Обратно
10.4.2021

Кръводаряване – най-важното, което трябва да знаем

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Кръводаряване – това е благородна кауза, която отнема минути от забързаното ни ежедневие. Даряването на кръв е безплатно, безопасно и има шанс да спаси живота на човек в нужда. Ежедневно хора, пострадали в катастрофа, усложнено раждане или хематологични заболявания разчитат на тази кръв.

Много хора просто отказват да отделят това време или се страхуват да бъдат заразени с болести, което днес е невъзможно, благодарение на мерките за безопасност и хигиена. Не само че кръводаряването не е опасно за нас, но то стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на нашия организъм.

В настоящата статия ще се опитаме да разгледаме всички важни въпроси, свързани с даряването на кръв – кой може или не може да дарява кръв, какво представлява самата процедура, как да се подготвим за нея и други.

Какво представлява процесът по кръводаряване?

За да дарите кръв, трябва да посетите съответния медицински център или лекарски кабинет, където се извършва процедурата. На място ще бъдете помолени да попълните въпросник, свързан със здравословното ви състояние, след което ще последва кратък разговор с лекар, за да обсъдите вашите отговори. Ако здравословното ви състояние позволява, лекарят ще вземе няколко капки кръв от пръста ви, за да провери кръвната група, както и нивото на хемоглобин в кръвта. Ако нивото му е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването няма да може да се осъществи.

Процедурата по кръводаряване отнема май-много 40 минути, а количеството дарена кръв е между 405 мл и 450 мл.

Ако по време на процеса се почувствате зле, извършваното кръводаряване се прекратява. За съжаление, в този случай кръвта не може да бъде използвана в помощ на пациент, но тя не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с лечебна цел. От събраната кръв могат да се използват плазма, еритроцити и тромбоцити. Прясно замразената плазма представлява кръв без клетки. Тя се получава чрез центрофугиране на кръвта на високи обороти и се използва при шокови състояния, намалени нива на белтъците и изгаряния. Тромбоцитната маса се използва при пациенти с ниско ниво на тромбоцити, както и при нарушение на тяхната функция. Еритроцитната маса, от своя страна, се прилага при хора с ниско ниво на еритроцити, но при които не е необходимо обемно заместване.

Как се съхранява кръвта и има ли опасности при кръводаряване?

Сакът, в който се събира дарената кръв, съдържа специален разтвор, който поддържа живота на кръвните клетки и те могат да се използват за съответната цел в продължение на 36 дни, преди да станат негодни за употреба.

Важно е също да се отбележи, че всички материали, които се използват по време на процедурата, са изцяло стерилни и за еднократна употреба. Не съществува възможността кръводарителят да бъде заразен с инфекции, предавани по кръвен път като СПИН например.

Лекарка, подготвяща мъж за процес по кръводаряване

Добра новина за всички кръводарители е, че по чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда, всеки получава два дни платен отпуск, а също така и резултатите от изследванията за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Кой може или не може да дарява кръв?

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст между 18 и 65 години. Според попълнения въпросник и разговора с лекар се преценява дали даряването на кръв би застрашило здравето на човека и дали дарената от него кръв би била безопасна за употреба.

Ако искате да повторите процеса по кръводаряване, трябва да имате предвид, че интервалът между две процедури трябва да е най-малко две седмици. За една година жените могат да даряват кръв 4 пъти, а мъжете – 5 пъти.

От друга страна, като кръводарители не се допускат хора, страдащи от заболявания като сифилис, СПИН, хепатит, алергии, туберкулоза, отосклероза, ревматизъм, псориазис, бронхит, хроничен остеомиелит, деформации на костите и други. Също така кръводаряване не се позволява, ако кръводарителят е носител на заразна болест или е бил в контакт със заразен. Проблем при даряването на кръв също могат да окажат тропически инфекции, бъбречни и чернодробни проблеми, сърдечно-съдови или костно-мозъчни заболявания.

Какво да правим преди и след кръводаряване?

Няколко дена преди процеса на даряване на кръв донорът трябва да се храни разнообразно. Така не само ще се повиши качеството на кръвта, но и ще сме сигурни, че организмът е достатъчно здрав и подготвен за даряването на кръв. Кръводарителят трябва да е сигурен, че е добре отпочинал, а около 3 дни след като приключи даряването, трябва да приема повече течности и калорични храни.

Превръзката, която лекарят постави на ръката след кръводаряване, не трябва да се маха в продължение на поне два часа, през което време не е позволено и да се пуши. Постарайте се в следващите 4 часа да не натоварвате ръката на убождането.

В първите няколко часа след даряването на кръв е добре да избягвате силно задушни, горещи и влажни помещения. А хора, които се занимават с рискови дейности като пилоти, шофьори, алпинисти, гмуркачи, работници на строителни обекти и други, е добре да изчакат поне 12 часа, преди да се върнат към дейността си.

Не се притеснявайте за изгубената от вас кръв – нейното количеството ще бъде възстановено от организма ви по естествен път в рамките на 24 часа, а качеството й – до 72 часа.

Още по темата