Обратно
19.10.2018

Какво да правим през есента?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Есента е страхотно време, макар плажът вече да е зад гърба ни, а ски сезонът тепърва очакваме да започне. В приятните есенни дни може да се правят страхотно много интересни неща, които да ни заредят с настроение и да ни накарат да се чувстваме приятно. Някои хора предпочитат лятото, защото е топло, може да се правят много неща навън и забавленията са безкрайни. Други са почитатели на зимата, защото обичат да се радват на зимните спортове и на снега. Преходните сезони обаче също имат своя страхотен чар. А какво всъщност може да правите през есента? Ето няколко интересни предложения, които ще ви дадат идеи как да прекарате свободното си време приятно и весело.

СПА почивка през есента

Навън вече може да не става за море, но за СПА никога не е късно. Резервирайте си ваканция в хотел, който ви харесва и се поглезете с няколко дни релакс и спокойствие. Процедурите ще ви се отразят добре, а и ще поемете дъх преди да се впуснете в предколедните приготовления. Има немалко хотели, които предлагат не само СПА почивка, но и топли минерални басейни, които работят дори в студеното време. Преди температурите през есента съвсем да са паднали, може да направите и някоя разходка в гората, да си направите барбекю, да пояздите.

Научете се да плетете

Да, плетенето е доста увлекателно занимание. Когато времето навън не позволява да се излиза, може да опитате да се научите на плетете на една игла или пък на две. Това е и страхотен начин за разтоварване от напрегнат ден през есента и спокойно може да замени антистрес активностите. Пък и ще създадете нещо, което в бъдеще ще ви е от полза. Намерете уроци в интернет, гледайте клипчета или помолете някоя по-възрастна дама да ви научи. Нужно е само да усвоите началните стъпки и след това да развихрите фантазията си, за да получите уникални ръчно изработени неща. Може дори да направите плетени подаръци за семейството за предстоящите празници.

Научете се да шиете

Още нещо, което може да усвоите, докато си стоите у дома през есента, е да шиете. Изключително занимание е за хора, които обичат да творят. Дори никога да не сте сядали на шевна машина, може лесно да си скроите нещо, което не изисква особени усилия. Опитайте с кухненски ръкавици например. Или каквото друго ви дойде на ум. Може да го направите дори с обикновена игла и конец, но ще е малко по-трудоемко и вероятно не толкова здраво. Имате забравена стара шевна машина, забутана някъде си? Вижте дали няма да й намерите по-добро място и опитайте да работите на нея.

Гответе през есента

Ако не сте от запалените готвачи, но искате да се научите – опитайте! Заложете на доказани рецепти – например курабийки. След като изпечете сладките, може да ги украсите, както ви харесва и да ги превърнете не просто в храна, а в истинско произведение на изкуството. Дори една приятна, топла, вкусна супа ще ви зарадва и ще повдигне духа ви през есента, ако топлото лятно слънце ви липсва. Може да опитате да направите и сладкиш с ябълки, който е изключително тематичен именно за този сезон.

Разходка в парка през есента

Класически начин да разтоварите през есента е разходката в парка. Направете си една дъъъъъълга и приятна разходка по алеите на близкия парк, подишайте хладния есенен въздух. Обедното слънце е страхотно, така че може да си вземете топла напитка и да се порадвате на лъчите му, удобно приседнали на някоя пейка.  Жълто-червено-оранжевата феерия от падащи листа ще ви зареди с настроение, за да посрещнете идващите зимни дни. Ако си имате и приятна книжка под ръка – още по-добре.

В парка може да се ровите в купищата с листа, така че ако си намерите достатъчно смела компания – направете го. Е, не забравяйте да повикате и някой да ви снима. Гарантирано ще получите очарователни резултати.

Редете пъзели

Заниманието отнема страшно много време, особено ако имате картина с няколко хиляди парчета. Въпреки това е много увлекателно и приятно да видите как нещата се подреждат едно след друго. Реденето на пъзел е добър вариант да се научите на търпение и внимание към детайла. Ако имате деца, това е страхотен начин да ги включите и тях и така цялото семейство да се забавлява. Когато сте готови, може да си намерите подходящ картон и да залепите пъзела на него. Ще ви остане мил спомен от точно тази есен.

Декориране на дома за есента

Почерпете вдъхновение и декорирайте дома си за есента. Изберете дребни предмети, които да ви навяват приятни спомени. Може да помислите за ароматни свещи например, които обаче да ухаят на нещо по-сладко – например канела или пък ябълки. Почистете и направете декорация за саксиите с цветя, съберете кестени и си направете декорация от тях. Включете и децата, като почерпите идеи от тях или ги поканите да ви помагат с изработката или подреждането на декорацията.

Игри на закрито през есента

Търговските центрове са страхотно място за забавление. Ако искате да се научите да се катерите по стена, да играете боулинг, дартс, билярд – сега е точният момент. Игрите на закрито с компания са много предпочитан начин за развлечение в студеното време през есента. Разгледайте къде и какво се предлага и си изберете.

Още по темата