Обратно
8.12.2018

Как да се подготвим за предстоящите коледни разпродажби?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Колкото повече наближават коледните празници, толкова повече хората се зареждат с настроение за покупка на подаръци за близки и приятели. През месец ноември обикновено се провежда все по-популярният в страната ни „Черен петък“. Така беше и през тази година. През декември също има различни кампании с намаления. Как обаче да се подготвим за предстоящите коледни разпродажби, без да натоварваме семейния бюджет и без да затъваме в заеми?

Планирайте отрано харчовете за предстоящите коледни разпродажби

Идващите коледни разпродажби са „аларма“ за предстоящи големи харчове. Може да звучи изключително изтъркано, но е най-добре да се настроите още рано за пазаруването. Ако предпочитате да зарадвате семейството с подаръци, купени от чужбина, от популярните и не чак толкова сайтове, подгответе се по-отрано. Имайте предвид, че особено в празничните дни и във времето около тях, всички куриерски служби са натоварени. Когато един сайт предлага доставка до например 15 или 20 работни дни, бъдете сигурни, че по-рано, особено около празниците, едва ли ще дойде. Спазването на срока за доставка е ангажимент на компанията, която го изпраща. Може обаче да изникнат всякакви пречки, които да не зависят от нея и доставката да се забави. Ако искате да си спестите главоболията и чакането до последния момент, планирайте отрано какво ще пазарувате и започнете първо от най-далечните и обвързани с дълъг период на доставка места.

Черния петък – да или не?

За или против покупките на стоки на черния петък? Всеки човек сам избира кога да пазарува. Противниците на покупките именно в последния петък на ноември много често показват снимки на артикули, които преди промоцията са били с малко по-висока цена или дори с по-ниска, отколкото в деня на разпродажбата. Почитателите на покупките по време на тази грандиозна кампания са на мнение, че именно това е денят, в който ще се сдобият с най-желаните стоки на най-изгодните цени. Тъй като в последните години разпродажбите именно на този ден се пренасят и в интернет, а не само във физическите магазини, много от сайтовете блокират от натоварения трафик. При някои платформи пазаруването онлайн пък се прекратява или ограничава.

Ако искате да се сдобиете с някои продукти именно на Черния петък, още преди предстоящите коледните разпродажби, е най-добре предварително да набележите какво точно ще купите, от кой точно сайт ще го вземете и да направите покупките си набързо и рано в съответния ден. Когато искате да си направите шопинг терапията за Коледа в заветния петък с големите намаления, помислете си колко стотин или хиляди души искат да пазаруват в същия ден? Направете си списък с исканите от вас неща и се заредете с търпение за пазаруването си.

След всеки Black Friday идва Cyber Monday

Традиционно в страните, в които провеждането на Черен петък е практика, след големите намаления във физическите магазини се пускат още промоции онлайн впоследствие. Тази практика се налага и в България, макар много от големите онлайн платформи да продават с отстъпка и в двата дни. Макар и не толкова големи, отстъпките в Кибер понеделника все пак са налице. Ако все пак сте решили да си спестите обикалянето по МОЛ-овете за коледни разпродажби, разгледайте из сайтовете. Може да намерите изгодни онлайн оферти. А така – и да спестите излишно даване на пари.

Коледни разпродажби и стрес

Сигурно може да се напише дори дисертация по темата, но ще бъдем кратки.

Надпис Коледни разпродажби, ограден с коледни лампички

Преди да се втурнете да пазарувате на предстоящите коледни разпродажби и да изхарчите огромни суми пари, помислете върху следните неща:

  • За какво ще използвам това, което купувам?
  • Наистина ли ми трябва?
  • Дали това точно искат за подарък – родители, приятели, половинка?

Ако искате да зарадвате майка си например с нова блуза, попитайте я дали наистина има нужда от това. Може пък вместо на дреха да се зарадва на хубава книга.

  • Как ще финансирате пазаруването?

С кредитна карта? На изплащане? С бърз кредит, защото магазините са пълни с изкушения с огромни намаления и точно сега е време за онези супер скъпи ботички? След като тези коледни разпродажби обаче свършат, идва време за теглене на чертата. И е много възможно да се окаже, че бюджетът ви свети сериозно „на червено“. А това е така, защото сте купили много неща, които не са ви необходими.

  • Цената?

Преди да пристъпите към посещението на коледни разпродажби, вижте на какви цени се предлагат търсените стоки. Дали пък няма някоя уловка и всъщност отстъпката не е чак толкова голяма, колкото е обявена?

  • Колко точно пари смятате да изхарчите за коледно пазаруване и какво ще купувате?

Само подаръци или и хранителни продукти? Бъдете предварително сигурни в себе си, че знаете кога точно да спрете с шопинга.

  • Не се напрягайте излишно в търсенето на нестандартни и оригинални подаръци.

Освен децата, които вярват в Дядо Коледа, всички останали могат да ви кажат какво искат и дали това е по джоба ви. Ако знаете с какво да зарадвате близките си, поръчайте отрано и си осигурете спокойствие, че подаръците са напазарувани предварително.

  • Пазарувайте с ясната идея кое за кого е.

Ако трябва, дори си направете списък.

Коледното пазаруване обикновено е свързано с много стрес и тичане нагоре-надолу по магазините в търсене на оригинални и страхотни подаръци. Помислете обаче дали не е възможно да си спестите всички тези ресурси и да изтеглите покупките по-рано. Ако обичате да пръскате пари за всякакви коледни дреболии, които след това се чудите какво да правите – спрете. Вземете подаръци само на хората, за които със сигурност знаете, че ще се зарадват на купеното и наистина знаете какво да им подарите.

Още по темата