалшиви новинарски статии, накара мнозина да повярват, че кралицата наистина е починала. Реално обаче всичко е било измама.

Кибертормоз

Кибертормозът е друг огромен проблем, който може да бъде причинен чрез платформите на различните социални мрежи. Наличието на 24-часов достъп до нечий живот може да доведе до проблеми, особено за по-младото поколение, тъй като потребителите могат да оставят обидни и плашещи съобщения в профилите на другия по всяко време.

Социалните мрежи са пристрастяващи

Социалните мрежии могат да станат изключително пристрастяващи, тъй като за някои хора е по-важно да изобразят перфектен живот в своя профил в социалните мрежи, отколкото да го изживеят. Това пристрастяване може да доведе до спад в енергията и тонуса, причинявайки рязко намаляване и ограничаване на напредъка на индивида. В някои екстремни случаи потребителите са принудени да посещават рехабилитационни центрове, за да преодолеят зависимостите си от социалните мрежи и да помогнат за връщането си към нормален начин на живот.

Младежи, погълнати от профилите си в различни социални мрежи, използващи своите смартфони

Създаване на грешна представа за живота и хората

Както повечето хора вероятно вече знаят, социалните мрежи формират нереалистични очаквания за живота и приятелствата в съзнанието ни.

Повечето сайтове в социалните медии имат сериозна липса на онлайн автентичност. Хората използват Snapchat, за да споделят своите вълнуващи приключения; Facebook, за да публикуват пост относно това колко много обичат половинката си и Instagram, за да напълнят профила си там със силно инсценирани снимки.

Но в действителност няма как да разберете дали всичко това е фарс. Макар да изглежда страхотно на пръв поглед, този човек може да има огромен дълг, да е в лоши отношения с другарите си и да е просто отчаян за харесвания в Instagram като форма на валидиране.

Един прост изход от тази бъркотия е всички да се откажат от лъжите в използваните социални мрежи. Но в ерата на влиятелните лица и влогърите в Instagram и YouTube, които печелят милиони от това, че са „автентични“, това най-вероятно няма да се случи скоро.

Още по темата